Skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana w cukrze jest bardzo prosta do przygotowania. Zobacz, jak zrobić samodzielnie ten aromatyczny dodatek do ciast i deserów.
Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu. Można ją zrobić ze specjalnie przygotowanych owoców lub wykorzystać do jej przygotowania resztki po cytrynie używanej do herbaty lub pomarańczy, z której wyciskamy sok. Przedtem pamiętajmy o tym, aby dobrze wyszorować owoce. Sposób na dokładne mycie owoców znajdziesz, w naszym serwisie.
Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa jest idealna do świątecznych ciast, zarówno jako dodatek, jak i w formie dekoracji. Na pewno przyda się do wypieków bożonarodzeniowych: keksów, serników, makowców czy pierników. Skórka pomarańczowa dobrze smakuje na pączkach, można ją jeść też samą. Pyszne paseczki ze skórki pomarańczowej zwane arancini to tradycyjna słodka przekąska, popularna w regionie Dubrownika na Chorwacji.
Składniki
Przygotowanie