Placki owsiane to doskonała propozycja na zdrowy deser lub słodkie, sycące śniadanie. Nie zawierają cukru ani mąki pszennej, więc są doskonałą opcją dla osób na diecie odchudzającej. Sytości nadaje im mąka owsiana, którą przygotujesz samodzielnie w domu z płatków owsianych. Jak to zrobić?
Placuszki owsiane to zdrowa alternatywa dla... naleśników. Są słodkie i sycące, dlatego sprawdzą się zarówno na deser, jak i na śniadanie. Nie zawierają cukru, ale są słodkie dzięki obecności bananów i aromatu waniliowego. Ponadto przygotowuje się je bez mąki pszennej - zastępuje ją zdrowsza domowa mąka owsiana.
Mąka owsiana na wiele prozdrowotnych właściwości. Redukuje poziom złego cholesterolu LDL, glukozy oraz insuliny we krwi, jak również wspomaga rozwój pozytywnej flory bakteryjnej w jelitach. Produkty z mąki owsianej polecane są więc jako profilaktyka chorób serca, cukrzycy i problemów układu pokarmowego. Mąka owsiana jest też bardzo dobrym źródłem witaminy B1, B5 oraz E. Tiamina (wit. B1) jest szczególnie ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wpływa pozytywnie na zdolność koncentracji, lepszy sen oraz pamięć. Zawiera również witaminę E, która chroni przed rozwojem nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.
Mąkę owsianą można kupić w sklepach lub łatwo zrobić w domu. Wystarczy drobno przemielić lub zblendować płatki owsiane. Wykorzystaj te tradycyjne, bogate w błonnik. Są one wolniej trawione niż płatki błyskawiczne, co zapobiega skokom cukru we krwi. Płatki owsiane dzięki swoim właściwościom dają uczucie sytości szybko i na długo. Ponadto poprawiają perystaltykę jelit ułatwiając trawienie.
Składniki:
Sposób przygotowania: