Przystawki idealne na imprezę. Nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
Marta Barczyńska
01.12.2021 16:25
Te przystawki na imprezę robi się łatwo i szybko. Można je podać na ciepło, ale są idealne także na zimno. Dzięki nim karnawałowy stół będzie wyglądał kolorowo i uroczyście, a goście będą zachwyceni! Wśród poniższych przepisów znajdują się zarówno sycące przystawki z mięsem, jak i dania wegetariańskie.
Takie przystawki to niezbędny dodatek, gdy zapraszamy gości na imprezę. Zrobione są z warzyw, które zawierają usprawniający trawienie błonnik oraz mięsa lub nasion strączkowych, które dostarczają regulujące przemianę materii białko. I przede wszystkim – są po prostu pyszne!
1. Pizzerinki z cukinii z wędliną
Cukinia wspomaga trawienie. Ser i wędlina to źródło budujących odporność białek, a przecier pomidorowy – obniżającego cholesterol likopenu.
Składniki:
2 cukinie
kulka mozarelli
20 dag przecieru pomidorowego
kilka plasterków wędliny
sól
pieprz
zioła
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na grube plastry, a ser i wędlinę na małe kawałeczki.
Podgrzewamy przecier z ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
Układamy plastry cukinii na papierze do pieczenia. Smarujemy przecierem. Układamy kawałki sera i kabanosa. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 st.
2. Bataty z fetą, szpinakiem i cieciorką
Bataty działają antyzapalnie. Zaś jarmuż, feta i cieciorka to źródła białka, które zapewnia sytość.
Składniki:
2 bataty
20 dag ugotowanej ciecierzycy
oliwa
10 dag jarmużu
10 dag fety
pomidor
sól
zioła
pieprz
Przygotowanie:
Bataty przekrawamy wzdłuż na pół. Pieczemy 40 minut w 180 st.
Cieciorkę, jarmuż, pokrojony i obrany ze skórki pomidor smażymy. Dodajemy wydrążony miąższ z upieczonych batatów, fetę, zioła, sól i pieprz.
Nadziewamy bataty i pieczemy 6-7 minut w 180 st.
3. Minipapryczki z mięsem i ryżem
Papryka poprawia trawienie i obniża cholesterol. Ryż to źródło do starczających energii węglowodanów.
Składniki:
6 małych minipapryczek słodkich, najlepiej różnokolorowych
cebula
1 szklanka ugotowanego ryżu
6 łyżek passaty pomidorowej A
5 dag startego sera żółtego
pieprz
lubczyk
bazylia
oregano
20 dag mięsa mielonego
olej
Przygotowanie:
Smażymy na małej ilości oleju mięso z posiekaną cebulą, ziołami i pieprzem. Mieszamy z ryżem, serem i passatą pomidorową.
Papryczki wydrążamy. Nadziewamy farszem. Pieczemy 20 minut w 180 st.
4. Drobiowa rolada z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory wpływają pozytywnie na pracę serca.
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka
10 dag suszonych pomidorów
10 dag sera żółtego
pieprz
jajko
oliwa
bułka tarta
musztarda
Przygotowanie:
Pierś kroimy na pół. Rozbijamy na cienkie plastry. Pieprzymy i smarujemy musztardą. Układamy plastry sera i suszone pomidory. Zawijamy roladę.
Roladę obtaczamy w jajku, bułce i smażymy. Następnie pieczemy 30 min w 180 st. Osączmy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone mięso kroimy w plastry.
5. Chipsy warzywne z buraczkowym hummusem
Ta przystawka to bogactwo ułatwiającego trawienie błonnika, witamin i minerałów.
Składniki na chipsy:
burak
marchew (zwykła, żółta, fioletowa)
seler
ziemniak
zioła prowansalskie
oliwa
sól
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cienkie plastry. Mieszamy z oliwą, ziołami i solą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w temp. 160 st. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym.
Składniki na buraczkowy hummus:
1 szklanka suchej ciecierzycy
1/2 szklanki pasty sezamowej tahiny
burak
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sody
natka
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc z łyżeczką sody, płuczemy. Na drugi dzień gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody przez godzinę.
Burak pieczemy w folii do miękkości.
Miksujemy ciecierzycę, burak, zmiażdżony czosnek, pastę, sok z cytryny i oliwę. Podajemy posypane posiekaną natką.
6. Meksykańskie nachosy z sosem z awokado i pomidorów
Mąka kukurydziana, z której robimy nachosy, to źródło dobrych dla wzroku karotenoidów.
Składniki na nachosy (czyt. naczosy):
40 dag mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju
łyżeczka soli
łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę zagniatamy z olejem, solą, masłem i 3/4 szklanki wody na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy trójkąty i pieczemy je 15 min w 180 st. na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia.
Po upieczeniu – jeśli wolimy bardziej chrupkie – podsmażamy je na suchej patelni.
Składniki na sos z awokado, tzw. guacamole (czyt. guakamole):
2 awokado
sok z 1/2 limonki
ząbek czosnku
sól
pomidor
1/4 cebuli
ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
Z awokado wyjmujemy pestki i łyżeczką miąższ. Miąższ rozgniatamy z sokiem z limonkim ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i oliwą. Mieszamy z posiekanymi pomidorem i cebulą.
Jeśli lubimy sosy łagodne – dodajemy jogurt.
7. Placuszki gryczane z łososiem
Kasza gryczana to bogactwo białka, a łosoś – kwasów omega-3, które pomagają obniżyć cholesterol.
Składniki:
torebka kaszy gryczanej
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki startego sera żółtego
ząbek czosnku
cebula
łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
olej
10 dag białego serka kanapkowego
łyżeczka chrzanu
10 dag wędzonego łososia
Przygotowanie:
Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
Kaszę mieszamy z jajkami, mąką, serem żółtym, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy malutkie placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Serek kanapkowy mieszamy z chrzanem.
Układamy na placuszkach trochę pokrojonego łososia. Robimy kleks z serka i posypujemy szczypiorkiem.