Beza Pavlova z sosem z granatu. Pyszny i oryginalny deser z egzotyczną nutą!
Beza Pavlova z sosem z granatu - deser z egzotyczną nutą
Fot. 123rf.com

Beza Pavlova z sosem z granatu. Pyszny i oryginalny deser z egzotyczną nutą!

Królowa deserów, czyli beza Pavlova w oryginalnej wersji z egzotyczną nutą. W naszym przepisie klasycznej bezie towarzyszy krem mascarpone i pyszny sos z granatu. Ten niebanalny dodatek znakomicie podkreśla smak deseru i nadaje mu oryginalności. Deser nie jest trudny do wykonania, choć zajmuje trochę czasu. Ale za to gwarantujemy, że Cię zachwyci!

Beza Pavlova z granatami to przepyszne zestawienie słodyczy z lekko kwaśnym i nieco cierpkim smakiem owoców. Dodając granaty do bezy sprawiamy, że jest to iście królewski deser!

Wbrew pozorom nazwa granatów nie pochodzi od rodzaju broni, lecz od łacińskiego słowa „granae” oznaczającego pestki. Granaty dawniej określano mianem punickich jabłek – rzeczywiście nieco przypominają je wyglądem, mają jednak o wiele grubszą skórkę. Co interesujące, te egzotyczne owoce wieńczy charakterystyczna korona powstała z resztek kwiatu. Według legendy król Salomon, projektując swoją koronę, inspirował się właśnie granatem. Owoce te były bowiem bardzo popularne już w starożytności – również ze względu na prozdrowotne właściwości. Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra, świadoma ich upiększającego działania!

Jak wyjąć pestki granatu?

Przepołów owoc granatu, a następnie pochyl go nad miską przekrojoną stroną do dołu. Drewnianą łyżką uderzaj w skórkę (śmiało, jest twarda), by pestki wypadły z niej wprost do miski. 

Beza Pavlova z sosem z granatu

135052714_m
Beza Pavlova z sosem z granantu
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 białek
  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 granat
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g cukru + 4 łyżki do sosu z granatów
  • 230 g śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z 350 g cukru na sztywną pianę, wsypać skrobię, wlać ocet i ubijać jeszcze 3 min. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłożyć równo masę bezową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piec 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C, piec jeszcze 55 min. Wystudzić w zamkniętym piekarniku.
  2. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone zmiksować, aż masa zgęstnieje, a następnie wyłożyć ją na bezę.
  3. Przygotować sos z granatów: do rondelka włożyć pestki granatu (część zostawić do dekoracji) i podlać kilkoma łyżkami wody. Wsypać 4 łyżki cukru, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min, aż pestki puszczą sok, a syrop zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wymieszać.
  4. Przed podaniem schłodzić w lodówce, następnie polać nim bezę. Udekorować pestkami granatu, listkami mięty i dowolnymi owocami. 

 

Czytaj więcej