Jakie są rodzaje serów pleśniowych i do czego je dodawać? Wypróbuj przepisy na wyśmienite dania
Sery pleśniowe same w sobie są pyszną przekąską, ale można też przygotować z nich wyśmienite dania
Fot. 123rf/picsel

Jakie są rodzaje serów pleśniowych i do czego je dodawać? Wypróbuj przepisy na wyśmienite dania

 Warto jeść sery pleśniowe, mimo że są tłuste ze względu na ich zdrowotne właściwości. Poprawią humor i dostarczą cennych substancji. Jakie są rodzaje serów pleśniowych i do czego je dodawać? Wypróbuj nasze cztery przepisy na doskonałe dania z serami pleśniowymi w roli głównej. 

Sery pleśniowe są łączone przede wszystkim z kuchnią francuską i ze względu na swój specyficzny smak uchodzą za luksusowy produkt dla koneserów. Czy warto się do nich przekonać? Jak najbardziej, bo są bardzo zdrowe i mają wiele zdrowotnych właściwości. Jeśli nie wiesz, jak włączyć do swojego jadłospisu sery pleśniowe podpowiadamy, do czego je dodawać.  

Właściwości zdrowotne serów pleśniowych

Zawierają aminokwas tyrozynę, który reguluje pracę tarczycy i układu nerwowego. Odpowiedni poziom tyrozyny zwiększa koncentrację, poprawia zdolność zapamiętywania, zmniejsza zmęczenie, podnosi odporność na stres oraz poprawia nastrój.

Sery pleśniowe dostarczają też kolagenu, którego produkcja spada w dojrzałym wieku. A kolagen nie tylko zapewnia jędrną skórę, ale tworzy też warstwę ochronną wokół nerek, żołądka, wątroby, wyścieła jelita, jest w kościach i stawach oraz zwiększa odporność na wirusy czy bakterie. Dlatego jego odpowiedni poziom w diecie jest dla nas tak ważny.

Jakie są rodzaje serów pleśniowych i do czego je dodawać?

Sery pleśniowe dzielimy na takie z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni.

Sery z porostem białej pleśni, np. brie i camembert, mają łagodny, kremowy miąższ.

  • Możemy dodawać je do sałatek, koreczków, sosów do makaronów, pizzy, smażyć w panierce i zapiekać. Dodadzą także charakteru mniej wyrazistym zupom-kremom np. z dyni, selera czy pora.
  • Dobrze komponują się z rukolą, oliwkami, suszonymi pomidorami, truskawkami, nektarynkami, melonem, brzoskwiniami i konfiturą z cebuli.

Sery z przerostem niebieskiej pleśni mają mocniejszy, ostry smak i aromat. Są to np. gorgonzola, lazur, rokpol.

  • Nadają się do wyrazistych sałatek, przekąsek, sosów do mięs, do ryb, grzybów.
  • Dobrze smakują z orzechami, żurawiną, konfiturą z porzeczek.
  • Mają mało błonnika, dlatego są ciężkostrawne. Warto łączyć je z produktami bogatymi w błonnik jak pieczywo pełnoziarniste, np. pumpernikiel, figi czy śliwki.
  • Zawierają sporo sodu, dlatego nie są polecane, jeśli mamy obrzęki lub przy nadciśnieniu.
  • Jeśli już po nie sięgamy, łączmy je z pomidorami lub daktylami, które mają dużo potasu, działającego opozycyjnie do sodu, lub z gruszkami, które przyspieszają wydalanie sodu przez nerki.
  • Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie jedzmy ich z prostymi węglowodanami, bo to sprzyja rozwojowi chorób serca i układu krążenia. Lepiej zjeść je z winogronami, które wzmacniają serce.
  • Mogą wchodzić w reakcję z lekami przeciwko chorobie Parkinsona, dlatego jedzmy je 4 godziny po lub przed zażyciem leku.

Miniptysie z serem pleśniowym

149650235_m
Miniptysie nadziewane serem pleśniowym i koperkiem
Fot. 123rf.com

Miniptysie będą miały mniej kalorii, jeśli zmieszasz ser pleśniowy z białym naturalnym.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • 5 jajek
  • sól

Krem:

  • 4 łyżki sera pleśniowego
  • 4 łyżki naturalnego serka kanapkowego 
  • sól 
  • 3 łyżki koperku
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. 2 szkl. wody, sól i masło zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Zmiksujemy z jajami. Nakładaj po łyżce ciasta na papier. Piecz 30 min w 180 st.
  2. Zmiksuj serki z koperkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  3. Faszeruj serkiem przekrojone ptysie.

Naleśniki z serem pleśniowym polane gorzką czekoladą

82358970_m
Naleśniki z serem pleśniowym polane gorzką czekoladą
Fot. 123rf.com

By wspomóc trawienie, dodaj mąki gryczanej, bogatej w błonnik.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej 
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 12 dag sera z białą pleśnią

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj składniki ciasta i smaż na oleju naleśniki. 
  2. Pokrój ser w plastry, układaj po kilka na cieście, składaj naleśniki. Przyrumień je na patelni.
  3. Czekoladę rozpuść i polej naleśniki.

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

121141019_m
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Fot. 123rf.com

Gruszki przyspieszają wydalanie sodu, którego sery pleśniowe mają dużo.

Składniki:

Ciasto:

  • kruche

Nadzienie:

  • 25 dag sera z pleśnią
  • 4 gruszki
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag masła
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Masło zasmaż z mąką. Dodaj mleko, pokrojony ser. Gotujemy, aż się rozpuści. Gruszki pokrój w plasterki. 
  2. Zimnym ciastem wylep formę. Ciasto nakłuj. Wlej sos, ułóż gruszki i posyp płatkami.
  3. Pieczemy 30 minut w 180 st.

Naleśniki z serem pleśniowym brie i żurawiną

 

 

 

 

Czytaj więcej