Omlet ze szpinakiem i szynką: szybki, zdrowy i pyszny posiłek na każdą porę dnia
Omlet ze szpinakiem i szynką - przepis
Fot. 123 RF

Omlet ze szpinakiem i szynką: szybki, zdrowy i pyszny posiłek na każdą porę dnia

Omlet ze szpinakiem i szynką nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest również bardzo zdrowy. Można go jeść o każdej porze dnia, a także dostosować do własnych preferencji. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku. 

Dieta jest dla mnie bardzo ważna, dlatego zawsze staram się dbać o to, by moje posiłki były pełnowartościowe. Omlet ze szpinakiem i szynką to doskonały wybór, jeśli chodzi o zdrowe śniadanie. Zawiera wszystkie kluczowe składniki odżywcze – białko, witaminy, minerały i błonnik. Co ważne, nie zawiera zbędnych kalorii i jest stosunkowo lekkie, więc idealnie sprawdza się na początek dnia, gdy nie chcę obciążać żołądka ciężkostrawnymi posiłkami. 

Co ważne, omlet jest naprawdę uniwersalny – można go dowolnie modyfikować. Chociaż wersja ze szpinakiem i szynką jest moją ulubioną, można dodać do niego także inne składniki, takie jak cebulę, pomidory, paprykę czy oliwki. Każdy z tych dodatków wzbogaci jego smak, nadając mu jeszcze większej wyrazistości. 

Omlet ze szpinakiem i szynką – właściwości i korzyści zdrowotne

Omlet ze szpinakiem i szynką to bomba odżywcza. Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które wspomaga odbudowę mięśni i daje energię na cały poranek. Dzięki nim czuję się pełna, a jednocześnie lekka. Szpinak natomiast dostarcza mi witaminę K, która wpływa na zdrowie kości, a także witaminę A, która poprawia wzrok i stan skóry. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, pomaga mi również utrzymać odpowiedni poziom energii. Z kolei szynka (najczęściej wykorzystuję szynkę z piersi kurczaka lub indyka) dostarcza dodatkową porcję białka oraz witaminy z grupy B, które mają kluczowe znaczenie dla układu nerwowego i metabolizmu. 

Omlet – pyszne danie, które przygotujesz na mnóstwo sposobów! Wypróbuj przepisy i triki na idealne omlety

Jak urozmaicić smak omleta ze szpinakiem i szynką?

Choć omlet ze szpinakiem i szynką jest pyszny w swojej podstawowej wersji, czasami lubię wprowadzić do niego drobne zmiany. Oto kilka moich ulubionych dodatków, które nadają omletowi wyjątkowego charakteru.

Sery

Choć mozzarella jest moim stałym wyborem, można spróbować także innych serów, takich jak cheddar, feta czy pleśniowy. Ser pięknie rozpuszcza się na gorącym omlecie, nadając mu kremową konsystencję i wyrazisty smak.

Zioła

Lubię dodawać do omletu świeże zioła, takie jak bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek. Dzięki nim, omlet staje się bardziej aromatyczny, a jego smak nabiera głębi. 

Słodkie akcenty 

Czasami dodaję trochę karmelizowanej cebuli lub plasterki jabłka, co wprowadza ciekawy kontrast. Omlet zyskuje zupełnie nowy charakter.

Omlet ze szpinakiem i szynką – przepis

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom: łatwy 

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M, 
  • 30 g świeżego szpinaku,
  • 20 g szynki (z kurczaka lub indyka),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szynkę pokrój na małe kawałki.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie dodaj szpinak. Podsmażaj przez 2-3 minuty.
  3. Roztrzep jajka z solą i pieprzem.
  4. Gotową masę jajeczną wlej na szpinak i smaż na średnim ogniu.
  5. Gdy omlet zacznie się ścinać połóż plastry szynki. 
  6. Gotowy omlet ze szpinakiem i szynką przełóż na talerz.
  7. Podawaj gorący, sam lub z dodatkami np. pieczywem pełnoziarnistym, ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. 

Kalorie: ok. 280 kcal

Białko: 22 g

Węglowodany: 4 g

Tłuszcz: 20 g

Omlet ze szpinakiem i szynką przepis 178023042_m
Omlet ze szpinakiem i szynką
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej