Omlet proteinowy z bananem doskonale sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowa przekąska po treningu. Jest pełen białka, witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak go zrobić, żeby wyszedł puszysty oraz z czym podawać.
Chętnie zjadłabyś omlet na słodko, ale obawiasz się, że nie jest to zbyt dietetyczna opcja (cukier)? Mam propozycję: wypróbuj omlet proteinowy z bananem. To świetny przepis dla osób, które szukają zdrowego, pożywnego i jednocześnie słodkiego posiłku. Jajka są źródłem białka, witamin A,D i z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, selen i cynk. Banany natomiast dostarczają węglowodanów, błonnika, potasu, witaminy C oraz witaminy B6. Zawierają również naturalne cukry (glukozę, fruktozę i sacharozę), które szybko dostarczają energii. Odżywka z kolei wzbogaca posiłek o dodatkową porcję białka, zapewnia uczucie sytości, wspomaga regenerację, przyspiesza metabolizm oraz wspiera spalanie tłuszczu.
Przygotowanie omleta proteinowego z bananem jest niezwykle proste i szybkie – zajmuje zaledwie kilka minut, a wszystkie niezbędne składniki na pewno masz w kuchni.
Oto kilka dodatków, które doskonale komponują się z omletem proteinowym z bananem:
Wskazówka: aby omlet był jeszcze bardziej wartościowy, do masy możesz dodać nasiona chia, siemię lniane, pestki słonecznika lub startą gorzką czekoladę (minimum 80%).
Czas przygotowania: 15 min
Poziom: łatwy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kalorie: ok. 395 kcal
Białko: 30g
Węglowodany: 28g
Tłuszcze: 15g
Puszysty omlet proteinowy z bananem
fot. 123 RF