Kandyzowana skórka – pomarańczowa i cytrynowa. Przepis [WIDEO]
Kandyzowana skórka z pomarańczy to tradycyjny przysmak, np. w Chorwacji.
Fot. 123RF

Kandyzowana skórka – pomarańczowa i cytrynowa. Przepis [WIDEO]

Skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana w cukrze jest bardzo prosta do przygotowania. Zobacz, jak zrobić samodzielnie ten aromatyczny dodatek do ciast i deserów.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu. Można ją zrobić ze specjalnie przygotowanych owoców lub wykorzystać do jej przygotowania resztki po cytrynie używanej do herbaty lub pomarańczy, z której wyciskamy sok. Przedtem pamiętajmy o tym, aby dobrze wyszorować owoce. Sposób na dokładne mycie owoców znajdziesz, w naszym serwisie. 

Do czego używać kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej?

Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa jest idealna do świątecznych ciast, zarówno jako dodatek, jak i w formie dekoracji. Na pewno przyda się do wypieków bożonarodzeniowych: keksów, serników, makowców czy pierników. Skórka pomarańczowa dobrze smakuje na pączkach, można ją jeść też samą. Pyszne paseczki ze skórki pomarańczowej zwane arancini to tradycyjna słodka przekąska, popularna w regionie Dubrownika na Chorwacji. 

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową? 

 

Składniki

  • pomarańcze i cytryny – najlepiej ekologiczne
  • cukier trzcinowy

Przygotowanie

  1. Pomarańczę obierz. Skórkę pomarańczową dokładnie oczyść nożykiem z białej części od środka owocu. Białą część wyrzuć. Pokrój w paski, włóż do słoika i zasyp cukrem.
  2. Cytrynę obierz i pokrój w kostkę. Włóż do osobnego słoika i zasyp cukrem. Zakręcone odstaw w chłodne miejsce na 10 dni. Gotowe!

 

Czytaj więcej