Na diecie tęczowej każdego dnia jemy warzywa i owoce w innym kolorze
Fot. 123rf.com
Przegląd diet
Dieta tęczowa. To na niej Christina Aguilera schudła 18 kg w trzy miesiące! Zasady są proste
23.08.2022 23:31
Tęczową dietę pokochały gwiazdy Hollywood. Można na niej skutecznie schudnąć, a także dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Na czym polega i co na niej jeść? Poznaj zasady, produkty i korzyści zdrowotne diety tęczowej.
O tęczowej diecie zrobiło się głośno za sprawą spektakularnej metamorfozy Christiny Aguilery, która w zaledwie trzy miesiące schudła na niej aż 18 kilogramów. Amerykańska piosenkarka na przestrzeni lat wielokrotnie miała problemy z utrzymaniem wagi. Chudła, by następnie znacznie przytyć. Swoją ostatnią przemianę zawdzięcza właśnie tęczowej diecie. Jeśli tak jak amerykańska gwiazda nie możesz skutecznie schudnąć, ten plan żywieniowy jest dla ciebie. Poznaj jego zasady i zalety.
Dieta tęczowa polega na codziennym spożywaniu owoców i warzyw w innym kolorze. Dlaczego? Rośliny zawierają różne pigmenty, czyli fitoskładniki, które nadają im kolor. Różnokolorowe rośliny są powiązane z wyższymi poziomami określonych składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Oznacza to, że każdy kolor owocu czy warzywa świadczy o innych jego właściwościach.
Dieta jest dość restrykcyjna, bo opiera się głównie na warzywach i owocach, uzupełnianych jedynie chudym mięsem, rybami, produktami zbożowymi oraz chudym nabiałem. Dieta ogranicza wartość kaloryczną posiłków do 1200-1500 kcal na dobę. W ten sposób chudniemy ok. 2 kg tygodniowo.
Jeśli chcemy uzyskać tak spektakularny efekt odchudzania jak Christina Aguilera, powinniśmy poprosić o przygotowanie jadłospisu dietetyka. Nad planem żywienia artystki czuwali specjaliści, dzięki czemu odchudzała się zdrowo nie narażając się na groźne dla zdrowia niedobory witamin i składników odżywczych oraz zmniejszyła zagrożenie powstania efektu jo-jo.
Zasady diety tęczowej
Dieta tęczowa trwa 7 dni, ale można przedłużyć ją do maksymalnie 3 tygodni bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Każdego dnia jemy 5 posiłków: trzy główne i dwie przekąski. W menu znajdują się przede wszystkim warzywa i owoce – każdego dnia w innym kolorze. Dietę uzupełniamy niewielką ilością innych produktów:
2 razy dziennie (np. na obiad i kolację) jemy chude mięso i ryby, pieczone lub gotowane
2–3 razy dziennie jemy przetwory zbożowe, jak płatki owsiane (nie więcej niż 4 łyżki), pełnoziarniste pieczywo (2 kromki) lub naleśniki (przygotowane z mąki razowej).
każdego dnia pijemy co najmniej osiem szklanek płynów, w tym przynajmniej jedną szklankę jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru.
W diecie dopuszczalne są tłuszcze roślinne (2–3 łyżki dziennie), np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Potrawy koniecznie doprawiamy świeżymi ziołami: koperkiem, natką pietruszki, bazylią itd.
Produkty w diecie tęczowej i korzyści zdrowotne
Każdy dzień to spożywanie warzyw i owoców w innym kolorze. A każdy kolor reprezentuje inną substancję fitochemiczną i zestaw witamin oraz składników odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Należy pamiętać, że jeśli chodzi o witaminy i minerały, poziomy mogą być różne dla każdego warzywa lub owocu.
Dzień 1 – żółty
Produkty:
żółta papryka
banany
ananas
cytryna
kabaczek zimowy
kukurydza
korzeń żółtej marchwi
patison
żółte pomidory
żółte buraki
imbir
żółta fasolka szparagowa
Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:
karotenoidy (np. beta karoten, alfa karoten, beta kryptoksantyna), które należą do rodziny witamin A
błonnik
folian
potas
witamina A (beta karoten)
witamina C
Właściwości zdrowotne produktów żółtych:
przeciwzapalne
przeciwutleniające
mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca i układu krążenia
wspierają zdrowie oczu
mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Dzień 2 - czerwony
Produkty:
pomidory
arbuz
czerwona papryka
czerwone ziemniaki
truskawki
czerwone pomarańcze sycylijskie
porzeczki
owoc granatu
Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:
likopen (z rodziny witamin A)
folian
potas
witamina A
witamina C
witamina K1
Właściwości zdrowotne produktów czerwonych:
przeciwzapalne
przeciwutleniające
mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
mogą zmniejszyć uszkodzenia skóry związane z działaniem słońca
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
Dzień 3 - pomarańczowy
Produkty:
marchewka
bataty
mandarynki
dynia
kukurydza
pomarańcze
morele
Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:
karotenoidy (np. beta karoten, alfa karoten, beta kryptoksantyna), które należą do rodziny witamin A
błonnik
folian
potas
witamina A
witamina C
Właściwości zdrowotne produktów pomarańczowych:
przeciwzapalne
przeciwutleniające
mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
wspierają zdrowie oczu
mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Dzień 4 - zielony
Produkty:
szpinak
jarmuż
brokuły
awokado
szparagi
kapusta zielona
brukselka
zielone zioła
papryka zielona
groszek
sałata
ogórek
agrest
kiwi
limonka
Główne składniki fitoodżywcze, witaminy i minerały:
Liście zieleni: chlorofil i karotenoidy
Rośliny krzyżowe (np. brokuły, kapusta): indole, izotiocyjaniany, glukozynolany
błonnik
folian
magnez
potas
witamina A (beta karoten)
witamina K1
Właściwości zdrowotne produktów zielonych:
przeciwzapalne
przeciwutleniające
zwłaszcza warzywa krzyżowe mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca
Dzień 5 - niebieski
Produkty:
jagody
borówki
winogrona Concord
śliwki
Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:
antocyjany
błonnik
mangan
potas
witamina B6
witamina C
witamina K1
Właściwości zdrowotne produktów niebieskich:
przeciwzapalne
przeciwutleniające
mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia zaburzeń neurologicznych
mogą poprawić funkcjonowanie mózgu
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
Dzień 6 – fioletowy
Produkty:
bakłażan
ciemne oliwki
aronia
czarne porzeczki
czerwona cebula
botwina
fioletowe ziemniaki
winogrona
jeżyny
Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:
antocyjany
błonnik
mangan
potas
witamina B6
witamina C
witamina K1
Właściwości zdrowotne produktów fioletowych:
przeciwzapalne
przeciwutleniające
mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia zaburzeń neurologicznych
mogą poprawić funkcjonowanie mózgu
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
Dzień 7 - różowy
Produkty:
rzodkiewka
czerwony burak
czerwona kapusta
grejpfrut
maliny
Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:
likopen (z rodziny witamin A)
folian
potas
witamina A
witamina C
witamina K1
Właściwości zdrowotne produktów różowych:
przeciwzapalne
przeciwutleniające
mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
mogą zmniejszyć uszkodzenia skóry związane z działaniem słońca
mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów