Pikantne jajeczka na Wielkanoc: lekka i kolorowa przekąska
Pikantne jajeczka na Wielkanoc
Fot. 123 RF

Pikantne jajeczka na Wielkanoc: lekka i kolorowa przekąska

Jeśli w tym roku chcesz wzbogacić swój wielkanocny stół o coś wyjątkowego, spróbuj przygotować pikantne jajeczka na Wielkanoc. To łatwa do zrobienia przekąska, która będzie świetnym urozmaiceniem tradycyjnych potraw. Z pewnością zachwyci Twoich gości. 

Pikantne jajeczka to ciekawa i efektowna propozycja na wielkanocny stół. Wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale także wyrazistym smakiem. Doskonale sprawdzają się jako lekka, kolorowa przekąska w czasie świąt.

Do ich przygotowania wykorzystywane są m.in. plastry gotowanej szynki, kukurydza, groszek, korniszony, marynowane pieczarki i czerwona papryka konserwowa. Całość zalewana jest bulionem warzywnym z dodatkiem żelatyny, co pozwala na uzyskanie zwartej, galaretowatej formy, łatwej do krojenia i estetycznej podczas podania. W każdej porcji można odnaleźć różne smaki i tekstury – od łagodnych jajek, przez chrupiące warzywa, po nuty koperku.

Jajeczka tego typu doskonale prezentują się na półmisku. Dekorowane liśćmi sałaty i świeżym koperkiem przyciągają wzrok i wprowadzają wiosenny nastrój. Nadają się zarówno na eleganckie śniadanie wielkanocne, jak i na rodzinne spotkanie w mniej formalnej atmosferze. Zaletą jest możliwość przygotowania ich z wyprzedzeniem – po schłodzeniu zachowują świeżość i dobry smak przez kilka dni.

Faszerowane jajka z pstrągiem i kurkumą: prosty, ale wyjątkowy przysmak na Wielkanoc

Pikantne jajeczka na Wielkanoc – przepis 

Czas przygotowania: 75 minut 

Porcje: 10 

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 10 plastrów gotowanej szynki 
  • po 1 puszce groszku i kukurydzy 
  • 3-4 korniszony 
  • 5 marynowanych pieczarek 
  • 3-4 kawałki konserwowej czerwonej papryki 
  • 1 litr bulionu warzywnego  
  • 10 łyżeczek żelatyny 
  • kilka gałązek koperku i liście sałaty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Żelatynę namocz i rozpuść ją, podgrzewając. Rozpuszczoną żelatynę połącz z pozostałym bulionem i odstaw do wystudzenia. Plasterki szynki pokrój w paseczki. Pieczarki potnij w plasterki, a korniszony i paprykę w małe słupki. Koperek porwij na małe kawałki. Groszek i kukurydzę osącz.
  2. Szczelnie zamykane silikonowe foremki w kształcie jajeczek (ew. filiżanki) opłucz zimną wodą. Nałóż do nich przygotowane wcześniej składniki. Zalej tężejącą galaretką. Foremki zamknij. Schładzaj 3 godziny. Przed podaniem jajeczka wyjmij z foremek. Owiń listkami sałaty i podawaj w kieliszkach do jajek.

Wartości odżywcze (porcja):

Kalorie: 110 kcal

Białko: 8 g

Tłuszcze: 4 g

Węglowodany: 7 g

pikantne-jajeczka-na-wielkanoc-9178350_m
Pikantne jajeczka na Wielkanoc
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej