Przepis na domowe praliny: trufle i rafaello. Pyszne i mniej kaloryczne niż te ze sklepu
Domowe czekoladowe trufle są zdrowsze niże te ze sklepu.
Fot. 123RF

Przepis na domowe praliny: trufle i rafaello. Pyszne i mniej kaloryczne niż te ze sklepu

Własnoręcznie przygotowane praliny rafaello czy trufle są pyszne i dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Na pewno zaskoczą gości, którzy Cię odwiedzą. Kokosowe i czekoladowe kulki są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek mniej kaloryczne. Zobacz te dwa przepisy!

Domowe praliny: trufle i rafaello są dużo lepsze niż te kupione w sklepie. Nie zawierają niechcianych konserwantów i mogą je jeść osoby dbające o linie. Miękkie czekoladowe lub kokosowe kulki przypadną do gustu każdemu, nawet dzieciom. Wypróbuj koniecznie nasze przepisy! 

Co zrobić aby świąteczne słodycze były niskokaloryczne? 

Aby ograniczyć kalorie, mleko w przepisach zastąp napojem sojowym albo ryżowym lub też w zwykłą wodą. Dzięki temu deser będzie bez laktozy. Syrop klonowy i cukier możesz zastąpić erytrolem. Zwykłą mąkę – pełnoziarnistą lub bezglutenową. Ale jeśli ograniczasz kalorie nie musisz tak naprawdę z niczego rezygnować. Wystarczy zjeść odpowiednią ilość świątecznych potraw. Oto świąteczne smakołyki do 100 kcal:

  • Kutia z makiem: 100 g tego deseru dostarcza ok. 250 kcal. Jeśli dbasz o linię, ogranicz się do 3 łyżeczek.
  • Pierniczki: Średniej wielkości korzenny pierniczek waży ok. 10 g i dostarcza 30 kcal. Możesz zjeść 3 sztuki.
  • Grzaniec: Serwowane na ciepło wino z plasterkiem pomarańczy zawiera ok. 100 kcal w 100 ml.
  • Śliwki w czekoladzie: 100 g to ponad 400 kcal. Jedna średnia śliwka w czekoladzie ma ich 87.
  • Suszona żurawnia: Mała garstka żurawiny bez soku dostarcza 100 kcal (w 100 g) jest 308 kcal.

Domowe czekoladowe trufle

34468422_l — kopia
Domowe czekoladowe trufle
Fot. 123rf.com

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • ksylitol lub stewia
  • 2 łyżeczki kawy instant 
  • kakao

Przygotowywanie 

  1. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy, dokładnie wymieszaj. Wsyp kawę instant. Dodaj brandy oraz ksylitol lub stewię do smaku, połącz składniki. Masę odłóż do lodówki do schłodzenia i lekkiego stężenia.
  2. Łyżeczką nabieraj małe porcje.Formuj w dłoniach okrągłe trufle. Obtaczaj je w gorzkim kakao. Przechowuj w chłodzie. Jeśli trufle mają jeść dzieci, zrezygnuj z alkoholu. Zastąp go wodą z 1-2 kroplami aromatu rumowego lub migdałowego.

Kokosowe kulki – domowe rafaello

134570386_m
Domowe rafaello
Fot. 123rf.com

Liczba porcji: 30
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej 
  • 1 puszka mleka kokosowego olej i wiórki kokosowe
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • skrobia ziemniaczana
  • syrop klonowy
  • 30 migdałów 
  • wanilia

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotuj w mleku kokosowym wg przepisu. Jeszcze ciepłą rozmiksuj z 70 g wiórków kokosowych, łyżką płynnego oleju kokosowego, mąką, skrobią, roztartymi ziarenkami z laski wanilii i 70 ml syropu klonowego.
  2. Nabieraj porcje masy. Formuj z nich kulki, nadziewając je migdałami. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Odłóż do lodówki.

 

 

Czytaj więcej