Naturalne antybiotyki znajdziesz w swojej kuchni. Skutecznie zwalczają wirusy, bakterie i stany zapalne
Wiele ziół, warzyw i innych produktów, które znajdziesz w swojej kuchni, ma właściwości lecznicze
Fot. 123RF

Naturalne antybiotyki znajdziesz w swojej kuchni. Skutecznie zwalczają wirusy, bakterie i stany zapalne

Naturalne antybiotyki roślinne i ziołowe mogą być równie skuteczne w walce z bakteriami jak tradycyjne leki z apteki. Wykazują bowiem działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a jednocześnie nie są szkodliwe dla żołądka. Warto korzystać z ich leczniczej mocy, a znajdziesz je w swojej kuchni, np. czosnek czy miód. Jak działają i na co pomagają? 

Zadaniem antybiotyków jest zabijanie lub ograniczanie namnażania się bakterii. Nie tylko syntetyczne leki mają takie właściwości. Jest sporo roślin, które działają podobnie do konwencjonalnych antybiotyków. Może nie są tak silne jak tabletki i nie zawsze mogą je zastąpić, jednak warto korzystać z nich, zwłaszcza podczas chorób o łagodniejszym przebiegu.

Naturalne antybiotyki w Twojej kuchni – na co pomagają?

Naturalne antybiotyki roślinne i ziołowe oprócz samych bakterii zabijają też wirusy, grzyby czy pasożyty. Ponadto nawet ich częste i długotrwałe stosowanie nie powoduje powstawania oporności bakteryjnej jak w przypadku syntetycznych leków (czyli nie ma ryzyka, że naturalne antybiotyki przestaną być skuteczne). Sporo roślin o działaniu antybiotycznym znajdziesz we własnej kuchni - np. czosnek czy żurawinę. 

Czosnek pomaga w infekcjach dróg oddechowych

Ma prawie 200 związków leczniczych. Działanie bakteriobójcze zawdzięcza substancjom lotnym fitoncydom. Najważniejszą z nich jest allicyna, która działa podobnie jak popularny syntetyczny antybiotyk penicylina. Dzięki niej sok z czosnku niszczy bakterie w ciągu 3 minut. Pomaga w infekcjach dróg oddechowych, stanach zapalnych oskrzeli, płuc, zatok, a także dróg moczowych. Warto jednak pamiętać, że właściwości antybiotyczne mają jedynie ząbki czosnku świeżo zmiażdżone lub posiekane oraz sok z nich wyciśnięty. Kupuj zawsze polski produkt, chiński jest traktowany chemią, aby mógł przetrwać transport, przez co traci swoje zdrowotne właściwości.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Zdrowy Przekaz (@zdrowyprzekaz)

Żurawina na infekcje dróg moczowych

Jest szczególnie pomocna w leczeniu infekcji dróg moczowych wywołanych przez bakterię Escherichia coli. Kwas hipurowy zawarty w żurawinie zapobiega namnażaniu drobnoustrojów na ściankach pęcherza moczowego. Natomiast proantocyjanidy przeciwdziałają osadzaniu bakterii próchnicowych na powierzchni zębów oraz chorobom dziąseł i przyzębia. Związki zawarte w żurawinie zwalczają także bakterię Helicobacter pylori, która odpowiada za wrzody żołądka i dwunastnicy.

Najlepiej działa sok. Kilogram świeżych owoców zalej 3 szklankami wody i gotuj do miękkości. Przelej przez sito i odstaw na dobę w chłodne miejsce. Przelej sok przez gazę, dodaj 0,5 kg cukru i zagotuj. Ostudzony zlej do butelek.

Miód idealny na przeziębienie

Znajdują się w nim m.in. inhibina, lizozym, apidycyna. Te naturalne substancje niszczą bakterie, które odpowiadają za infekcje zwłaszcza układu oddechowego. Najlepiej antybiotycznie działa miód spadziowy, szczególnie pochodzący z drzew iglastych oraz lipowy i gryczany. Bakterie stają się mniej inwazyjne, a jednocześnie bardziej podatne na tradycyjne antybiotyki.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Zdrowy Przekaz (@zdrowyprzekaz)

 

Imbir działa przeciwzapalnie

Zawiera sporo substancji, które hamują namnażanie się bakterii i działają przeciwzapalnie, m.in. gingerol i shogaol, olejek eteryczny zawierający zingiberen i zingiberol, śluzy. Imbir jest korzystny przy infekcjach układu oddechowego oraz przy zakażeniach bakteryjnych układu pokarmowego, zapaleniach żołądka, jelit.

Czarnuszka zwalcza szkodliwe bakterie i infekcje

Jej główny składnik to tymochinon zwalczający bakterie. Hamuje namnażanie się tych odpowiadających za infekcje układu oddechowego, pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby skóry, dróg moczowych. Wyciąg z czarnuszki wzmacnia działanie tradycyjnych antybiotyków. Aby nie straciła ona swoich właściwości, najlepiej kupować całe nasiona (nie mielone) i ewentualnie rozgniatać je przed spożyciem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Justyna Wielgosz | Dietetyk | (@justnutrition)

Zioła działające jak antybiotyki

Pomagają leczyć różne dolegliwości, ale mają też wspólny mianownik: wszystkie mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne lub przeciwzapalne. Codziennie używasz ich do przyprawiania potraw, więc w razie konieczności te antybiotyki zawsze masz pod ręką. 

Goździki na stany zapalne w jamie ustnej

Warto je stosować (wystarczy żuć) przy stanach zapalnych w jamie ustnej wywołanych przez bakterie. Działają znieczulająco, łagodzą ból zębów. Usuwają także nieprzyjemny zapach z ust spowodowany bakteriami z płytki nazębnej.

Oregano działa silnie bakteriobójczo 

Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczno i rozkurczowo. Najbardziej korzystny jest olejek – lecznicze substancje występują w najwyższym stężeniu.

Tymianek skuteczny na kaszel

Jest korzystny przy infekcjach układu oddechowego, np. zapaleniu gardła, zatok, oskrzeli. Ma działanie wykrztuśne, upłynnia zalegający śluz, jest skuteczny na kaszel. Łagodzi też dolegliwości jelit, żołądka i wątroby.

 

Czytaj więcej