Królowa deserów, czyli beza Pavlova w oryginalnej wersji z egzotyczną nutą. W naszym przepisie klasycznej bezie towarzyszy krem mascarpone i pyszny sos z granatu. Ten niebanalny dodatek znakomicie podkreśla smak deseru i nadaje mu oryginalności. Deser nie jest trudny do wykonania, choć zajmuje trochę czasu. Ale za to gwarantujemy, że Cię zachwyci!
Beza Pavlova z granatami to przepyszne zestawienie słodyczy z lekko kwaśnym i nieco cierpkim smakiem owoców. Dodając granaty do bezy sprawiamy, że jest to iście królewski deser!
Wbrew pozorom nazwa granatów nie pochodzi od rodzaju broni, lecz od łacińskiego słowa „granae” oznaczającego pestki. Granaty dawniej określano mianem punickich jabłek – rzeczywiście nieco przypominają je wyglądem, mają jednak o wiele grubszą skórkę. Co interesujące, te egzotyczne owoce wieńczy charakterystyczna korona powstała z resztek kwiatu. Według legendy król Salomon, projektując swoją koronę, inspirował się właśnie granatem. Owoce te były bowiem bardzo popularne już w starożytności – również ze względu na prozdrowotne właściwości. Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra, świadoma ich upiększającego działania!
Przepołów owoc granatu, a następnie pochyl go nad miską przekrojoną stroną do dołu. Drewnianą łyżką uderzaj w skórkę (śmiało, jest twarda), by pestki wypadły z niej wprost do miski.
Składniki:
Sposób przygotowania: