Ciepła kolacja z włoskim akcentem – pyszne calzone ze szpinakiem i mozarellą
Fot. 123RF

Ciepła kolacja z włoskim akcentem – pyszne calzone ze szpinakiem i mozarellą

Calzone to doskonały pomysł na ciepłą kolację. Jeżeli dodasz do nadzienia szpinak, pomidory i paprykę, będzie nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Sprawdź przepis na włoski "pieróg" z mozarellą i warzywnym farszem. 

Calzone z farszem warzywnym i mozarellą

Czas: około 2 godziny

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 op. suchych drożdży
  • po 1/2 łyżeczki cukru i soli

Farsz:

  • 2 garści liści szpinaku
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • po łyżeczce słodkiej papryki i oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj czosnek, szpinak i smaż, aż liście zwiędną. Wrzuć pokrojoną paprykę, pomidory. Krótko przesmaż. Dopraw do smaku.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj placek. Posmaruj sosem, na połowę wyłóż farsz, dodaj mozzarellę. Przykryj częścią bez farszu i zlep brzegi.
  4. Posmaruj jajkiem, piecz 25 minut w temp. 200°C. 

 

Czytaj więcej