Pomysły na dania z kurkami: dodaj grzyby do pizzy lub duś je w lekkim sosie i ziołach
Pizza z cukinią i kurkami.
Fot. 123RF

Pomysły na dania z kurkami: dodaj grzyby do pizzy lub duś je w lekkim sosie i ziołach

Sezon na kurki w pełni! Możemy do woli delektować się daniami ze świeżych grzybów. Kurki duszone w śmietanie, zupa krem z kurkami czy pierogi z kurkowym farszem będą smakowały przepysznie. Kurki można też dodać do pizzy z młodą cukinią (jej kwiaty można zbierać nawet do października). Poznaj najlepsze przepisy na kurki.

Kurki są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, od prostych omletów, przez dania duszone, aż po wyszukane specjały kuchni włoskiej czy francuskiej. Kurki mają wyjątkowy smak – to kombinacja orzechowej słodyczy z delikatnym, pikantnym tłem. Są mięsiste i jednocześnie elastyczne, a ich konsystencja pozostaje niemal niezmieniona nawet po długim gotowaniu czy smażeniu. 

Kurki są również źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawierają białko, błonnik oraz witaminy z grupy B. Ponadto, są bogate w minerały takie jak selen, cynk i miedź. Kurki nie tylko cudownie smakują, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Dania z kurek mają szczególne miejsce w kuchni i kulturze. Polscy grzybiarze z niecierpliwością wyczekują okresu ich zbiorów, by móc delektować się tym leśnym przysmakiem. Niezależnie od tego, czy preferujesz je smażone na maśle, w formie kremowej zupy czy duszone w śmietanie, kurki zawsze dostarczą niezapomnianych doznań kulinarnych.

Kurki, dzięki swoim unikalnym walorom smakowym i wartościom odżywczym, zasługują na miano jednego z najwspanialszych darów natury. Nic dziwnego, że dania z kurkami cieszą się uznaniem zarówno wśród amatorów jak i profesjonalnych kucharzy.

Oto nasze przepisy z kurkami w roli głównej: kremowa zupa krem z kurek, pizza z cukinią i kurkami, duszone kurki w sosie śmietanowym i pierogi z kurkami.

Kremowa zupa z kurek

zupa krem z kurek 29977634
Zupa krem z kurek
123 RF

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g kurek
  • spora cebula
  • 4 ziemniaki 
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • 2 sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy i odcedzamy na durszlaku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, cały czas mieszając. Dodajemy kurki, zwiększamy płomień i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cała woda. Dodajemy masło, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości, w połowie czasu wrzucając także kurki.
  3. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy. Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia. Posypujemy natką pietruszki.

Pizza z cukinią i kurkami

154758790_l
Pizza z cukinia i kurkami.
123RF

Składniki:

  • 1 op. gotowego ciasta na pizzę
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kurek
  • kilka kwiatów cukinii z małymi warzywami 
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier
  • 50 g parmezanu
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść starannie, krótko obgotuj w osolonej wodzie, osącz. Ciasto rozwiń. Uformuj z niego duży placek (lub dwa mniejsze), ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piekarnik rozgrzej do 250°C.
  2. Passatę dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Powstałym sosem posmaruj ciasto. Ułóż na nim opłukane, osuszone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii. Posyp posiekanymi w plasterki malutkimi cukiniami i kurkami.
  3. Wierzch pizzy skrop oliwą, posyp startym parmezanem. Piecz pizzę 10 min z włączoną dolną grzałką. Następnie włącz grzanie góra-dół i dopiekaj pizzę 2-3 min.

Pierogi ze świeżymi kurkami

107799081_m_normal_none
Pierogi z kurkowym farszem
123 RF

 

Składniki na 6 porcji:

 

  • 1,2 kg ziemniaków
  • ok. 70 dag mąki
  • 30 dag twarogu
  • duża cebula
  • 2–3 łyżki oleju
  • 40 dag kurek
  • jajko
  • tymianek
  • pieprz sól majeranek łyżka posiekanej natki

 

Przygotowanie:

 

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, utłucz, ostudź.
  2. Oczyszczone kurki przesmaż z cebulką. Przestudź. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj twaróg, połącz, dołóż kurki. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wyrób farsz.
  3. Do maki dodaj łyżkę oleju, wlej 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrób elastyczne ciasto, ewentualnie dolewając jeszcze trochę wody.
  4. Z porcji ciasta wałkuj cienkie placki, szklanką wykrawaj kółka. Na nie nakładaj porcje farszu, zalepiaj. Wrzucaj na posolony wrzątek. Gotuj 1–2 minuty od momentu wypłynięcia. Podaj polane tłuszczykiem, prażoną cebulką, świeżymi ziołami.

Duszone kurki w sosie śmietanowym

28651331_m
Duszone kurki w sosie śmietanowym.
123RF

Składniki:

  • 600 g kurek
  • 2 cebule
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól,
  • pieprz
  • 1 pęczek natki

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść, większe grzyby pokrój. Posiekaj obrane cebule. Przesmaż je na oleju. Dodaj grzyby, masło
    oraz gałązkę rozmarynu. Smaż, aż woda z kurek odparuje. Wlej bulion (może być z kostki). Doprowadź całość do wrzenia. Ogrzewaj 2-3 minuty.
  2. Dodaj serek mascarpone oraz gęstą kwaśną śmietanę. Wymieszaj i ogrzewaj na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Gotowe danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem na stół posyp opłukaną, osuszoną i poszatkowaną drobno natką.

Czytaj więcej