Liczi, czyli chińska śliwka. Jakie ma właściwości zdrowotne i co można z niej przygotować? Przepisy z liczi
Liczi, czyli chińska śliwka, to bardzo zdrowy owoc. Jakie ma właściwości i jak go jeść?
Fot. 123rf.com

Liczi, czyli chińska śliwka. Jakie ma właściwości zdrowotne i co można z niej przygotować? Przepisy z liczi

Owoce liczi pochodzą z dalekich Chin. W Polsce wciąż nie są zbyt popularnym owocem, a szkoda! Są bowiem bardzo zdrowe i bogate w witaminy oraz wartości odżywcze. Sprawdź, jak je kupować, jeść i jak wyhodować własne liczi w domu. Wypróbuj też nasze przepisy z tym owocem w roli głównej: pyszny musujący drink, panna cottę z liczi i malinami oraz smażone owoce liczi. 

Liczi chińskie, zwane także śliwką chińską, uchodzi za jeden z najsmaczniejszych owoców na świecie. Podobno zajadał się nim sam Konfucjusz! 

Liczi - co to takiego?

41018252_m
Owoce liczi na drzewie
Fot. 123rf.com

Pierwotnie liczi rosło tylko w chińskich sadach – naturalnym miejscem jego występowania jest Państwo Środka. Roślina jest długowiecznym drzewem i w swych ojczystych Chinach dorasta do 9 m wysokości. Jednak wyśmienity smak tego owocu sprawił, że roślinę przyjęto jak swoją także w Indiach, Australii czy USA. W takich warunkach klimatycznych liczi radzi sobie świetnie, bo dorasta aż do 12 m wysokości i jest bujnym, zimozielonym drzewem o pierzastych liściach i drobnych, zielono-złotych kwiatach.

 Z obranych owoców liczi najczęściej robi się syropy oraz soki, są też świetną bazą deserów i drinków, ale można je spożywać również na surowo.

Właściwości zdrowotne liczi

Po liczi powinny sięgać m.in. osoby borykające się z nadciśnieniem. Liczi zawiera więcej witaminy C niż... cytryna czy pomarańcza! Ponadto naukowcy twierdzą, że liczi działa przeciwnowotworowo. A to wszystko za sprawą wysokiego stężenia antyoksydantów w owocu oraz zawartości cennych polifenoli (przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za wymiatanie z organizmu wolnych rodników).

Wspomniane polifenole odpowiadają także za obniżenie stężenia złego cholesterolu LDL oraz podwyższenie dobrego – HDL. Dzięki tym właściwościom liczi chroni przed miażdżycą. Z kolei zawarty w owocu potas reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, dlatego do swojej diety powinny dołączyć go osoby borykające się z nadciśnieniem.

Jak kupować i jeść liczi? Które wybrać?

60835914_m
Owoce liczi jemy obrane, po zdjęciu sztywnej skórki i usunięciu pestki
Fot. 123rf.com

Owoce liczi muszą dojrzeć na drzewie – po zerwaniu jest to już niemożliwe. Z tego względu owoce, które przylatują do Polski, bywają już nieco przejrzałe. Przed zakupem warto upewnić się, że ich skórka wciąż jest sprężysta. Kupując surowe liczi, weźmy też pod uwagę, że dojrzały owoc w temperaturze pokojowej wytrzyma tylko 2-3 dni.

Alternatywą dla fanów mogą być liczi z puszki lub suszone. Ich suszona wersja zwana jest orzeszkami liczi. Pamiętajmy jednak, że zawierają one sporo cukru i nie należą do dietetycznych, gdyż w 100 g mają aż 277 kcal! Dla porównania – 100 g świeżego liczi zawiera ich tylko 71.

Jak obierać i jeść liczi?

To wcale nie jest trudne! Wystarczy oderwać ogonek i zdjąć palcami sztywną skórkę. Naszym oczom ukaże się smaczny, perłowobiały miąższ, w środku którego znajduje się brązowa niejadalna pestka (to z niej możemy wyhodować własne okazy).

Jak wyhodować liczi w domu?

Jeśli mamy ochotę zafundować sobie w mieszkaniu namiastkę tropików, możemy pokusić się o hodowlę liczi w pojemniku na parapecie, a przy odrobinie szczęścia po kilku latach doczekamy się plonów.

Aby wyhodować własne liczi, pestki owocu moczymy w ciepłej wodzie przez 24-48 godz. Doniczkę wypełniamy mieszanką torfu z piaskiem i perlitem (3 : 1 : 1). Pestki umieszczamy w podłożu poziomo, na głębokości 2-3 cm. Podlewamy, przykrywamy folią z otworami i stawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu. Gdy pestka wykiełkuje, zdejmujemy folię.

Różowy drink z liczi i winem musującym

163911847_m
Różowy drink z liczi i winem musującym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 200 ml wina musującego
  • 4 owoce liczi kilka malin
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Owoce liczi obrać i pozbawić pestek, a następnie razem z malinami, cukrem trzcinowym i lodem umieścić w wysokim pojemniku, zblendować na gładki mus. Przelać do 2 kieliszków i zalać winem musującym. Można udekorować malinami.

Owoce liczi smażone w tempurze

Składniki:

  • 1 żółtko olej rzepakowy
  • 150 ml wody gazowanej
  • 150 g mąki
  • 6 owoców liczi
  • sól

Przygotowanie:

Żółtko roztrzepać z 50 ml oleju, dodać wodę, mąkę oraz szczyptę soli. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Liczi obrać ze skórki i wyjąć pestki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Owoce maczać w cieście i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku. Podawać z majonezem.

Panna Cotta z liczi i malinami

97005353_m
Deser Panna Cotta z liczi i malinami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 300 g miąższu liczi
  • 300 g malin
  • 300 g kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g żelatyny

Przygotowanie:

Owoce zmiksować w blenderze. Żelatynę rozpuścić z cukrem w gorącej kremówce. 1/2 płynu odlać, a resztę połączyć z owocami. Obie warstwy osobno wylać do miseczek.

Czytaj więcej