Pikantne kimchi z kapusty pekińskiej i rzodkwi. Łatwy przepis na kiszonkę
Pikantne kimchi.
Fot. 123RF

Pikantne kimchi z kapusty pekińskiej i rzodkwi. Łatwy przepis na kiszonkę

Wypróbuj nasz przepis na pikantne kimchi z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi. Ta zdrowa kiszonka pochodząca z Korei będzie ciekawym i oryginalnym dodatkiem do posiłku.

W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym dodatkiem do posiłku. Koreańczycy używają go też jako składnika do przygotowywania innych potraw, takich jak zupa kimchi czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).

Co to jest kimchi?

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Przygotowywane jest najczęściej z kapusty pekińskiej, rzepy albo ogórka, choć można też przygotować je z innych warzyw. Kimchi ma przeważnie ostry, który zawdzięcza dodatkowi papryczek chili.

Tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Pikantne kimchi z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi

15567478_m
Pikantne kimchi z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 25 min

Składniki

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 mała biała rzodkiew 
  • po 1 cebuli i marchwi
  • 8 łyżek cukru 
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 5 łyżeczek soli 
  • po 5 łyżek sosu sojowego i rybnego
  • 35 g chili w płatkach 
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Posiekaj oczyszczoną kapustę oraz obraną rzodkiew. Warzywa włóż do miski. Dodaj 3 łyżki cukru i sól, dokładnie wymieszaj. Gdy warzywa zaczną puszczać sok, dociśnij je (np. talerzykiem), obciąż i odstaw na noc.
  2. Warzywa odcedź. Posiekaj lub zetrzyj obrany imbir, 3-4 ząbki czosnku, marchew i cebulę. Dodaj do kapusty.
  3. Wymieszaj sos sojowy, sos rybny, chili i pozostały cukier z odrobiną wody. Gęsty sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Przełóż do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po tygodniu gotową kiszonkę wstaw do lodówki.

 

Czytaj więcej