Sery pleśniowe – rodzaje, właściwości odżywcze, przepisy
Fot. 123rf/picsel

Sery pleśniowe – rodzaje, właściwości odżywcze, przepisy

 Warto jeść sery pleśniowe, mimo że są tłuste, zwłaszcza jesienią. Poprawią humor i dostarczą cennych substancji. Większość ma przystępne ceny.

Jakie cenne dla zdrowia składniki zwierają sery pleśniowe?

  • Zawierają aminokwas tyrozynę, który reguluje pracę tarczycy i układu nerwowego. Odpowiedni poziom tyrozyny zwiększa koncentrację, poprawia zdolność zapamiętywania, zmniejsza zmęczenie, podnosi odporność na stres oraz poprawia nastrój.
  • Sery pleśniowe dostarczają też kolagenu, którego produkcja spada w dojrzałym wieku. A kolagen nie tylko zapewnia jędrną skórę, ale tworzy też warstwę ochronną wokół nerek, żołądka, wątroby, wyścieła jelita, jest w kościach i stawach oraz zwiększa odporność na wirusy czy bakterie. Dlatego jego odpowiedni poziom w diecie jest dla nas tak ważny.

Rodzaje serów pleśniowych

Sery pleśniowe dzielimy na takie z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni.

Sery z porostem białej pleśni, np. brie i camembert, mają łagodny, kremowy miąższ.

  • Możemy dodawać je do sałatek, koreczków, sosów do makaronów, pizzy, smażyć w panierce i zapiekać. Dodadzą także charakteru mniej wyrazistym zupom-kremom np. z dyni, selera czy pora.
  • Dobrze komponują się z rukolą, oliwkami, suszonymi pomidorami, truskawkami, nektarynkami, melonem, brzoskwiniami i konfiturą z cebuli.

Sery z przerostem niebieskiej pleśni mają mocniejszy, ostry smak i aromat. Są to np. gorgonzola, lazur, rokpol.

  • Nadają się do wyrazistych sałatek, przekąsek, sosów do mięs, do ryb, grzybów.
  • Dobrze smakują z orzechami, żurawiną, konfiturą z porzeczek.
  • Mają mało błonnika, dlatego są ciężkostrawne. Warto łączyć je z produktami bogatymi w błonnik jak pieczywo pełnoziarniste, np. pumpernikiel, figi czy śliwki.
  • Zawierają sporo sodu, dlatego nie są polecane, jeśli mamy obrzęki lub przy nadciśnieniu.
  • Jeśli już po nie sięgamy, łączmy je z pomidorami lub daktylami, które mają dużo potasu, działającego opozycyjnie do sodu, lub z gruszkami, które przyspieszają wydalanie sodu przez nerki.
  • Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie jedzmy ich z prostymi węglowodanami, bo to sprzyja rozwojowi chorób serca i układu krążenia. Lepiej zjeść je z winogronami, które wzmacniają serce.
  • Mogą wchodzić w reakcję z lekami przeciwko chorobie Parkinsona, dlatego jedzmy je 4 godziny po lub przed zażyciem leku.

Sery pleśniowe na słodki lub wytrawny deser

Wytrawne profiterolki

Miniptysie będą miały mniej kalorii, jeśli zmieszasz ser pleśniowy z białym naturalnym.

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • 5 jajek
  • sól

Krem 

  • 4 łyżki sera pleśniowego
  • 4 łyżki naturalnego serka kanapkowego 
  • sól 
  • 3 łyżki koperku
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. 2 szkl. wody, sól i masło zagotuj.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę.
  3. Zmiksujemy z jajami.
  4. Nakładaj po łyżce ciasta na papier.
  5. Piecz 30 min w 180 st.
  6. Zmiksuj serki z koperkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  7. Faszeruj serkiem przekrojone ptysie.

Naleśniki z czekoladą

By wspomóc trawienie, dodaj mąki gryczanej, bogatej w błonnik.

Ciasto 

  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej 
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 12 dag sera z białą pleśnią

Przygotowanie

  1. Zmieszaj składniki ciasta i smaż na oleju naleśniki. 
  2. Pokrój ser w plastry, układaj po kilka na cieście, składaj naleśniki.
  3. Przyrumień je na patelni.
  4. Czekoladę rozpuść i polej naleśniki.

Tarta z gruszkami

Gruszki przyspieszają wydalanie sodu, którego sery pleśniowe mają dużo.

Ciasto 

  • kruche

Dodatkowo

  • 25 dag sera z pleśnią
  • 4 gruszki
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag masła
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

  • Masło zasmaż z mąką.
  • Dodaj mleko, pokrojony ser. Gotujemy, aż się rozpuści.
  • Gruszki pokrój w plasterki. 
  • Zimnym ciastem wylep formę. Ciasto nakłuj.
  • Wlej sos, ułóż gruszki i posyp płatkami.
  • Pieczemy 30 minut w 180 st.

Czytaj więcej