Przystawki idealne na imprezę. Nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
Przystawki na imprezę - przepisy.
Fot. 123RF

Przystawki idealne na imprezę. Nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Te przystawki na imprezę robi się łatwo i szybko. Można je podać na ciepło, ale są idealne także na zimno. Dzięki nim karnawałowy stół będzie wyglądał kolorowo i uroczyście, a goście będą zachwyceni! Wśród poniższych przepisów znajdują się zarówno sycące przystawki z mięsem, jak i dania wegetariańskie. 

Takie przystawki to niezbędny dodatek, gdy zapraszamy gości na imprezę. Zrobione są z warzyw, które zawierają usprawniający trawienie błonnik oraz mięsa lub nasion strączkowych, które dostarczają regulujące przemianę materii białko. I przede wszystkim – są po prostu pyszne!


1. Pizzerinki z cukinii z wędliną

Cukinia wspomaga trawienie. Ser i wędlina to źródło budujących odporność białek, a przecier pomidorowy – obniżającego cholesterol likopenu.

28915693_m
Pizzerinki z cukinii.
123RF

Składniki:

  • 2 cukinie
  • kulka mozarelli
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • kilka plasterków wędliny
  • sól
  • pieprz
  • zioła

Przygotowanie: 

  1. Cukinię kroimy na grube plastry, a ser i wędlinę na małe kawałeczki.
  2. Podgrzewamy przecier z ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
  3. Układamy plastry cukinii na papierze do pieczenia. Smarujemy przecierem. Układamy kawałki sera i kabanosa. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 st.

2. Bataty z fetą, szpinakiem i cieciorką

Bataty działają antyzapalnie. Zaś jarmuż, feta i cieciorka to źródła białka, które zapewnia sytość.

156198844_m
Bataty z serem feta, cieciorką i szpinakiem
123RF

Składniki:

  • 2 bataty 
  • 20 dag ugotowanej ciecierzycy 
  • oliwa 
  • 10 dag jarmużu 
  • 10 dag fety 
  • pomidor 
  • sól 
  • zioła 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Bataty przekrawamy wzdłuż na pół. Pieczemy 40 minut w 180 st.
  2. Cieciorkę, jarmuż, pokrojony i obrany ze skórki pomidor smażymy. Dodajemy wydrążony miąższ z upieczonych batatów, fetę, zioła, sól i pieprz.
  3. Nadziewamy bataty i pieczemy 6-7 minut w 180 st.

3. Minipapryczki z mięsem i ryżem

Papryka poprawia trawienie i obniża cholesterol. Ryż to źródło do starczających energii węglowodanów.

25253612_m
Minipapryczki nadziewana ryżem i mięsem
123RF

Składniki:

  • 6 małych minipapryczek słodkich, najlepiej różnokolorowych 
  • cebula
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu 
  • 6 łyżek passaty pomidorowej A
  • 5 dag startego sera żółtego 
  • pieprz 
  • lubczyk
  • bazylia 
  • oregano
  • 20 dag mięsa mielonego 
  • olej

Przygotowanie:

  1. Smażymy na małej ilości oleju mięso z posiekaną cebulą, ziołami i pieprzem. Mieszamy z ryżem, serem i passatą pomidorową.
  2. Papryczki wydrążamy. Nadziewamy farszem. Pieczemy 20 minut w 180 st.

4. Drobiowa rolada z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory wpływają pozytywnie na pracę serca.

58617504_m
Drobiowa rolada z suszonymi pomidorami
123RF

Składniki:

  • 40 dag piersi z kurczaka 
  • 10 dag suszonych pomidorów 
  • 10 dag sera żółtego 
  • pieprz 
  • jajko 
  • oliwa 
  • bułka tarta 
  • musztarda

Przygotowanie:

  1. Pierś kroimy na pół. Rozbijamy na cienkie plastry. Pieprzymy i smarujemy musztardą. Układamy plastry sera i suszone pomidory. Zawijamy roladę. 
  2. Roladę obtaczamy w jajku, bułce i smażymy. Następnie pieczemy 30 min w 180 st. Osączmy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone mięso kroimy w plastry.

5. Chipsy warzywne z buraczkowym hummusem

Ta przystawka to bogactwo ułatwiającego trawienie błonnika, witamin i minerałów.

41479550_m
Chipsy warzywne
123RF

Składniki na chipsy:

  • burak 
  • marchew (zwykła, żółta, fioletowa) 
  • seler 
  • ziemniak 
  • zioła prowansalskie
  • oliwa 
  • sól

Przygotowanie:

  1.  Warzywa kroimy w cienkie plastry. Mieszamy z oliwą, ziołami i solą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w temp. 160 st. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym.

Składniki na buraczkowy hummus:

138197211_m
Buraczkowy hummus
123RF
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahiny 
  • burak 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki sody 
  • natka 

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę moczymy przez noc z łyżeczką sody, płuczemy. Na drugi dzień gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody przez godzinę.
  2. Burak pieczemy w folii do miękkości.
  3. Miksujemy ciecierzycę, burak, zmiażdżony czosnek, pastę, sok z cytryny i oliwę. Podajemy posypane posiekaną natką.

6. Meksykańskie nachosy z sosem z awokado i pomidorów

Mąka kukurydziana, z której robimy nachosy, to źródło dobrych dla wzroku karotenoidów.

13981670_m
Nachos z guacamole
123RF

Składniki na nachosy (czyt. naczosy):

  • 40 dag mąki kukurydzianej 
  • 4 łyżki oleju 
  • łyżeczka soli 
  • łyżka masła 

Przygotowanie:

  1. Mąkę zagniatamy z olejem, solą, masłem i 3/4 szklanki wody na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy trójkąty i pieczemy je 15 min w 180 st. na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia.
  2. Po upieczeniu – jeśli wolimy bardziej chrupkie – podsmażamy je na suchej patelni. 

Składniki na sos z awokado, tzw. guacamole (czyt. guakamole):

  • 2 awokado 
  • sok z 1/2 limonki 
  • ząbek czosnku
  • sól 
  • pomidor 
  • 1/4 cebuli
  • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu

Przygotowanie:

  1. Z awokado wyjmujemy pestki i łyżeczką miąższ. Miąższ rozgniatamy z sokiem z limonkim ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i oliwą. Mieszamy z posiekanymi pomidorem i cebulą. 
  2. Jeśli lubimy sosy łagodne – dodajemy jogurt.

7. Placuszki gryczane z łososiem

Kasza gryczana to bogactwo białka, a łosoś – kwasów omega-3, które pomagają obniżyć cholesterol.

157559150_m
Gryczane placuszki z łososiem i serkiem
123RF

Składniki:

  • torebka kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki 
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej 
  • 10 dag białego serka kanapkowego
  • łyżeczka chrzanu
  • 10 dag wędzonego łososia

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
  2. Kaszę mieszamy z jajkami, mąką, serem żółtym, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Smażymy malutkie placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
  4. Serek kanapkowy mieszamy z chrzanem.
  5. Układamy na placuszkach trochę pokrojonego łososia. Robimy kleks z serka i posypujemy szczypiorkiem.

 

Czytaj więcej