Jak zrobić chrupiące nachosy kukurydziane z pysznymi dipami?
Fot. 123RF

Jak zrobić chrupiące nachosy kukurydziane z pysznymi dipami?

Nachosy to przekąska pochodząca z Meksyku, alternatywa dla chipsów, bez których nie wyobrażamy sobie wieczorów przed telewizorem czy imprez. Podpowiadamy, jak można zrobić samemu w domu meksykańskie chipsy. Warto, bo są zdrowsze i smaczniejsze niż kupne!

Nachosy robi się najczęściej z tortilli kukurydzianej i wypieka w piekarniku. Po upieczeniu powinny być kruche i chrupiące. Można kupić przekąskę w sklepie, jednak wykonana w domu ma tę przewagę, że nie zawiera chemicznych ulepszaczy i konserwantów, tylko naturalne składniki. Możemy dosmaczać nachosy własnej roboty według własnego  gustu i upodobań. Wystarczy do ciasta dodać ulubione zioła lub posypać nachosy przed pieczeniem tartym żółtym serem.  Świetnie smakują też z dipami. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia i smak!

 

 Domowe nachosy kukurydziane z dipami

123506982_s
Nachosy kukurydziane
123 rf

Składniki na nachosy:

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąka pszenna
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili 
  • szczypta soli

Jak zrobić nachosy?

1. Wymieszaj obie mąki z przyprawami. Dodaj do nich olej i wlej 1 szklankę wrzącej wody. Całość szybko wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć ciasto na stolnicy. Odstaw je na ok. 30 minut.

2. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i pokrój je na niewielkie trójkąty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200 stopni przez ok. 10 min. Gdy ostygną, są gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakują z dipami.

Dip z awokado, czyli guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado 
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól do smaku

Awokado rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj pozostałe składniki.

Dip jogurtowy

  • gęsty jogurt typu greckiego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • dowolne zioła, szczypiorek, koperek, zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • łyżeczka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Dip jogurtowy bardzo łatwo przygotować samemu i jest o wiele zdrowszy, niż kupny sos jogurtowy z zagęstnikami. Wystarczy do jogurtu dodać czosnek i przyprawić swoimi ulubionymi ziołami do smaku. Dodatek oliwy nada dipowi aksamitną konsystencję i podkreśli smak przypraw. 

Ostry dip chili

  • 2 czerwone papryki
  • chili
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Paprykę, chili i czosnek obierz. Zmiksuj z przecierem, solą i łyżeczką oliwy. Serwuj dip do nachosów.

Czytaj więcej