Kiszone pomidory to mało znana kiszonka w Polsce. Kochają ją za to nasi wschodni sąsiedzi z Ukrainy. Dodasz je do zupy, sałatki, mięs i wielu innych potraw. Jest to też doskonałą przekąska. Podajemy bardzo prosty przepis na kiszone pomidory – zrób koniecznie kilka słoiczków na zimę i przekonaj się, że warto!
Kiszonki to cenne źródło wielu witamin i składników mineralnych. To naturalny probiotyk, dlatego powinniśmy jeść ich jak najwięcej.
Z kiszonych pomidorów zrobimy pyszną zupę o wybornym, kwaskowatym smaku. Możesz dodać je też do sałatki, czy jako osobny dodatek do obiadu (pasują np. do pieczonych mięs z ziemniaczkami). Takiego pomidora możesz też położyć na kanapki. Dzięki kiszeniu zachowują swoje wartości odżywcze.
Kiszone pomidory są niezwykle popularne u naszych wschodnich sąsiadów: na Białorusi, w Rosji, a szczególnie na Ukrainie. Tam kisi się wszelkie dostępne warzywa. U nas ten zwyczaj nie jest tak popularny. Co prawda nie wyobrażamy sobie kuchni bez kiszonych ogórków czy kapusty, ale o innych warzywach zapominamy. A przecież kiszenie to najlepszy sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach.
Przepis na kiszone pomidory przywędrował do nas z Ukrainy. Jest to bardzo popularna kiszonka wśród mieszkańców tego kraju. Jedyna różnica jest taka, że Ukraińcy najczęściej kiszą warzywa w beczkach, a nie w słoikach.
Składniki:
Przygotowanie: