Fit omlet cesarski z twarogiem: niskokaloryczna wersja austriackiego smakołyku. Prosty przepis
Fit omlet cesarski z twarogiem
Fot. 123 RF

Fit omlet cesarski z twarogiem: niskokaloryczna wersja austriackiego smakołyku. Prosty przepis

Fit omlet cesarski to idealna propozycja na pyszny i zdrowy posiłek o każdej porze dnia. Jest pełen białka, lekki, sycący i tak samo pyszny jak klasyczna wersja. Odkryj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę.

Klasyczny omlet cesarski (Kaiserschmarrn), choć pyszny, nie należy do najzdrowszych, ponieważ zawiera sporo tłuszczu i cukru. Postanowiłam więc stworzyć wersję "fit", która ma znacznie mniej kalorii, ale nadal zachowuje swój oryginalny smak

Fit omlet cesarski z twarogu jest lekkostrawny, sycący i, co najważniejsze, prosty i szybki w przygotowaniu. Od kiedy wypróbowałam go w tej odsłonie, często gości na moim talerzu.

Jak zrobić omlet cesarski w wersji fit?

  1. Użyj twarogu chudego zamiast półtłustego lub tłustego.
  2. Mąkę kokosową możesz zamienić na mąkę migdałową lub owsianą, która ma mniej kalorii i węglowodanów, a do tego jest bogata w błonnik.
  3. Zamiast smażyć na oleju, możesz spróbować przygotować omlet na patelni beztłuszczowej.
  4. Jeśli chcesz, aby omlet był mniej kaloryczny, zamiast cukru dodaj erytrytol lub ksylitol.
  5. Chcąc dodać nieco kremowości, dobrym wyborem będzie mascarpone w wersji light. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej śmietany.

Omlet na słodko – idealny pomysł na pyszne i pożywne danie. Jak go przygotować?

Fit omlet cesarski z twarogiem – przepis

Czas przygotowania: 25 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M,
  • 100 g chudego twarogu,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 30 g mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju kokosowego do smażenia (lub innego tłuszczu roślinnego),
  • garść świeżych malin i borówek.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij z erytrytolem i szczyptą soli na sztywną pianę. Miksuj na najwyższych obrotach.
  3. W osobnej misce połącz żółtka z twarogiem, mlekiem, mąką kokosową, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wymieszaj dokładnie.
  4. Dodaj ubite białka do masy twarogowej. Wmieszaj je łyżką lub szpatułką, wykonując delikatne, okrężne ruchy.
  5. Rozgrzej patelnię z olejem z kokosowym.
  6. Wlej przygotowaną masę na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż wierzch omletu zacznie się ściągać, a brzegi lekko zrumienią. Następnie delikatnie przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  7. Po usmażeniu, omlet delikatnie podziel widelcem na kawałki.
  8. Przełóż na talerz. Podawaj ze świeżymi owocami i posypany erytrytolem.

Kalorie: około 250 kcal

Węglowodany: 10 g

Białko: 20 g

Tłuszcze: 14 g

fit omlet cesarski z twarogu
fit omlet cesarski z twarogiem
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej