Kruche paszteciki z mięsem drobiowym i serem. Zużyjesz resztki z różnych pieczeni!
23.11.2021 15:42
Paszteciki pieczone w foremkach na muffiny z mięsem drobiowym na kruchym spodzie z zapieczoną mozarellą na wierzchu. Zobacz koniecznie ten przepis!
Takie paszteciki to smakowita, sycąca i pożywna przekąska. Są delikatne, kruche, wypełnione pysznym farszem z mięsa drobiowego i przykryte serem mozzarella. Wypróbuj koniecznie!
Farsz na paszteciki z mięsem z resztek
Marnujemy dużo jedzenia, które jak najbardziej nadaje się na pyszne danie. Kuchnia bezresztkowa wpisuje się w styl życia zero waste. Polega on na tym, żeby generować jak najmniej odpadów, by nie zanieczyszczać środowiska.
Jeśli na święta przygotowujesz pieczeń drobiową i zostaną Ci resztki, możesz rozdrobnić mięso i użyć je jako farszu do pasztecików. Wymieszaj je z kremowym serkiem, drobniutko posiekaną cebulą i przyprawami. Możesz też użyć do pasztecików mięsa z rosołu.
Kruche paszteciki z mięsem drobiowym
Przygotowanie: ok. 110 minut Kaloryczność: ok. 240 kcal Koszt sztuki: ok. 1,50 zł Liczba porcji: ok. 12 sztuk
po 1/2 szklanki kremowego serka i startej mozzarelli
czerwona cebula
po łyżeczce pieprzu, soli i rozmarynu
rozmaryn i żurawina, do dekoracji
Przygotowanie
Mąkę z solą i pokrojonym w kosteczkę masłem zagnieć krótko opuszkami palców lub w mikserze, do otrzymania konsystencji owsianki. Dodaj wodę i zagnieć krótko na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotuj farsz.
Wymieszaj mięso z kremowym serkiem, drobniutko posiekaną cebulą i wszystkimi przyprawami. Odstaw.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wyłóż nim silikonowe foremki lub gniazda formy na muffiny i znów schłodź, 15 min. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 15 min.
Napełnij ciasto farszem, posyp startą mozzarellą i piecz jeszcze 15 min, do lekkiego zrumienienia sera. Przestudź 2 min, wyjmij z foremek, udekoruj i podawaj.