Bezowy tort migdałowo-czekoladowy z borówkami i malinami wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne bezy z letnimi owocami. 3 przepisy na doskonałe desery
07.06.2022 17:25
Bezę nazywamy królową deserów. Jeśli do idealnie wysuszonego ciasta dodamy krem i letnie owoce, takie jak truskawki, maliny, czy borówki, to mamy prawdziwe niebo w gębie. Wypróbuj koniecznie nasze przepisy na bezowy tort migdałowo-czekoladowy z borówkami i malinami, minibezy Pavlova z truskawkami oraz bezową roladę z malinami.
Słodziutkie bezy z mnóstwem pysznych dodatków, ale jednoczenie lekkie jak piórko... Wprost rozpieszczają podniebienie. Do skosztowania takich wyśmienitych delicji nikogo nie trzeba długo namawiać!
Jak zrobić idealną bezę?
Tradycyjna beza wykonywana jest z masy z białek jaj kurzych i cukru pudru (lub cukru kryształowego) upieczonej w niskiej temperaturze. Do przygotowania bezy zazwyczaj przyjmuje się na jedno białko (z jajka w rozmiarze L) przypada 50 g cukru. W zależności od temperatury pieczenia, ilości cukru oraz stopnia ostudzenia, bezy w środku są kruche (wysoka temp.) bądź lekko ciągliwe (niska). Suszenie w niskiej temperaturze pozwala na zachowanie kształtu bezy i jasnego koloru, przydaje się to w szczególności jeśli chcesz wykonać bezę używając dekoracyjnych tylek, czy nadać szpatułą konkretny kształt.
Suszenie w wyższej temperaturze sprawia, że beza robi się większa, częściej też pęka i może lekko opaść. Ma jednak swój niepowtarzalny swobodny, rustykalny charakter. Jest tak samo smaczna a przy okazji wymaga zdecydowanie mniej czasu na przygotowanie.
Beza używana jest na ciastka oraz torty, wówczas najczęściej przekłada się bądź ozdabia różnego rodzaju kremami. Bezy, jako ciastka, często podawane są bez dodatków, występują wówczas najczęściej w postaci małych, nieregularnych stożków. Drobne bezy w formie ciasteczek nazywane są często bezikami. Inne określenia, uważane często za przestarzałe lub zarezerwowane dla bez powstałych przez zaparzanie ubitych białek syropem z cukru, to marengi, merengi lub meryngi.
Bezowy tort migdałowo-czekoladowy z borówkami i malinami
Składniki:
9 białek
2 szklanki + 2 łyżki cukru
po 2 łyżeczki soku z cytryny oraz mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mielonych migdałów (bez skórki)
40 dag śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 tabliczki gorzkiej czekolady
po 1 szklance borówek i malin;
Dodatkowo:
małe beziki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Białka wymieszaj z sokiem z cytryny. Ubij, dosypując cukier (2 szklanki). Pianę z białek wymieszaj z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Przygotuj 2 tortownice (śr. 22-23 cm). Wyłóż pergaminem.
Na spodzie każdej rozsmaruj 1/3 masy bezowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C z termobiegiem. Piecz około 90 minut.
Kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Czekoladę stop w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Śmietanę ubij z serkiem i 2 łyżkami cukru, połącz z kawą i czekoladą. Krem przełóż do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Blaty przełóż kremem wyciskanym przez szpryce i owocami.
Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem udekoruj małymi bezikami.
Minibezy Pavlova z truskawkami
Składniki:
3 białka kurzych jajek
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
truskawki
mięta i posiekane pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania:
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj 6 kółek, zachowując spore odległości. Białka ubij z solą i sokiem z cytryny. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Domieszaj mąkę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzej do 100°C.
Na narysowane na pergaminie krążki wyłóż bezę. Łyżką zrób duże wgłębienie (później nałożysz tu śmietanowy krem). Wstaw do piekarnika i susz ok. 1 godziny.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Nałóż do wgłębień w bezowych spodach. Torciki udekoruj truskawkami pokrojonymi na kawałki, miętą i pistacjami.
Rolada bezowa z malinami
Składniki:
2/3 szklanki białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
2 szklanki śmietany kremówki
10 dag białej czekolady
20 dag malin;
Dekoracja:
owoce i melisa,
bita śmietana
Sposób przygotowania:
Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Schładzaj 5 godz. Owoce lekko zmiksuj z cukrem waniliowym.
Białka ubij z sokiem z cytryny i cukrem. Połącz z mąką ziemniaczaną. Bezę rozsmaruj na blasze z pergaminem. Piecz 25 minut w 160°C. Bezowy blat zwiń, studź ok. 10 min. Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając.
Śmietanę z czekoladą ubij, połącz z żelatyną. Dodaj mus, przemieszaj widelcem. Blat rozwiń. Bezę posmaruj przygotowanym kremem. Ponownie zwiń. Schładzaj ok. 2 godzin. Udekoruj bitą śmietaną, owocami i melisą.