Przepis na pyszną pieczona kaczkę z jabłkami i pomarańczami. Co zrobić, by była dobrze upieczona? Ile czasu piec kaczkę? Podpowiadamy! Zobacz nasz przepis!
Taka pieczona kaczka to prawdziwy rarytas. Jeśli trafi na świąteczny stół, na pewno wprawi z zachwyt biesiadników. Na jej widok aż ślinka leci. Wbrew pozorom wcale nie jest ciężka do przygotowania. Zobacz przepis i do dzieła!
Kaczka pieczona w piekarniku jest daniem, które wiele osób obawia się przygotowywać. Zadają sobie pytania, jak zamarynować mięso i ile piec kaczkę? Kiedy po wyjęciu w piekarnika jest gumowata lub sucha, przeżywają zawód. Podpowiemy, jak upiec kaczkę, by była idealnie soczysta w środku i przypieczona z zewnątrz.
Kaczka świetnie smakuje, jeśli zamarynujesz ją w ziołach i przyprawach. W naszym przepisie znajdziesz majeranek, sól oraz cynamon i pieprz. Ale kaczka lubi też rozmaryn czy estragon. Wyśmienicie będzie smakować też na ostro z mieszanką słodkiej i ostrej papryki lub po azjatycku z imbirem i sosem sojowym. Najczęściej pieczona jest z jabłkami, ale idealnie pasują też do niej cząstki pomarańczy.
Aby kaczka była bardziej soczysta i miękka, a nie gumowata, możesz zastosować ten trik. Przed pieczeniem wymocz ją kilka godzin w solance. Na litr wody dodaj łyżkę soli i tym roztworem zalej mięso przed zamarynowaniem. Kaczkę całą zanurz w wodzie. Po kilku godzinach opłucz z solanki i obsyp marynatą.
Piecz kaczkę 10 minut w 220⁰C, a następnie zmniejsz temp. do 180⁰C i piecz przez 1,5 godziny. Nie przeciągaj czasu pieczenia, bo wtedy kaczka wyjdzie gumowata.
Jakie dodatki pasują do kaczki? Pieczona kaczka będzie smakować wybornie z ziemniakami lub kluskami śląskimi, zasmażanymi buraczkami lub żurawnią.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki
Przygotowanie