Ciasto z piernikowym kremem z serkiem mascarpone jest pyszne, efektowne i nie wymaga pieczenia. Ma wyśmienity, puszysty i lekki jak pianka krem oraz łatwy do zrobienia spód z dwóch składników. Ma jeszcze jedną zaletę: do jego przygotowania możesz wykorzystać piernik, który został Ci po świętach. To ciasto doskonale sprawdzi się do kawy, gdy przyjdą goście. Będą zachwyceni!
Krem mascarpone i piernik? To połączenie może się wydawać nieco nieszablonowe, ale zapewniamy, że oba te elementy współgrają znakomicie tworząc przepyszne ciasto z pianką lekką jak chmurka. To prosty do zrobienia, a zarazem efektowny i pyszny deser, do wykonania którego nie potrzebujesz piekarnika. Spód do ciasta przygotujesz błyskawicznie zagniatając ciastka piernikowe z rozpuszczonym masłem.
Krem z serka mascarpone i śmietanki kremówki pojawia się już w ogromnej liczbie przepisów na rozmaite ciasta. Najczęściej sam jest podstawą kremu do ciasta, czasem towarzyszą mu owoce. W naszej wersji do podstawowego kremu dołącza proszek piernikowy, który sprawia, że krem mascarpone ma intensywny, piernikowy smak, a jednocześnie jest lekki jak pianka.
Proszek piernikowy przygotujesz bardzo łatwo: potrzebujesz do niego tylko suchego piernika (możesz wykorzystać ten, który został po świętach) lub suche ciasteczka korzenne. Wystarczy, że zmiksujesz je w malakserze lub młynku. Jeśli ich nie masz, możesz wykorzystać ręczną maszynkę do bakalii.
Aby krem był sztywny i trzymał się nawet w ciepłym pomieszczeniu, koniecznie dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę.
Składniki:
Sposób przygotowania: