Sery pleśniowe same w sobie są pyszną przekąską, ale można też przygotować z nich wyśmienite dania
Fot. 123rf/picsel
ABC gotowania
Jakie są rodzaje serów pleśniowych i do czego je dodawać? Wypróbuj przepisy na wyśmienite dania
Marta Barczyńska
01.09.2022 13:57
Warto jeść sery pleśniowe, mimo że są tłuste ze względu na ich zdrowotne właściwości. Poprawią humor i dostarczą cennych substancji. Jakie są rodzaje serów pleśniowych i do czego je dodawać? Wypróbuj nasze cztery przepisy na doskonałe dania z serami pleśniowymi w roli głównej.
Sery pleśniowe są łączone przede wszystkim z kuchnią francuską i ze względu na swój specyficzny smak uchodzą za luksusowy produkt dla koneserów. Czy warto się do nich przekonać? Jak najbardziej, bo są bardzo zdrowe i mają wiele zdrowotnych właściwości. Jeśli nie wiesz, jak włączyć do swojego jadłospisu sery pleśniowe podpowiadamy, do czego je dodawać.
Właściwości zdrowotne serów pleśniowych
Zawierają aminokwas tyrozynę, który reguluje pracę tarczycy i układu nerwowego. Odpowiedni poziom tyrozyny zwiększa koncentrację, poprawia zdolność zapamiętywania, zmniejsza zmęczenie, podnosi odporność na stres oraz poprawia nastrój.
Sery pleśniowe dostarczają też kolagenu, którego produkcja spada w dojrzałym wieku. A kolagen nie tylko zapewnia jędrną skórę, ale tworzy też warstwę ochronną wokół nerek, żołądka, wątroby, wyścieła jelita, jest w kościach i stawach oraz zwiększa odporność na wirusy czy bakterie. Dlatego jego odpowiedni poziom w diecie jest dla nas tak ważny.
Jakie są rodzaje serów pleśniowych i do czego je dodawać?
Sery pleśniowe dzielimy na takie z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni.
Sery z porostem białej pleśni, np. brie i camembert, mają łagodny, kremowy miąższ.
Możemy dodawać je do sałatek, koreczków, sosów do makaronów, pizzy, smażyć w panierce i zapiekać. Dodadzą także charakteru mniej wyrazistym zupom-kremom np. z dyni, selera czy pora.
Dobrze komponują się z rukolą, oliwkami, suszonymi pomidorami, truskawkami, nektarynkami, melonem, brzoskwiniami i konfiturą z cebuli.
Sery z przerostem niebieskiej pleśni mają mocniejszy, ostry smak i aromat. Są to np. gorgonzola, lazur, rokpol.
Nadają się do wyrazistych sałatek, przekąsek, sosów do mięs, do ryb, grzybów.
Dobrze smakują z orzechami, żurawiną, konfiturą z porzeczek.
Mają mało błonnika, dlatego są ciężkostrawne. Warto łączyć je z produktami bogatymi w błonnik jak pieczywo pełnoziarniste, np. pumpernikiel, figi czy śliwki.
Zawierają sporo sodu, dlatego nie są polecane, jeśli mamy obrzęki lub przy nadciśnieniu.
Jeśli już po nie sięgamy, łączmy je z pomidorami lub daktylami, które mają dużo potasu, działającego opozycyjnie do sodu, lub z gruszkami, które przyspieszają wydalanie sodu przez nerki.
Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie jedzmy ich z prostymi węglowodanami, bo to sprzyja rozwojowi chorób serca i układu krążenia. Lepiej zjeść je z winogronami, które wzmacniają serce.
Mogą wchodzić w reakcję z lekami przeciwko chorobie Parkinsona, dlatego jedzmy je 4 godziny po lub przed zażyciem leku.
Miniptysie z serem pleśniowym
Miniptysie będą miały mniej kalorii, jeśli zmieszasz ser pleśniowy z białym naturalnym.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
12 dag masła
5 jajek
sól
Krem:
4 łyżki sera pleśniowego
4 łyżki naturalnego serka kanapkowego
sól
3 łyżki koperku
1/2 cytryny
Przygotowanie:
2 szkl. wody, sól i masło zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Zmiksujemy z jajami. Nakładaj po łyżce ciasta na papier. Piecz 30 min w 180 st.
Zmiksuj serki z koperkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Faszeruj serkiem przekrojone ptysie.
Naleśniki z serem pleśniowym polane gorzką czekoladą
By wspomóc trawienie, dodaj mąki gryczanej, bogatej w błonnik.
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
olej do smażenia
10 dag czekolady gorzkiej
12 dag sera z białą pleśnią
Przygotowanie:
Zmieszaj składniki ciasta i smaż na oleju naleśniki.
Pokrój ser w plastry, układaj po kilka na cieście, składaj naleśniki. Przyrumień je na patelni.
Czekoladę rozpuść i polej naleśniki.
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Gruszki przyspieszają wydalanie sodu, którego sery pleśniowe mają dużo.
Składniki:
Ciasto:
kruche
Nadzienie:
25 dag sera z pleśnią
4 gruszki
400 ml mleka
2 łyżki mąki
5 dag masła
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Masło zasmaż z mąką. Dodaj mleko, pokrojony ser. Gotujemy, aż się rozpuści. Gruszki pokrój w plasterki.