Jeśli w tym roku chcesz wzbogacić swój wielkanocny stół o coś wyjątkowego, spróbuj przygotować pikantne jajeczka na Wielkanoc. To łatwa do zrobienia przekąska, która będzie świetnym urozmaiceniem tradycyjnych potraw. Z pewnością zachwyci Twoich gości.
Pikantne jajeczka to ciekawa i efektowna propozycja na wielkanocny stół. Wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale także wyrazistym smakiem. Doskonale sprawdzają się jako lekka, kolorowa przekąska w czasie świąt.
Do ich przygotowania wykorzystywane są m.in. plastry gotowanej szynki, kukurydza, groszek, korniszony, marynowane pieczarki i czerwona papryka konserwowa. Całość zalewana jest bulionem warzywnym z dodatkiem żelatyny, co pozwala na uzyskanie zwartej, galaretowatej formy, łatwej do krojenia i estetycznej podczas podania. W każdej porcji można odnaleźć różne smaki i tekstury – od łagodnych jajek, przez chrupiące warzywa, po nuty koperku.
Jajeczka tego typu doskonale prezentują się na półmisku. Dekorowane liśćmi sałaty i świeżym koperkiem przyciągają wzrok i wprowadzają wiosenny nastrój. Nadają się zarówno na eleganckie śniadanie wielkanocne, jak i na rodzinne spotkanie w mniej formalnej atmosferze. Zaletą jest możliwość przygotowania ich z wyprzedzeniem – po schłodzeniu zachowują świeżość i dobry smak przez kilka dni.
Faszerowane jajka z pstrągiem i kurkumą: prosty, ale wyjątkowy przysmak na Wielkanoc
Czas przygotowania: 75 minut
Porcje: 10
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Wartości odżywcze (porcja):
Kalorie: 110 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 7 g