Pomysł na obiad: Naleśniki z grzybami i serem pleśniowym [WIDEO]
Naleśniki z grzybami i serem pleśniowym. Opcjonalnie możesz dodać do niech szynkę pokrojoną w kostkę.
Fot. 123RF

Pomysł na obiad: Naleśniki z grzybami i serem pleśniowym [WIDEO]

Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno na słodko jak i na słono. Proponujemy wytrawną wersję z grzybami i serem pleśniowym. Zobacz, jak łatwo je zrobić.

Naleśniki to łatwe do przyrządzenia i lubiane danie. Nadają się na śniadanie, ale także na obiad, kiedy wypełnimy je ulubionym farszem.

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Tajemnicą prawidłowego smażenia naleśników jest bardzo dobrze rozgrzana patelnia z minimalną ilością tłuszczu. Zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana patelnia może powodować, że naleśniki mogą być zbyt grube lub zbyt cienkie i dziurawe. Dobrą próbą, pozwalającą ocenić stan rozgrzania patelni, jest usmażenie pierwszego naleśnika. Często ląduje on w koszu.

Mocno rozgrzaną patelnie wystarczy tylko posmarować tłuszczem, np. kostką masła. Taka bardzo cieniutka warstwa jest idealna do usmażenia naleśnika.

Naleśniki z grzybami i serem pleśniowym

 

Składniki

  • 500 ml mleka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 6 pieczarek lub innych grzybów
  • 150 g sera blue
  • olej
  • cebula
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko i sól. Wymieszać na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki.
  2. Cebulę podsmażyć na patelni. Dodać pieczarki i ser. Opcjonalnie możesz też dodać ok. 2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki. Farszem napełnić naleśniki.

 

Czytaj więcej