Nuggetsy z kurczaka w cieście piwnym. Przepis na szybką przekąskę
13.09.2021 12:43
Nuggetsy z kurczaka to jeden z najpopularniejszych fast foodów. Aby były zdrowsze, przygotuj je samodzielnie w domu. Soczyste filety z piersi kurczaka otoczone chrupiącą panierką to doskonała przekąska na każdą okazję. Sprawdź nasz przepis na nuggetsy z kurczaka w cieście piwnym i pyszne dipy.
Nuggetsy to pyszne kawałki kurczaka w panierce, które kochają wszyscy. Szczególnie podawane w towarzystwie sosu czosnkowego lub 1000 wysp. Aby urozmaicić to danie do panierki dodaj... piwo. Gwarantujemy, że to świetne połączenie.
Smaczny dip do nuggetsów
Nuggetsy możemy podać z pysznym dipem czosnkowym. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do połowy kubka jogurtu naturalnego zmieszanego z niewielką ilością majonezu. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Wstaw do lodówki na około pół godziny przed podaniem.
Przepis na domowy sos 1000 wysp
Do tego dania z kurczaka sprawdzi się też sos 1000 wysp. Pół czerwonej cebuli posiekaj bardzo drobno. Oprósz cukrem pudrem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zalej cebulę 2 łyżkami octu winnego i ponownie odstaw na 5 minut. 1 ogórka konserwowego zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do miseczki z czerwoną cebulą dodaj ogórka, 4 łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Nuggetsy z kurczaka w cieście piwnym
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 35 minut + marynowanie 15 minut Kaloryczność: 455 kcal
Składniki
4 pojedyncze filety z kurczaka
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jasnego piwa
2 spore ząbki czosnku (ew. granulowany czosnek)
3 łyżki startego parmezanu
sól
mielona ostra papryka albo chili w proszku
mielony imbir
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Filety opłucz, wytrzyj. Mięso oczyść z błonek, natrzyj ze wszystkich stron solą, imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj do niej proszek do pieczenia, jajka oraz piwo. Wrzuć starty parmezan. Dosyp 1/2 łyżeczki ostrej papryki i sól (do smaku).
Ciasto wymieszaj, tak by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem na 20 minut, by mąka spęczniała. Zamarynowane filety pokrój na kawałki. Lekko rozgnieć je dłonią.
Kawałki kurczaka zanurzaj w cieście. Wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie ok. 15 minut). Przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.