Polędwiczki posól. Jajka roztrzep, mąkę wsyp do głębokiego talerza. Oprósz mięso mąką, potem panieruj w jajku i mące. Usmaż na złoty kolor (na 2 łyżkach oleju). Przełóż na blaszkę wyścieloną papierem i wstaw na 5-6 minut do piekarnika (160°C).
Cukinię pokrój na półplasterki, suszone pomidory na paski, posiekaj cebulę i czosnek. Ser rozdrobnij.
Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i cukinię. Smaż 3 minuty. Wrzuć szpinak. Kiedy listki zmiękną, dodaj curry, trochę gałki, pomidory, ser i śmietanę. Podgrzej, aż ser się rozpuści. Polędwiczki przełóż do gorącego sosu, posyp pestkami dyni i pieprzem.
Musaka z tymiankiem
Składniki
2 małe bakłażany
2 średnie cukinie
1 kg ziemniaków
duża cebula
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
240 g czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
200 g gęstego jogurtu
2 jajka
po łyżeczce oregano i tymianku
po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i cynamonu
łyżka posiekanej natki
pieprz, liść laurowy
Przygotowanie
Ziemniaki pokrój na plasterki, ugotuj. W garnku rozgrzej oliwę (łyżka), wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, wsyp soczewicę, wlej 250 ml wody oraz pomidory, wrzuć liść laurowy. Gotuj, aż soczewica wchłonie cały płyn. Przypraw pieprzem, oregano, kminem i cynamonem. Usuń liść.
Plasterki cukinii i bakłażana zrumień na pozostałej oliwie (bakłażan szybko wchłania tłuszcz, ale nie wlewaj go więcej).
Jajka wymieszaj z jogurtem, przypraw pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniach ułóż warstwami: ziemniaki, cukinię, soczewicę, bakłażana. Polej jogurtem i posyp tymiankiem. Piecz 20 minut.
Naleśniki z rukolą
Składniki
2 duże jajka
200 ml mleka
220 ml wody
200 g mąki, najlepiej żytniej
2-3 łyżki koncentratu z buraków (do barszczu)
po łyżce oleju i oliwy
200 g fety
100 g rukoli
po 2 łyżki miodu i orzechów włoskich
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Jajka roztrzep, wlej mleko, wodę i koncentrat z buraków. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, ubij trzepaczką, odstaw na 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej trochę wody.
Usmaż naleśniki na muśniętej olejem patelni. Przy średniej wielkości patelni powinno wyjść 8 placków.
Fetę pokrusz albo pokrój na paski, skrop oliwą. Orzechy upraż na suchej patelni. Do każdego naleśnika włóż garść rukoli i porcję sera, posyp pokruszonymi orzechami, polej miodem, oprósz pieprzem.
Do środka możesz włożyć też kilka cienkich plasterków pieczonego buraka. Zwykle składamy naleśniki w trójkąt, ale można je zrolować. To na pewno ułatwi odgrzewanie na lekko natłuszczonej patelni albo w piekarniku.