Dieta tęczowa. To na niej Christina Aguilera schudła 18 kg w trzy miesiące! Zasady są proste
Na diecie tęczowej każdego dnia jemy warzywa i owoce w innym kolorze
Fot. 123rf.com

Dieta tęczowa. To na niej Christina Aguilera schudła 18 kg w trzy miesiące! Zasady są proste

Tęczową dietę pokochały gwiazdy Hollywood. Można na niej skutecznie schudnąć, a także dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Na czym polega i co na niej jeść? Poznaj zasady, produkty i korzyści zdrowotne diety tęczowej. 

O tęczowej diecie zrobiło się głośno za sprawą spektakularnej metamorfozy Christiny Aguilery, która w zaledwie trzy miesiące schudła na niej aż 18 kilogramów. Amerykańska piosenkarka na przestrzeni lat wielokrotnie miała problemy z utrzymaniem wagi. Chudła, by następnie znacznie przytyć. Swoją ostatnią przemianę zawdzięcza właśnie tęczowej diecie. Jeśli tak jak amerykańska gwiazda nie możesz skutecznie schudnąć, ten plan żywieniowy jest dla ciebie. Poznaj jego zasady i zalety.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Christina Aguilera (@xtina)

 

Na czym polega dieta tęczowa?

Dieta tęczowa polega na codziennym spożywaniu owoców i warzyw w innym kolorze. Dlaczego? Rośliny zawierają różne pigmenty, czyli fitoskładniki, które nadają im kolor. Różnokolorowe rośliny są powiązane z wyższymi poziomami określonych składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Oznacza to, że każdy kolor owocu czy warzywa świadczy o innych jego właściwościach. 

Dieta jest dość restrykcyjna, bo opiera się głównie na warzywach i owocach, uzupełnianych jedynie chudym mięsem, rybami, produktami zbożowymi oraz chudym nabiałem. Dieta ogranicza wartość kaloryczną posiłków do 1200-1500 kcal na dobę. W ten sposób chudniemy ok. 2 kg tygodniowo. 

Jeśli chcemy uzyskać tak spektakularny efekt odchudzania jak Christina Aguilera, powinniśmy poprosić o przygotowanie jadłospisu dietetyka. Nad planem żywienia artystki czuwali specjaliści, dzięki czemu odchudzała się zdrowo nie narażając się na groźne dla zdrowia niedobory witamin i składników odżywczych oraz zmniejszyła zagrożenie powstania efektu jo-jo.

Zasady diety tęczowej

Dieta tęczowa trwa 7 dni, ale można przedłużyć ją do maksymalnie 3 tygodni bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. 

Każdego dnia jemy 5 posiłków: trzy główne i dwie przekąski. W menu znajdują się przede wszystkim warzywa i owoce – każdego dnia w innym kolorze. Dietę uzupełniamy niewielką ilością innych produktów:

  • 2 razy dziennie (np. na obiad i kolację) jemy chude mięso i ryby, pieczone lub gotowane
  • 2–3 razy dziennie jemy przetwory zbożowe, jak płatki owsiane (nie więcej niż 4 łyżki), pełnoziarniste pieczywo (2 kromki) lub naleśniki (przygotowane z mąki razowej). 
  • każdego dnia pijemy co najmniej osiem szklanek płynów, w tym przynajmniej jedną szklankę jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru.

W diecie dopuszczalne są tłuszcze roślinne (2–3 łyżki dziennie), np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Potrawy koniecznie doprawiamy świeżymi ziołami: koperkiem, natką pietruszki, bazylią itd. 

Produkty w diecie tęczowej i korzyści zdrowotne

140228715_m
Każdy kolor reprezentuje inną substancję fitochemiczną i zestaw witamin oraz składników odżywczych, które korzystnie wpływają zdrowie
Fot. 123rf.com

Każdy dzień to spożywanie warzyw i owoców w innym kolorze. A każdy kolor reprezentuje inną substancję fitochemiczną i zestaw witamin oraz składników odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Należy pamiętać, że jeśli chodzi o witaminy i minerały, poziomy mogą być różne dla każdego warzywa lub owocu.

Dzień 1 – żółty

Produkty:

  • żółta papryka
  • banany
  • ananas
  • cytryna
  • kabaczek zimowy
  • kukurydza
  • korzeń żółtej marchwi
  • patison
  • żółte pomidory
  • żółte buraki
  • imbir
  • żółta fasolka szparagowa

Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:

  • karotenoidy (np. beta karoten, alfa karoten, beta kryptoksantyna), które należą do rodziny witamin A
  • błonnik
  • folian
  • potas
  • witamina A (beta karoten)
  • witamina C

Właściwości zdrowotne produktów żółtych:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca i układu krążenia
  • wspierają zdrowie oczu
  • mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka

Dzień 2 - czerwony

Produkty:

  • pomidory
  • arbuz
  • czerwona papryka
  • czerwone ziemniaki
  • truskawki
  • czerwone pomarańcze sycylijskie
  • porzeczki
  • owoc granatu

Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:

  • likopen (z rodziny witamin A)
  • folian
  • potas
  • witamina A
  • witamina C
  • witamina K1

Właściwości zdrowotne produktów czerwonych:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
  • mogą zmniejszyć uszkodzenia skóry związane z działaniem słońca
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów

Dzień 3 - pomarańczowy

Produkty:

  • marchewka
  • bataty
  • mandarynki
  • dynia
  • kukurydza
  • pomarańcze
  • morele

Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:

  • karotenoidy (np. beta karoten, alfa karoten, beta kryptoksantyna), które należą do rodziny witamin A
  • błonnik
  • folian
  • potas
  • witamina A
  • witamina C

Właściwości zdrowotne produktów pomarańczowych:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
  • wspierają zdrowie oczu
  • mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka

Dzień 4 - zielony 

Produkty:

  • szpinak
  • jarmuż
  • brokuły
  • awokado
  • szparagi
  • kapusta zielona
  • brukselka
  • zielone zioła
  • papryka zielona
  • groszek
  • sałata
  • ogórek
  • agrest
  • kiwi
  • limonka

Główne składniki fitoodżywcze, witaminy i minerały:

  • Liście zieleni: chlorofil i karotenoidy
  • Rośliny krzyżowe (np. brokuły, kapusta): indole, izotiocyjaniany, glukozynolany
  • błonnik
  • folian
  • magnez
  • potas
  • witamina A (beta karoten)
  • witamina K1

Właściwości zdrowotne produktów zielonych:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • zwłaszcza warzywa krzyżowe mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca

Dzień 5 - niebieski

Produkty:

  • jagody
  • borówki
  • winogrona Concord
  • śliwki

Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:

  • antocyjany
  • błonnik
  • mangan
  • potas
  • witamina B6
  • witamina C
  • witamina K1

Właściwości zdrowotne produktów niebieskich:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia zaburzeń neurologicznych
  • mogą poprawić funkcjonowanie mózgu
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów

Dzień 6 – fioletowy

Produkty:

  • bakłażan 
  • ciemne oliwki
  • aronia 
  • czarne porzeczki
  • czerwona cebula
  • botwina
  • fioletowe ziemniaki
  • winogrona
  • jeżyny

Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:

  • antocyjany
  • błonnik
  • mangan
  • potas
  • witamina B6
  • witamina C
  • witamina K1

Właściwości zdrowotne produktów fioletowych:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia zaburzeń neurologicznych
  • mogą poprawić funkcjonowanie mózgu
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów

Dzień 7 - różowy

Produkty:

  • rzodkiewka
  • czerwony burak 
  • czerwona kapusta 
  • grejpfrut
  • maliny

Główne fitoskładniki, witaminy i minerały:

  • likopen (z rodziny witamin A)
  • folian
  • potas
  • witamina A
  • witamina C
  • witamina K1

Właściwości zdrowotne produktów różowych:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca
  • mogą zmniejszyć uszkodzenia skóry związane z działaniem słońca
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów

Czytaj więcej