Kaczka pieczona z owocami. Przepis idealny na świąteczny obiad
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami.
Fot. 123RF

Kaczka pieczona z owocami. Przepis idealny na świąteczny obiad

Przepis na pyszną pieczona kaczkę z jabłkami i pomarańczami. Co zrobić, by była dobrze upieczona? Ile czasu piec kaczkę? Podpowiadamy! Zobacz nasz przepis!

Taka pieczona kaczka to prawdziwy rarytas. Jeśli trafi na świąteczny stół, na pewno wprawi z zachwyt biesiadników. Na jej widok aż ślinka leci. Wbrew pozorom wcale nie jest ciężka do przygotowania. Zobacz przepis i do dzieła! 

Dlaczego kaczka jest gumowata? 

Kaczka pieczona w piekarniku jest daniem, które wiele osób obawia się przygotowywać. Zadają sobie pytania, jak zamarynować mięso i ile piec kaczkę? Kiedy po wyjęciu w piekarnika jest gumowata lub sucha, przeżywają zawód. Podpowiemy, jak upiec kaczkę, by była idealnie soczysta w środku i przypieczona z zewnątrz.

Kaczka świetnie smakuje, jeśli zamarynujesz ją w ziołach i przyprawach. W naszym przepisie znajdziesz majeranek, sól oraz cynamon i pieprz. Ale kaczka lubi też rozmaryn czy estragon. Wyśmienicie będzie smakować też na ostro z mieszanką słodkiej i ostrej papryki lub po azjatycku z imbirem i sosem sojowym. Najczęściej pieczona jest z jabłkami, ale idealnie pasują też do niej cząstki pomarańczy. 

Aby kaczka była bardziej soczysta i miękka, a nie gumowata, możesz zastosować ten trik. Przed pieczeniem wymocz ją kilka godzin w solance. Na litr wody dodaj łyżkę soli i tym roztworem zalej mięso przed zamarynowaniem. Kaczkę całą zanurz w wodzie. Po kilku godzinach opłucz z solanki i obsyp marynatą. 

Co zrobić, by była dobrze upieczona? Ile czasu piec kaczkę?

Piecz kaczkę 10 minut w 220⁰C, a następnie zmniejsz temp. do 180⁰C i piecz przez 1,5 godziny. Nie przeciągaj czasu pieczenia, bo wtedy kaczka wyjdzie gumowata.

Jakie dodatki pasują do kaczki? Pieczona kaczka będzie smakować wybornie z ziemniakami lub kluskami śląskimi, zasmażanymi buraczkami lub żurawnią.

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

66933130_m

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami.

123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 1 kaczka 
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 pomarańcza 
  • 1 garść suszonych owoców 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • cynamon i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na ósemki. Pomarańczę obierz, posiekaj. Przełóż do miski razem z jabłkami. Dodaj garść suszonych owoców, wymieszaj. Nadziej kaczkę.
  2. Czosnek włóż do blendera. Dodaj majeranek, sól oraz cynamon i pieprz do smaku. Zblenduj. Natrzyj kaczkę, odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia skrop kaczkę wodą. Nagrzej piekarnik do 220⁰C. Piecz kaczkę 10 min.
  3. Zmniejsz temp. do 180⁰C. Piecz kaczkę 1,5 godziny. Co 30 min przewracaj ją i polewaj sosem, który się wytworzy.

 

Czytaj więcej