Pomysł na wegetariańską przekąskę: calzone z cukinią i papryką
Calzone z cukinią i papryką.
Fot. 123RF

Pomysł na wegetariańską przekąskę: calzone z cukinią i papryką

Pożywne i oryginalne w smaku warzywne pierogi z piekarnika. Możesz podać je na obiad od razu po upieczeniu albo zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy lub na wycieczkę.

Calzone z cukinią i papryką

edsfghjbk
Calzone z cukinią i papryką.
123RF

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 3 duże kulki mozzarelli
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj drożdże, po szczypcie soli i cukru oraz 2 łyżki oliwy. Wlej 1 szklankę ciepłej wody, zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godzinę.
  2. Paprykę i cukinię potnij w kostkę. Warzywa smaż 5 minut na reszcie oliwy. Mozzarellę zetrzyj, dodaj do warzyw. Farsz dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, papryką i oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Rozwałkuj je. Na plackach rozłóż farsz, złóż na pół. Zlep
    brzegi. Posyp sezamem. Piecz 25 minut w 200°C.

Wersja na lepszy wzrok

Jeśli często spędzasz dużo czasu przed ekranem telewizora albo komputera, to zamiast cukinii do farszu dodaj
bakłażan i dodatkową czerwoną paprykę. Antocyjany zawarte w bakłażanie działają regenerująco na gałkę oczną, a zawarta w papryce witamina A, która jest antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok.

 

Czytaj więcej