Naleśniki bez mleka z pieczarkami i sosem awokado to oryginalna propozycja na obiad
Fot. 123 rf/Picsel
ABC gotowania
Jak zrobić pyszne naleśniki bez mleka? Łatwe i sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i deser
Małgorzata Pędziwiatr
03.12.2021 11:56
Uwielbiasz naleśniki, ale cierpisz na nietolerancję laktozy? Nie jest to problemem, ponieważ nasze propozycje na bezmleczne naleśniki wykorzystują składniki zastępujące mleko krowie. To danie uniwersalne, gdyż można je podać na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację lub deser, w wersji słonej lub słodkiej. Sprawdzi się na każdą okazję i każdy posiłek, jeśli postawimy na odpowiednie dodatki.
Naleśniki to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska. Podobno zajadali się nimi już starożytni Grecy (o smakowitych plackach wspomina w IV w. p.n.e. komediopisarz Kratinos), ale Włosi upierają się, że to w XIV wieku mieszkańcy Florencji przygotowali znane nam ciasto naleśnikowe i to właśnie dzięki nim stało się ono popularne na świecie.
Możemy je podać na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, w wersji słonej lub słodkiej. Typowe ciasto naleśnikowe robi się z mąki, jaj, wody i mleka krowiego. Osoby, które źle tolerują laktozę, nie muszą jednak rezygnować z tego przysmaku. Pyszne naleśniki bez mleka można łatwo zrobić zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym (m.in. owsianym, sojowym lub migdałowym), sokiem owocowym, piwem lub po prostu wodą.
Co zrobić, aby naleśniki się udały?
Przede wszystkim po wymieszaniu składników trzeba zostawić ciasto 20-30 minut, by odpoczęło. Dzięki temu nabierze właściwej konsystencji – powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Do ciasta warto dolać 2-3 łyżki oleju. To sprawi, że nie musimy już smarować tłuszczem patelni przed smażeniem każdego naleśnika.
Poza tym ciasto naleśnikowe należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli patelnia będzie za zimna, placuszki mogą przywierać do naczynia i się rwać.
Jeśli mimo spełnienia wszystkich powyższych warunków dalej źle nam się smaży, to znak, że ciasto jest po prostu za rzadkie. Dosypmy nieco mąki, a naleśniki na pewno wyjdą.
Oto kilka naszych sprawdzonych przepisów na pyszne naleśniki bez mleka.
Naleśniki bez mleka z sosem bolońskim
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki piwa
3/4 szklanki wody
250 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki oleju
Farsz i sos:
700 g mielonego mięsa wieprzowego
3 cebule
4 ząbki czosnku
400 g przecieru pomidorowego
sól i pieprz
po 1 łyżce suszonego oregano i majeranku
olej do smażenia
100 g żółtego sera
kilka gałązek bazylii
keczup
Sposób przygotowania:
Jajka umyj, rozbij i wrzuć do miski. Dodaj mleko, mąkę, olej i sól. Zmiksuj i zostaw na 15 minut.
Cebule i czosnek obierz, umyj i drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso, czosnek, oregano i majeranek. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Do mięsa dodaj przecier, sól, pieprz i duś na małym ogniu przez 20-30 minut. W tym czasie sos powinien się odpowiednio zredukować.
Rozgrzej patelnię, polej olejem i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Bezmleczne naleśnikowe wrapy z szynką i pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki piwa
2 jajka l szczypta soli
1 łyżeczka cukru
olej
Nadzienie:
100 g długo dojrzewającej szynki lub wędzonego boczku w plastrach
200 g pieczarek
1-2 łyżki masła
12 liści sałaty lodowej
150 g gęstego jogurtu
200 g żółtego sera
sól i pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Jajka umyj, rozbij i wrzuć do miski. Dolej wodę, piwo, 4 łyżki oleju. Dosyp mąkę, cukier i sól. Zmiksuj i odstaw na 15-20 minut.
Pieczarki oczyść, pokrój i usmaż na maśle. Dopraw sola i pieprzem. Sałatę umyj i osusz lub odwiruj z wody. Ser zetrzyj na tarce, dodaj do jogurtu i dopraw solą i pieprzem.
Na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni usmaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Placki przykryj pokrywką, żeby nie wystygły.
Naleśniki posmaruj jogurtem, obłóż sałatą, pieczarkami i wędliną. Zawiń jak wrapy. Natkę opłucz, posiekaj i posyp nią naleśniki.
Pancakes bez mleka z owocami na słodko
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego lub migdałowego)
1/4 szklanki wody gazowanej
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
olej
Dekoracja:
100 g serka mascarpone (bez laktozy)
krem czekoladowo-orzechowy
2-3 łyżki jagód
300 g truskawek
banan
garść migdałów
Sposób przygotowania:
Jajka sparz wrzątkiem i rozbij, oddzielając białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z mlekiem roślinnym, mąką, 3 łyżkami oleju i cukrem. Odstaw na 20-25 minut, aby ciasto odpoczęło.
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem, a następnie smaż placuszki na złoty kolor z obu stron na patelni posmarowanej olejem.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki i paseczki. Jagody opłucz, banana umyj, obierz i pokrój na krążki.
Część placuszków posmaruj serkiem, część kremem czekoladowym. Udekoruj owocami i migdałami, tworząc wesołe buźki.
Bezmleczne naleśniki z pieczarkami i farszem awokado
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka wody
1 szklanka piwa
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
4-5 łyżek oleju
Farsz i dekoracja:
3 dojrzałe awokado
250 g mascarpone (bez laktozy)
1 cytryna
2 łyżki masła
500 g pieczarek
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
orzeszki piniowe
Sposób przygotowania:
Jajka sparz, rozbij i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj piwo, wodę, mąkę, cukier, sól, olej i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 20-30 min.
Patelnię rozgrzej i smaż na niej naleśniki po minucie z każdej strony. Na koniec na suchej patelni upraż orzeszki.
Pieczarki obierz, cienko pokrój i usmaż na maśle. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze przez kilka minut.
Awokado obierz, skrop sokiem z cytryny, rozgnieć razem z mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Naleśniki posmaruj pastą, udekoruj pieczarkami, bazylią i orzeszkami piniowymi.
Bezlaktozowy czekoladowy tort naleśnikowy z malinami
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka migdałowego
3/4 szklanki wody gazowanej
4 jajka
szczypta soli
łyżeczka cukru
4-5 łyżek oleju
Krem i dekoracja:
200 g czekolady deserowej
500 g kremówki bez laktozy
250 g mascarpone bez laktozy
2-3 łyżki cukru pudru
świeże maliny lub inne owoce
listki mięty
Sposób przygotowania:
Jajka umyj, rozbij i wrzuć do miski. Dodaj wodę, mleko migdałowe, mąkę, sól, cukier i 3 łyżki oleju. Zmiksuj blenderem i odstaw na 20-30 min.
Rozgrzaną patelnię polej odrobiną oleju i usmaż na złoty kolor 12 cienkich naleśników.
Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli i ostudź. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj serek i połowę czekolady. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 40 min.
Każdy naleśnik posmaruj kremem i kładź jeden na drugim. Na koniec polej czekoladą i udekoruj owocami oraz miętą. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie wyjmij, pokrój i podaj.
Naleśnikowe roladki bez mleka z łososiem i serkiem chrzanowym
Składniki:
Ciasto:
1 czubata szklanka mąki
1/2 szklanki mleka owsianego
1/2 szklanki wody
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
4-5 łyżek oleju
Farsz i dekoracja:
200 g wędzonego łososia
300 g serka o smaku chrzanowym
2 garście rukoli
świeży koperek
wykałaczki
Sposób przygotowania:
Jajka umyj, rozbij i wrzuć do miski. Dodaj wodę, mleko, mąkę, sól, cukier i olej. Wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto i odstaw na 30 min.
Mocno rozgrzej patelnię. Przed smażeniem pierwszego naleśnika można polać odrobiną olej. Usmaż 10 naleśników na rumiany kolor. Rukolę i koperek opłucz, osusz lub zostaw do ocieknięcia.
Gdy naleśniki ostygną, posmaruj cienko serkiem, obłóż kawałkami łososia i rukolą, po czym zwiń w ciasny rulonik.
Pokrój na 4 roladki, w każdą wbij wykałaczkę i udekoruj gałązką kopru.