Jak zrobić pyszny smażony ser z patelni? Który gatunek wybrać? Przepisy na sery na ciepło
Marta Barczyńska
09.08.2022 12:11
Ser do smażenia zawiera dużo tłuszczu. Dlatego warto go jeść w towarzystwie produktów obniżających cholesterol. Jeśli unikamy smażenia ze względu na większą zawartość tłuszczu w potrawie, równie dobrze taki ser możemy upiec w piekarniku lub zgrillować. Które gatunki serów będą najlepsze do smażenia i pieczenia? Jak je przygotować? Sprawdź nasze przepisy.
Sery smażone nie są w polskiej kuchni tak popularne jak w czeskiej, francuskiej, włoskiej, niemieckiej czy greckiej. A szkoda! Bo są bardzo smaczne. W Polsce można kupić specjalne gatunki serów pochodzące z tych krajów, polecane typowo do smażenia. Jednak, niektóre nasze rodzime sery będą równie dobre.
Jak smażyć ser żółty na patelni?
Sery można bezpośrednio smażyć na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru lub bez tłuszczu, owijając je w folię aluminiową lub na papierze do pieczenia.
Można je też smażyć na niewielkiej ilości oleju w panierce lub w papilotach czyli owinięte mięsem (np. boczkiem, szynką) lub warzywami (np. plastrami cukinii czy bakłażana).
Tradycyjnym dodatkiem do serów smażonych jest konfitura cebulowa lub żurawina.
Sery smażone je się także na słodko z cytrusami, pestkami granatu, miodem, pieczonym jabłkiem, dżemem figowym czy truskawkowym. Dobrze komponują się z pomidorami, papryką, orzechami, oliwkami, kaparami, szpinakiem i różnymi rodzajami sałat.
Jakie sery żółte są najlepsze do smażenia?
Nie wystarczy wiedzieć, jak prawidłowo smażyć ser, by wydobyć jego najlepszy smak. Sukces zależy także od gatunku sera, gdyż nie wszystkie mają smak i konsystencję nadającą się do obróbki cieplnej. Które rodzaje sera są najlepsze do smażenia?
Polskie sery dobre do smażenia
Z polskich serów do bezpośredniego smażenia nadają się twarde sery wędzone, tj. oscypek z mleka owczego oraz tradycyjnie wędzone sery z Beskidu z mleka krowiego.
Oscypek i sery beskidzkie smażymy pokrojone na grube plastry (ok. 0,5 cm) na rozgrzanym oleju. Smażymy przez 20 sekund z każdej strony lub w panierce z jajka i bułki tartej.
Sery greckie i cypryjskie do smażenia
Sery greckie i cypryjskie nadające się do bezpośredniego smażenia zwykle wytwarzane są z mleka owczego. Są to sery twarde lub półtwarde. Podaje się je z sosem tzatziki, kaparami, papryką i cebulą. U nas można najczęściej kupić w hipermarketach kefalotiri, halloumi i manouri.
Kefalotiri – ma pikantny, intensywny i słony smak.
Halloumi – jest lekko słonawy. Ze względu na swój łagodny smak często serwowany jest z listkiem mięty.
Manouri – ma twarogową konsystencję i mleczno-cytrusowy aromat, który zawdzięcza domieszce sera koziego.
Do smażenia w papilotach nadaje się także grecki ser feta (4 zł/200 g). Ma on kwaśny posmak. Jest miękki, kruchy i ma wysoką zawartość tłuszczu (40 proc.).
Włoskie sery do smażenia
Z włoskich serów do smażenia najlepiej nadają się sery wędzone. Serwuje się je z pomidorami i szpinakiem.
Caciocavallo – to bardzo tłusty, ciężki, półtwardy ser o łagodnym smaku.
Scamorza – ma silny aromat z orzechową nutą.
Do smażenia w papilotach dobry jest także ser mozzarella. Jest to ser podpuszczkowy, półtłusty.
Inne sery dobre do smażenia w papilotach
Do smażenia nadają się także sery żółte holenderskie bez dziur, twarde i pełnotłuste, jak np. edamski. Mają łagodny smak.
Z francuskich sprawdzą się sery pleśniowe, np. camembert lub brie. Dobrze smakują z konfiturą z żurawiny.
Z niemieckich warto spróbować sera harceńskiego lub typu harceńskiego. Jest to ser dojrzewający twarogowy. Wytwarzany jest z odtłuszczonego mleka z dodatkiem podpuszczki. Ma ostry, kwaskowy smak.
Wśród bułgarskich serów króluje kaszkawał (lub kashkaval). Jest to rodzaj sera twardego, dojrzewającego, o lekko słonawym, średnio pikantnym, smaku.
Z czeskich serów świetnie się sprawdzą twarożki ołomunieckie. Są to miękkie lub pół-miękkie sery, wytwarzane z mleka pasteryzowanego. Mają silny zapach, słonawy posmak, woskowo-żółtą barwę oraz niską zawartość tłuszczu (ok. 1 proc.).
Smażony ser pleśniowy w panierce z żurawiną
Składniki:
krążek sera pleśniowego
jajko
3 łyżki bułki tartej
łyżka oleju
sól
pieprz
3 łyżki konfitury z żurawiny lub sos: 25 dag żurawiny (suszonej lub mrożonej), 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Dwukrotnie obtocz ser w jajku z przyprawami i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto po ok. 3 minuty każdą stronę.
Podawaj udekorowany podgrzaną konfiturą (lub polany sosem).
Sos: do rondelka wlej 1/2 szklanki wody, dodaj żurawinę i cukier. Gotuj powoli, aż zgęstnieje.
Nasza rada. Dodatkowo możesz go posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Szaszłyki z serem halloumi
Składniki:
kostka sera halloumi
25 dag pomidorków koktajlowych
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
sól
pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka czosnku w proszku
łyżeczka oregano
łyżka oleju
mały jogurt naturalny
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z łyżką oleju, słodką papryką, oregano i czosnkiem.
Papryki i ser pokrój w kostkę i wymieszaj z marynatą. Wstaw na noc do lodówki.
Pomidorki przekrój na pół.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian ser, pomidorki i paprykę. Dopraw, smaż na oleju na złoto.
Nasza rada. Jeśli lubisz mięso, możesz dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Marynuj go razem z papryką i serem.
Roladki boczkowe z serem feta
Składniki:
kostka sera feta lub manouri
20 dag długich plastrów boczku
garść świeżej bazylii
pieprz
5 pomidorków suszonych
wykałaczki
Przygotowanie:
Ser pokrój w plastry grubości ok. 1 cm wzdłuż krótszego boku. Każdy pomidorek przekrój na pół.
Plastry sera i połówki pomidorków owiń w plasterki boczku i każdy zepnij wykałaczką. Posyp pieprzem.
Smaż z obu stron, aż ser zacznie się rozpuszczać, a boczek przyrumieni. Podawaj posypane posiekaną bazylią.
Nasza rada Roladki można także urozmaicić, owijając ser w plaster cukinii lub kładąc na każdej kostce sera - zamiast pomidora - suszoną albo wędzoną śliwkę i dopiero owijać w boczek.
Grillowany ser Caciocavallo z octem balsamicznym i pomidorkami cherry
Składniki:
20 dag sera półtwardego żółtego Caciocavallo lub podobnego
10 sztuk pomidorków cherry
2-3 łyżki octu balsamicznego
garść sałaty karbowanej
5-6 czarnych oliwek
pół pomarańczy
2-3 orzechy włoskie
Przygotowanie:
Ser pokrój na kawałki grubości 0,7-0,8 cm. Grilluj na papierze do pieczenia na suchej patelni z obu stron aż zbrązowieje.
Pomidorki i orzechu pokrój na połówki, pomarańczę obierz i pokrój na cząstki, a sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki.