Jednodniową kiszonkę z ogórków i marchewki możesz jeść jako surówkę do drugiego dania lub zdrową przekąskę. Kiszonki to bowiem naturalny probiotyk i źródło najcenniejszych witamin oraz świetny dodatek do obiadów. Wypróbuj nasz prosty przepis z trzech składników.
Prozdrowotne właściwości kiszonych warzyw znane były już w starożytności. To proces fermentacji wpływa na to, że są takie zdrowe. Zawierają m.in. probiotyki, błonnik i mnóstwo witamin. W zimę lubimy podjeść kiszone ogórki czy kiszoną kapustę. W lato możemy pokusić się o jednodniową kiszonkę ze świeżych ogórków i marchwi, która idealnie sprawdzi się jako przekąska lub surówka do obiadu. Obejrzyj nasz przepis!
Kiszone warzywa to nie tylko porcja witamin i minerałów, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wzmacnia nasz system obronny. Oprócz tego kiszonki:
Składniki
Przygotowanie
Ogórki razem ze skórką kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Wsypujemy do jednej miski i zasypujemy solą. Mieszamy, a następnie przykrywamy talerzem i przyciskamy mieszkankę dodatkowym słoikiem. Podajemy następnego dnia.