Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno na słodko jak i na słono. Proponujemy wytrawną wersję z grzybami i serem pleśniowym. Zobacz, jak łatwo je zrobić.
Naleśniki to łatwe do przyrządzenia i lubiane danie. Nadają się na śniadanie, ale także na obiad, kiedy wypełnimy je ulubionym farszem.
Tajemnicą prawidłowego smażenia naleśników jest bardzo dobrze rozgrzana patelnia z minimalną ilością tłuszczu. Zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana patelnia może powodować, że naleśniki mogą być zbyt grube lub zbyt cienkie i dziurawe. Dobrą próbą, pozwalającą ocenić stan rozgrzania patelni, jest usmażenie pierwszego naleśnika. Często ląduje on w koszu.
Mocno rozgrzaną patelnie wystarczy tylko posmarować tłuszczem, np. kostką masła. Taka bardzo cieniutka warstwa jest idealna do usmażenia naleśnika.
Składniki
Przygotowanie