Pyszny keks z jabłkami i makiem, oprószony cukrem pudrem. Miękki, delikatny, rozpływający się w ustach. Zobacz przepis!
Keks jabłkowy z makiem jest mięciutki, przyjemnie wilgotny i wyjątkowo delikatny w smaku. Aż nie można się doczekać, gdy wystygnie, by go spróbować. Warto się o tym przekonać, wykorzystując nasz przepis na łatwy i smaczny jesienny wypiek.
Keks to rodzaj ciasta, które jest popularne w wielu krajach, zwłaszcza w Europie. Słowo keks zapożyczyliśmy z języka angielskiego. Chodzi o liczbę mnogą od słowa 'ciasto', czyli 'cake' – po angielsku liczba mnoga od 'cake' to 'cakes', a polską wymowę kejks, skróciliśmy do keks.
Keks zazwyczaj ma gęstą, wilgotną strukturę przypominającą nieco chleb. Podstawowe składniki keksu to mąka, cukier, jaja, tłuszcz (np. masło). Do ciasta dodaje się bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, wiśnie itp.). W niektórych wersjach można też znaleźć czekoladę lub inne składniki, np. rum.
Tradycyjnie keks piecze się w wydłużonych, prostokątnych formach (stąd nazwa keksówka), ale oczywiście może być również pieczony w formach o innym kształcie.
Dzięki dużej ilości cukru i bakalii, keks dobrze się przechowuje i często jest przygotowywany na święta, aby można było go konsumować przez dłuższy czas.
Keks to ciasto, które można łatwo dostosować do własnych upodobań, dodając ulubione składniki czy modyfikując podstawowy przepis. My proponujemy jesienny keks z makiem i jabłkami.
Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut
Kaloryczność: 285 kcal
Składniki
Przygotowanie