Piernikowa pianka, czyli klasyk inaczej! Pyszny i kremowy deser bez pieczenia
Ciasto z piernikowym kremem jest pyszne i puszyste
Fot. 123rf.com

Piernikowa pianka, czyli klasyk inaczej! Pyszny i kremowy deser bez pieczenia

Ciasto z piernikowym kremem z serkiem mascarpone jest pyszne, efektowne i nie wymaga pieczenia. Ma wyśmienity, puszysty i lekki jak pianka krem oraz łatwy do zrobienia spód z dwóch składników. Ma jeszcze jedną zaletę: do jego przygotowania możesz wykorzystać piernik, który został Ci po świętach. To ciasto doskonale sprawdzi się do kawy, gdy przyjdą goście. Będą zachwyceni!

Krem mascarpone i piernik? To połączenie może się wydawać nieco nieszablonowe, ale zapewniamy, że oba te elementy współgrają znakomicie tworząc przepyszne ciasto z pianką lekką jak chmurka. To prosty do zrobienia, a zarazem efektowny i pyszny deser, do wykonania którego nie potrzebujesz piekarnika. Spód do ciasta przygotujesz błyskawicznie zagniatając ciastka piernikowe z rozpuszczonym masłem. 

Jak zrobić krem piernikowy z mascaprone?

Krem z serka mascarpone i śmietanki kremówki pojawia się już w ogromnej liczbie przepisów na rozmaite ciasta. Najczęściej sam jest podstawą kremu do ciasta, czasem towarzyszą mu owoce. W naszej wersji do podstawowego kremu dołącza proszek piernikowy, który sprawia, że krem mascarpone ma intensywny, piernikowy smak, a jednocześnie jest lekki jak pianka. 

Proszek piernikowy przygotujesz bardzo łatwo: potrzebujesz do niego tylko suchego piernika (możesz wykorzystać ten, który został po świętach) lub suche ciasteczka korzenne. Wystarczy, że zmiksujesz je w malakserze lub młynku. Jeśli ich nie masz, możesz wykorzystać ręczną maszynkę do bakalii. 

Aby krem był sztywny i trzymał się nawet w ciepłym pomieszczeniu, koniecznie dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę. 

Ciasto z piernikowym kremem mascarpone

160496598_m
Ciasto z piernikowym kremem mascarpone
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 200 g ciastek korzennych lub imbirowych pierniczków
  • 60 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g suchego piernika,
  • cukier puder, cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka pokrusz. Zalej rozpuszczonym masłem, zagnieć. Wylep spód foremki do ciasta. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Serek mascarpone zmiksuj z kremówką i 3 łyżkami cukru pudru. Żelatynę namocz w 50 ml wody. Gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia (nie gotuj!). Suchy piernik rozdrobnij w malakserze (możesz też wykorzystać korzenne ciastka).
  3. Do ciepłej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, zmiskuj. Połącz z resztą masy i proszkiem piernikowym. Wyłóż na spód, zastudź. Udekoruj cynamonem.

 

 

Czytaj więcej