Nachosy to przekąska pochodząca z Meksyku, alternatywa dla chipsów, bez których nie wyobrażamy sobie wieczorów przed telewizorem czy imprez. Podpowiadamy, jak można zrobić samemu w domu meksykańskie chipsy. Warto, bo są zdrowsze i smaczniejsze niż kupne!
Nachosy robi się najczęściej z tortilli kukurydzianej i wypieka w piekarniku. Po upieczeniu powinny być kruche i chrupiące. Można kupić przekąskę w sklepie, jednak wykonana w domu ma tę przewagę, że nie zawiera chemicznych ulepszaczy i konserwantów, tylko naturalne składniki. Możemy dosmaczać nachosy własnej roboty według własnego gustu i upodobań. Wystarczy do ciasta dodać ulubione zioła lub posypać nachosy przed pieczeniem tartym żółtym serem. Świetnie smakują też z dipami. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia i smak!
Składniki na nachosy:
Jak zrobić nachosy?
1. Wymieszaj obie mąki z przyprawami. Dodaj do nich olej i wlej 1 szklankę wrzącej wody. Całość szybko wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć ciasto na stolnicy. Odstaw je na ok. 30 minut.
2. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i pokrój je na niewielkie trójkąty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200 stopni przez ok. 10 min. Gdy ostygną, są gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakują z dipami.
Dip z awokado, czyli guacamole:
Awokado rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj pozostałe składniki.
Dip jogurtowy
Dip jogurtowy bardzo łatwo przygotować samemu i jest o wiele zdrowszy, niż kupny sos jogurtowy z zagęstnikami. Wystarczy do jogurtu dodać czosnek i przyprawić swoimi ulubionymi ziołami do smaku. Dodatek oliwy nada dipowi aksamitną konsystencję i podkreśli smak przypraw.
Ostry dip chili
Paprykę, chili i czosnek obierz. Zmiksuj z przecierem, solą i łyżeczką oliwy. Serwuj dip do nachosów.