Pomysły na dania z kurkami: dodaj grzyby do pizzy lub duś je w lekkim sosie i ziołach
Pizza z cukinią i kurkami.
Fot. 123RF

Pomysły na dania z kurkami: dodaj grzyby do pizzy lub duś je w lekkim sosie i ziołach

Kurki królują na stołach. Sezon na nie trwa od czerwca do listopada. Możemy się wtedy delektować świeżymi grzybami. Duszone w sosie śmietanowym będą smakowały przepysznie. Można je też dodać do pizzy z młodą cukinią (jej kwiaty można zbierać nawet do października).

Pizza z cukinią i kurkami

154758790_l
Pizza z cukinia i kurkami.
123RF

Składniki

  • 1 op. gotowego ciasta na pizzę
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kurek
  • kilka kwiatów cukinii z małymi warzywami 
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier
  • 50 g parmezanu
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Kurki oczyść starannie, krótko obgotuj w osolonej wodzie, osącz. Ciasto rozwiń. Uformuj z niego duży placek (lub dwa mniejsze), ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piekarnik rozgrzej do 250°C.
  2. Passatę dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Powstałym sosem posmaruj ciasto. Ułóż na nim opłukane, osuszone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii. Posyp posiekanymi w plasterki malutkimi cukiniami i kurkami.
  3. Wierzch pizzy skrop oliwą, posyp startym parmezanem. Piecz pizzę 10 min z włączoną dolną grzałką. Następnie włącz grzanie góra-dół i dopiekaj pizzę 2-3 min.

Duszone kurki w sosie śmietanowym

28651331_m
Duszone kurki w sosie śmietanowym.
123RF

Składniki

  • 600 g kurek
  • 2 cebule
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól,
  • pieprz
  • 1 pęczek natki

Przygotowanie

  1. Kurki oczyść, większe grzyby pokrój. Posiekaj obrane cebule. Przesmaż je na oleju. Dodaj grzyby, masło
    oraz gałązkę rozmarynu. Smaż, aż woda z kurek odparuje. Wlej bulion (może być z kostki). Doprowadź całość do wrzenia. Ogrzewaj 2-3 minuty.
  2. Dodaj serek mascarpone oraz gęstą kwaśną śmietanę. Wymieszaj i ogrzewaj na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Gotowe danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem na stół posyp opłukaną, osuszoną i poszatkowaną drobno natką.

 

Czytaj więcej