Wypróbuj nasz przepis na pikantne kimchi z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi. Ta zdrowa kiszonka pochodząca z Korei będzie ciekawym i oryginalnym dodatkiem do posiłku.
W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym dodatkiem do posiłku. Koreańczycy używają go też jako składnika do przygotowywania innych potraw, takich jak zupa kimchi czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Przygotowywane jest najczęściej z kapusty pekińskiej, rzepy albo ogórka, choć można też przygotować je z innych warzyw. Kimchi ma przeważnie ostry, który zawdzięcza dodatkowi papryczek chili.
Tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 25 min
Składniki
Przygotowanie