Keks pomarańczowy na jogurcie. Przepis na pysznie owocowe ciasto
Keks pomarańczowy na jogurcie.
Fot. 123RF

Keks pomarańczowy na jogurcie. Przepis na pysznie owocowe ciasto

Pyszne ciasto na jogurcie naturalnym z likierem pomarańczowym i miąższem z pomarańczy. Wypróbuj ten przepis!

Keks kojarzy nam się ze świętami i zapachem pomarańczy unoszącym się w całym domu. Dzięki temu przepisowi możesz przywołać miłe wspomnienia. Spróbuj koniecznie!

Prosty trik, aby ciasto nie pękło w czasie pieczenia

Na pewno każdy chciałby, aby ciasto nie tylko pysznie smakowało, ale także doskonale się prezentowało. Dlatego podpowiadamy, co zrobić, aby w czasie pieczenia nie pękło. Przed włożeniem do piekarnika dodatkowo keks natnij głęboko wzdłuż nożem. Dzięki temu prostemu trikowi wierzch ciasta nie pęknie w czasie pieczenia.

Keks pomarańczowy na jogurcie

33033781_m
Keks pomarańczowy na jogurcie.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut
Kaloryczność: 270 kcal

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do przygotowania foremki

Przygotowanie

  1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj. Z owoców zetrzyj trochę skórki. Potem pomarańcze obierz, usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój na kawałeczki.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Domieszaj pojedynczo wbijane jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z masą maślaną. Dołóż jogurt i kawałeczki pomarańczy. Wlej likier. Szybko wymieszaj.
  3. Foremkę (20 x 32 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź łyżką.
  4. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu keks udekoruj startą wcześniej skórką pomarańczową.

 

Czytaj więcej