Fit omlet cesarski z twarogiem: niskokaloryczna wersja austriackiego smakołyku. Prosty przepis
Alicja Mazur
7 dni temu
Fit omlet cesarski to idealna propozycja na pyszny i zdrowy posiłek o każdej porze dnia. Jest pełen białka, lekki, sycący i tak samo pyszny jak klasyczna wersja. Odkryj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę.
Klasyczny omlet cesarski (Kaiserschmarrn), choć pyszny, nie należy do najzdrowszych, ponieważ zawiera sporo tłuszczu i cukru. Postanowiłam więc stworzyć wersję "fit", która ma znacznie mniej kalorii, ale nadal zachowuje swój oryginalny smak.
Fit omlet cesarski z twarogu jest lekkostrawny, sycący i, co najważniejsze, prosty i szybki w przygotowaniu. Od kiedy wypróbowałam go w tej odsłonie, często gości na moim talerzu.
Jak zrobić omlet cesarski w wersji fit?
Użyj twarogu chudego zamiast półtłustego lub tłustego.
Mąkę kokosową możesz zamienić na mąkę migdałową lub owsianą, która ma mniej kalorii i węglowodanów, a do tego jest bogata w błonnik.
Zamiast smażyć na oleju, możesz spróbować przygotować omlet na patelni beztłuszczowej.
Jeśli chcesz, aby omlet był mniej kaloryczny, zamiast cukru dodaj erytrytol lub ksylitol.
Chcąc dodać nieco kremowości, dobrym wyborem będzie mascarpone w wersji light. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej śmietany.
łyżka oleju kokosowego do smażenia (lub innego tłuszczu roślinnego),
garść świeżych malin i borówek.
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij z erytrytolem i szczyptą soli na sztywną pianę. Miksuj na najwyższych obrotach.
W osobnej misce połącz żółtka z twarogiem, mlekiem, mąką kokosową, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj ubite białka do masy twarogowej. Wmieszaj je łyżką lub szpatułką, wykonując delikatne, okrężne ruchy.
Rozgrzej patelnię z olejem z kokosowym.
Wlej przygotowaną masę na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż wierzch omletu zacznie się ściągać, a brzegi lekko zrumienią. Następnie delikatnie przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Po usmażeniu, omlet delikatnie podziel widelcem na kawałki.
Przełóż na talerz. Podawaj ze świeżymi owocami i posypany erytrytolem.