Pomysł na wegetariańską przekąskę: calzone z cukinią i papryką
Dorota Sychowiec
30.08.2021 11:22
Pożywne i oryginalne w smaku warzywne pierogi z piekarnika. Możesz podać je na obiad od razu po upieczeniu albo zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy lub na wycieczkę.
Calzone z cukinią i papryką
Składniki:
3 szklanki mąki
4 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant
3 duże kulki mozzarelli
1 papryka
1 cukinia
3 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i oregano
sól
pieprz
cukier
sezam
Przygotowanie:
Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj drożdże, po szczypcie soli i cukru oraz 2 łyżki oliwy. Wlej 1 szklankę ciepłej wody, zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godzinę.
Paprykę i cukinię potnij w kostkę. Warzywa smaż 5 minut na reszcie oliwy. Mozzarellę zetrzyj, dodaj do warzyw. Farsz dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, papryką i oregano.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Rozwałkuj je. Na plackach rozłóż farsz, złóż na pół. Zlep brzegi. Posyp sezamem. Piecz 25 minut w 200°C.
Wersja na lepszy wzrok
Jeśli często spędzasz dużo czasu przed ekranem telewizora albo komputera, to zamiast cukinii do farszu dodaj bakłażan i dodatkową czerwoną paprykę.Antocyjany zawarte w bakłażanie działają regenerująco na gałkę oczną, a zawarta w papryce witamina A, która jest antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok.