Przekąski w galarecie wyglądają apetycznie i smakują wyśmienicie. Cztery przepisy
02.04.2022 14:09
Przekąski na zimno z galaretą w roli głównej to tradycja na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Takie przekąski nie są trudne w przygotowaniu, choć najczęściej są dość czasochłonne. Wyśmienity smak i apetyczny wygląd rekompensują jednak poświęcony czas. Zobacz, jak zrobić kurczaka z warzywami w galarecie, tradycyjne wieprzowe "zimne nóżki", pikantną galaretę z kurczakiem w kształcie jajek oraz galaretę z jajkiem i brokułem owiniętą marchewką.
Galareta z mięsem i warzywami to pyszna przekąska na zimno podczas świątecznych i niedzielnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Odpowiednio przygotowana i podana wygląda też bardzo efektownie i apetycznie. Aby podkreślić smak galarety, tuż przed podaniem koniecznie skrop ją octem lub sokiem z cytryny.
Jak zrobić galaretę?
Podstawą do przygotowania galarety jest bulion mięsny lub rybny z dodatkiem żelatyny. Najczęściej do przygotowania galarety wykorzystuje się mięso drobiowe z dodatkiem wieprzowego. Naturalną galaretą są tzw. „zimne nóżki” – długo gotowane z przyprawami, a następnie zastudzone nogi wieprzowe, zawierające duże ilości żelatyny. Gotowane nóżki wieprzowe dają na tyle gęsty wywar, że nie wymaga on dodawania żelatyny. Dla bardziej sztywnej i zbitej konsystencji możemy jednak rozpuścić trochę żelatyny z torebki i dodać do wywaru przed jego schłodzeniem.
Aby galareta była przejrzysta, mięso do wywaru należy włoży do zimnej wody, a całość gotować na wolnym ogniu. Jeżeli bulion zrobił się mętny, można go jeszcze uratować prostym kuchennym trikiem. Wystarczy umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po ugotowaniu i częściowym ostygnięciu należy przefiltrować przez sitko wyłożone gazą.
W galarecie podaje się rozdrobnione mięso lub rybę, także jaja lub warzywa.
Kurczak z warzywami w galarecie
Składniki:
3 udka kurczaka
2 marchewki
2 jajka
6 łyżeczek żelatyny
po puszce groszku i kukurydzy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso i obrane marchewki zalej 1,5 l wody. Gotuj 60 min z dodatkiem 3 ziaren ziela i liścia laurowego. Wyjmij, posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plastry. Osącz groszek i kukurydzę.
Odmierz litr rosołu, rozpuść w nim żelatynę, dopraw solą i pieprzem. W foremkach lub miseczkach układaj warstwami jajka, warzywa i mięso. Każdą warstwę zalewaj odrobiną galarety i odstawiaj do stężenia.
Nóżki wieprzowe w galarecie
Składniki:
średnia golonka wieprzowa
2 przednie nóżki wieprzowe
2 marchewki
pietruszka
1-2 łyżeczki żelatyny
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, czosnek
Sposób przygotowania:
Golonkę oraz nóżki oczyść starannie, opłucz, włóż do garnka i zalej wodą tak, by całe mięso było zakryte. Dodaj oczyszczone marchewki oraz pietruszkę, 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj z dodatkiem sporej szczypty soli oraz pieprzu, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości (2-3 godziny).
Ugotowane mięso wyjmij, oddziel od kości, drobno posiekaj. Rozłóż do miseczek. Wywar przecedź, połącz z żelatyną (jeśli nie chcesz, by nóżki były bardzo sztywne, nie musisz jej dodawać). Dopraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalej mięso. Odstaw na kilka godzin do stężenia.
Pikantna galareta z kurczakiem w kształcie jajek
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
2 kostki bulionu drobiowego
2 łyżki żelatyny
2 szklanki białego wina
1 puszka zielonego groszku
2 małe marchewki
sól
pieprz
natka
Sposób przygotowania:
Marchewki obierz, opłucz. Kostki bulionowe rozpuść w 2 szklankach wrzątku, zagotuj. Włóż mięso i marchewki. Gotuj ok. 25 minut, wyjmij, pokrój na kawałeczki. Wywar zachowaj. Żelatynę namocz w 1/2 szklance wina, rozpuść, podgrzewając, połącz z resztą wina i wywarem. Przypraw solą i pieprzem.
Szczelnie zamykane foremki-jajeczka opłucz zimną wodą. Nałóż przygotowane składniki i osączony groszek. Zalej galaretką. Zamknij. Schładzaj 3 godziny. Jajeczka wyjmij z foremek. Zetnij od spodu po cienkim plasterku galaretki. Dzięki temu jajeczka będą stabilnie stały. Udekoruj natką.
Galareta drobiowa z jajkiem i brokułem
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (ugotowany)
3-4 marchewki ugotowane na półtwardo
1 puszka kukurydzy
1 ugotowany brokuł
4 jajka ugotowane na twardo
2 szklanki bulionu
4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Marchewki potnij wzdłuż w plasterki. Wyłóż nimi formę, tak by marchewka wystawała poza brzegi. Mięso, brokuł i jajka pokrój. Kukurydzę osącz. Żelatynę namocz i rozpuść, połącz z bulionem.
W formie ułóż przygotowane składniki, przekładając je pozostałą marchewką. Zalej bulionem. Przykryj wystającą marchewką. Schładzaj 4 godziny.