Napój owsiany – wartościowy zamiennik mleka.  Jakie ma właściwości i jak go przygotować samemu w domu?
Napoje, które są zamiennikami mleka, można przygotować z owsa, a także z dowolnych orzechów i migdałów.
Fot. 123rf/picsel

Napój owsiany – wartościowy zamiennik mleka. Jakie ma właściwości i jak go przygotować samemu w domu?

Z płatków można zrobić pożywną owsiankę, ale też równie zdrowy słodkawy napój. Z powodzeniem zastąpi mleko do kawie, w koktajlach czy naleśnikach.

Napój owsiany – zamiennik mleka

Zacznijmy od nomenklatury. Napoju roślinnego nie można nazywać mlekiem. W roku 2017 roku Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej zdecydował, że pojęcie to może być stosowane tylko w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego, np. jogurtu, sera, masła czy śmietany.

Wegańskie zamienniki mleka – z migdałów, owsa czy soi – to napoje. Nie trzeba kupować gotowych, łatwo zrobisz je sama. Zacznij od owsianego.

Jak smakuje napój z owsa?

Napój owsiany ma delikatnie słodki smak, najbardziej podobny do mleka krowiego, dlatego wiele osób wybiera go do kawy. Ale sprawdza się jako zamiennik niemal w każdej roli.

  • Na słodko do ciasta naleśnikowego, na gofry czy jako baza dla owsianek lub owocowych szejków.
  • Wytrawnie do curry (zamiast mleczka kokosowego) czy roślinnej wersji beszamelu, którym można przykryć warzywa, jak marchewka, fasolka szparagowa, bakłażan, pomidor, młoda kapusta – i zapiec. 
  • Napój owsiany sprawdzi się także w zupach kremach z pietruszki, kalafiora, ziemniaków, buraka, białych szparagów.

Jakie wartości odżywcze ma owsiany napój?

121284841_l
Owsiany napój można przygotować bez trudu w domu.
123RF

Owies zawiera sporo błonnika, witamin E i B, przeciwutleniaczy oraz nienasyconych tłuszczów – tych ostatnich w porównaniu z innymi zbożami nawet czterokrotnie więcej. Chodzi przede wszystkim o kwas linolowy (CLA) występujący głównie w produktach mlecznych. Hamuje rozwój nowotworów, wspiera układ krążenia, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Dla osób na diecie wegańskiej owies może być jego cennym źródłem.

Napoje roślinne ze sklepu często wzbogacane są wapniem oraz witaminami D i A, czyli składnikami, których dostarcza mleko zwierzęce (ważnymi dla mocnego szkieletu, dobrego wzroku, odporności).

Napój owsiany – jak go przygotować?

Napój na bazie owsa warto przygotować samemu w domu. Dlaczego? Produkty ze sklepu oprócz wartościowych składników mogą zawierać też niekoniecznie zdrowe dodatki, np. cukier, sztuczne barwniki i konserwanty. Domowy napój będzie ich pozbawiony.

Kolejna zaleta to niski koszt. Paczka płatków owsianych kosztuje 3–4 złote. Z jednej da się zrobić cztery litry napoju, litr wyniesie zatem około złotówki. W porównaniu z cenami napojów ze sklepu to przynajmniej siedmiokrotnie mniej.

W porównaniu z innymi zbożami czy orzechami płatki owsiane nie wymagają wcześniejszego gotowania ani długiego namaczania. Wystarczy na kwadrans zostawić je w wodzie. Nie warto pomijać tego etapu. Jak twierdzą dietetycy, płukanie usuwa kwas fitynowy, substancję, która jest niezbędna do wzrostu zboża, ale nam utrudnia wchłanianie składników odżywczych.

Można przygotować więcej napoju owsianego na zapas i przechowywać go przez kilka dni w lodówce.

Napoje, które są zamiennikami mleka, można przygotować również z dowolnych orzechów, migdałów, nasion dyni czy słonecznika. Wystarczy namoczyć przez noc, zemleć i przecedzić na sicie lub gazie. Pozostałą miazgę wykorzystać do koktajli, zup czy ciastek.

 

Czytaj więcej