Omlet francuski na słodko: pomysł na wykwintne śniadanie. Prosty przepis
Omlet francuski na słodko
Fot. 123 RF

Omlet francuski na słodko: pomysł na wykwintne śniadanie. Prosty przepis

Omlet francuski na słodko to idealna propozycja jeśli chcesz rozpocząć dzień od lekkiego i pysznego śniadania. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a wszystkie niezbędne składniki na pewno masz w kuchni. Odkryj prosty przepis na omlet francuski na słodko i rozkoszuj się jego smakiem.

Spis treści

Omlet francuski to klasyka. Choć zazwyczaj przygotowuje się go na słono z dodatkiem warzyw, szynki lub sera, coraz większą popularnością cieszy się jego słodka wersja. Jest tak samo miękki i wilgotny, co sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Można go podać na wiele sposobów – z owocami, bitą śmietaną czy syropem klonowym.

Omlet francuski na słodko sprawdzi się jako szybkie, lekkie śniadanie, idealne do podania w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty. Może być także doskonałą alternatywą dla tradycyjnych, cięższych deserów, takich jak ciasta, torty czy gofry. 

Omlet francuski na słodko – przepis 

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom: łatwy 

Składniki:

  • 3 jajka rozm. M, 
  • 1 łyżeczka masła 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 30 g dżemu z czerwonej porzeczki
  • świeża mięta i kilka porzeczek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij jajka do miseczki. Dodaj szczyptę soli i cukier.
  2. Roztrzep wszystko widelcem lub rózgą – delikatnie, ale dokładnie, aż masa będzie jednolita i płynna.
  3. Na średniej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
  4. Wlej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię.
  5. Za pomocą silikonowej szpatułki delikatnie pomieszaj masą jajeczną, tak jak przy robieniu jajecznicy.
  6. Kiedy masa zacznie się ścinać, przestań mieszać i wyrównaj powierzchnię omleta.
  7. Gdy spód będzie lekko zrumieniony, a wierzch jeszcze kremowy, zdejmij patelnię z ognia.
  8. Rozłóż dżem porzeczkowy na środku omleta.
  9. Za pomocą łopatki delikatnie zwiń omlet w rulon (jak naleśnika).
  10. Przełóż na talerz i udekoruj listkiem mięty lub świeżymi porzeczkami.

Kalorie: ok. 340 kcal

Węglowodany: 13 g

Białko: 19 g

Tłuszcze: 24 g

omlet-francuski-na-słodko-przepis-28803908_m
Omlet francuski na słodko
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej