Domowe czekoladowe trufle są zdrowsze niże te ze sklepu.
Fot. 123RF
Ciasta i desery
Przepis na domowe praliny: trufle i rafaello. Pyszne i mniej kaloryczne niż te ze sklepu
27.12.2021 10:52
Własnoręcznie przygotowane praliny rafaello czy trufle są pyszne i dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Na pewno zaskoczą gości, którzy Cię odwiedzą. Kokosowe i czekoladowe kulki są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek mniej kaloryczne. Zobacz te dwa przepisy!
Domowe praliny: trufle i rafaello są dużo lepsze niż te kupione w sklepie. Nie zawierają niechcianych konserwantów i mogą je jeść osoby dbające o linie. Miękkie czekoladowe lub kokosowe kulki przypadną do gustu każdemu, nawet dzieciom. Wypróbuj koniecznie nasze przepisy!
Co zrobić aby świąteczne słodycze były niskokaloryczne?
Aby ograniczyć kalorie, mleko w przepisach zastąp napojem sojowym albo ryżowym lub też w zwykłą wodą. Dzięki temu deser będzie bez laktozy. Syrop klonowy i cukier możesz zastąpić erytrolem. Zwykłą mąkę – pełnoziarnistą lub bezglutenową. Ale jeśli ograniczasz kalorie nie musisz tak naprawdę z niczego rezygnować. Wystarczy zjeść odpowiednią ilość świątecznych potraw. Oto świąteczne smakołyki do 100 kcal:
Kutia z makiem: 100 g tego deseru dostarcza ok. 250 kcal. Jeśli dbasz o linię, ogranicz się do 3 łyżeczek.
Pierniczki: Średniej wielkości korzenny pierniczek waży ok. 10 g i dostarcza 30 kcal. Możesz zjeść 3 sztuki.
Grzaniec: Serwowane na ciepło wino z plasterkiem pomarańczy zawiera ok. 100 kcal w 100 ml.
Śliwki w czekoladzie: 100 g to ponad 400 kcal. Jedna średnia śliwka w czekoladzie ma ich 87.
Suszona żurawnia: Mała garstka żurawiny bez soku dostarcza 100 kcal (w 100 g) jest 308 kcal.
Domowe czekoladowe trufle
Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki brandy
2 łyżki oleju kokosowego
ksylitol lub stewia
2 łyżeczki kawy instant
kakao
Przygotowywanie
Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy, dokładnie wymieszaj. Wsyp kawę instant. Dodaj brandy oraz ksylitol lub stewię do smaku, połącz składniki. Masę odłóż do lodówki do schłodzenia i lekkiego stężenia.
Łyżeczką nabieraj małe porcje.Formuj w dłoniach okrągłe trufle. Obtaczaj je w gorzkim kakao. Przechowuj w chłodzie. Jeśli trufle mają jeść dzieci, zrezygnuj z alkoholu. Zastąp go wodą z 1-2 kroplami aromatu rumowego lub migdałowego.
Kokosowe kulki – domowe rafaello
Liczba porcji: 30 Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
150 g kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego olej i wiórki kokosowe
2 łyżki mąki migdałowej
skrobia ziemniaczana
syrop klonowy
30 migdałów
wanilia
Przygotowanie
Kaszę ugotuj w mleku kokosowym wg przepisu. Jeszcze ciepłą rozmiksuj z 70 g wiórków kokosowych, łyżką płynnego oleju kokosowego, mąką, skrobią, roztartymi ziarenkami z laski wanilii i 70 ml syropu klonowego.
Nabieraj porcje masy. Formuj z nich kulki, nadziewając je migdałami. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Odłóż do lodówki.