Omlet cesarski z piekarnika: pyszny i pożywny posiłek, który pokocha cała rodzina
Omlet cesarski z piekarnika
Fot. 123 RF

Omlet cesarski z piekarnika: pyszny i pożywny posiłek, który pokocha cała rodzina

Omlet cesarski z piekarnika jest puszysty, lekki i idealnie słodki. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu sprawdzi się również jako przekąska do pracy lub na piknik. Wymaga podstawowych składników, a przygotowanie zajmuje kilka minut. Odkryj łatwy przepis na omlet cesarski z piekarnika, który podbije podniebienia całej twojej rodziny. 

Omlet cesarski, znany również jako „Kaiserschmarrn”, to tradycyjna potrawa pochodząca z Austrii, która swoją nazwę zawdzięcza cesarzowi Franciszkowi Józefowi. Istnieje kilka teorii dotyczących powstania tej potrawy, ale najpopularniejsza mówi, że cesarz, będąc nieco wybrednym smakoszem, miał wyjątkową słabość do słodkich omletów, które były podawane na dworze. W pewnym momencie, w wyniku błędu kucharza, omlet rozpadł się na kawałki, ale cesarzowi tak bardzo posmakował, że zaczęto go przygotowywać właśnie w tej formie. Stąd też „cesarski” omlet.

Omlet cesarski jest charakterystyczny z tego względu, że podawany jest w formie dużych kawałków lub porwanych na mniejsze fragmenty, które są lekko karmelizowane na patelni. Często podaje się go z rodzynkami, cukrem pudrem, dżemem owocowym lub śmietaną.

Omlet cesarski można również upiec w piekarniku. Jest tak samo pyszny i puszysty, co tradycyjny. 

Fit omlet cesarski z twarogiem: niskokaloryczna wersja austriackiego smakołyku. Prosty przepis

Co zrobić, żeby omlet cesarski wyszedł puszysty? 

  1. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu omletu cesarskiego jest ubicie białek jajek na sztywną pianę. Rób to w czystym, suchym naczyniu. 
  2. Gdy białka są już ubite, należy je delikatnie wymieszać z resztą składników. Chodzi o to, by nie zniszczyć puszystości piany. Do mieszania używaj szpatułki i wykonuj delikatne ruchy z dołu do góry, tak, aby powietrze zawarte w białkach pozostało w cieście. Jeśli za bardzo wymieszasz, omlet będzie ciężki, zamiast lekki i puszysty.
  3. Optymalna temperatura to 180°C. Jeśli piekarnik jest za gorący, omlet szybko się przypali z wierzchu, a środek nie zdąży się dobrze upiec, co może sprawić, że nie będzie miał pożądanej puszystości. Jeśli piekarnik jest za chłodny, omlet nie urośnie odpowiednio. 
  4. Kiedy omlet jest w piekarniku, staraj się nie otwierać drzwiczek przez pierwsze 15 minut pieczenia. Zbyt szybkie otwarcie piekarnika może spowodować, że omlet opadnie. 

Omlet cesarski z piekarnika - przepis 

Czas przygotowania: 35 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M,
  • 125 ml mleka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 25 g masła (plus dodatkowe do posmarowania formy),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 25 g rodzynek,
  • cukier puder (do posypania).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie posmaruj formę do pieczenia masłem i oprósz ją mąką, żeby omlet łatwiej się wyciągnął po upieczeniu.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. 
  4. W osobnej misce roztrzep żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mleko i powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
  5. Delikatnie dodaj ubite białka do żółtkowej masy. Wymieszaj wszystko ostrożnie szpatułką, robiąc delikatne ruchy od dołu do góry, aby zachować puszystość piany. 
  6. Wlej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez około 20–25 minut, aż omlet stanie się złocisty i puszysty. Staraj się nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15 minut, by omlet nie opadł.
  7. Po wyjęciu omletu z piekarnika, podziel go na kawałki, aby uzyskać tradycyjny wygląd omletu cesarskiego. Posyp obficie cukrem pudrem i rodzynkami.

Kalorie: około 380 kcal

Węglowodany: 35 g

Białko: 14 g

Tłuszcz: 25 g

omlet cesarski z piekarnika przepis 125784030_m
Omlet cesarski z piekarnika 
Źródło: 123 RF

Czytaj więcej