Zdrowy, orzeźwiający, owocowy sorbet to deser doskonały na lato. Jest dietetyczny, niesłodki, a jednocześnie doskonale chłodzi w upalne dni. Po najlepszy sorbet owocowy nie musisz iść do lodziarni. Możesz go łatwo przygotować w domu. Jak to zrobić? Jakie owoce wybrać do sorbetu, jak podkreślić jego smak oraz jak go przechowywać i podawać? Poznaj przepis oraz porady kucharza i przygotuj najlepszy sorbet oraz granitę.
Doskonale gasi pragnienie i nie tuczy, bo nie zawiera śmietany ani jajek. Można więc objadać się nim bez większych wyrzutów sumienia. Dzięki naszym wskazówkom przygotujesz go samodzielnie, nawet bez specjalnej maszynki do lodów.
Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie domowego sorbetu nie jest wcale trudne. Wystarczy, że poznasz kilka kuchennych trików, a zrobisz orzeźwiający deser, który będzie lepszy niż ten ze sklepu.
Najlepsze będą miękkie, np. wiśnie, maliny, jagody, arbuz, porzeczki, kiwi albo morele. Usuń z nich ogonki, pestki i twarde skórki. Potem odmierz 50 dag oczyszczonych owoców. Wymieszaj je z 1/2 szklanki cukru. Całość zmiksuj na gładko. Masę możesz przetrzeć przez sitko, by była bardziej aksamitna.
Mus owocowy wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Ewentualnie przypraw go do smaku, np. wanilią, mielonym kardamonem, posiekaną bazylią, miętą, melisą cytrynową. W ten sposób podkreślisz słodycz owoców i stworzysz własne, wyjątkowe przepisy.
Sorbet będzie delikatniejszy i bardziej kremowy, jeśli pod koniec miksowania dodasz do masy owocowej łyżkę bitej śmietany albo łyżeczkę mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej.
Masę przelej do metalowej miseczki, przykryj szczelnie folią spożywczą. Wstaw do zamrażalnika. Gdy mocno się schłodzi, wymieszaj ją z pianą ubitą na sztywno z 1 białka. Mroź 2 godziny. Co 30 min masę mieszaj. Potem mroź jeszcze 4 godziny.
Sorbet przetrwa w zamrażalniku nawet 3–4 miesiące. Przed podaniem przełóż go na około 20 minut do lodówki. Potem szybko zmiksuj w malakserze. Nałóż do pucharków albo wafli (najlepiej łyżką do lodów). Deser udekoruj np. świeżymi owocami i listkami mięty. Od razu podawaj.
Od sorbetu granita różni się konsystencją. Ma strukturę ziarnistą, z wyraźnymi kryształkami lodu. By ją przygotować, wystarczy, że z
Jak zrobić granitę?
Zmiksuj ok. 70 dag oczyszczonego arbuza z 2-3 łyżkami cukru pudru i sokiem z połowy limonki. Masę zamrażaj 3 godz. Co 30 min mieszaj widelcem. Przed podaniem zmiksuj w malakserze.