Domowy sorbet arbuzowy świetnie chłodzi w upalny dzień.
Fot. 123RF
Ciasta i desery
Zdrowe domowe sorbety. 13 przepisów na pyszne lody z owoców, bez dodatku zwykłego cukru
Marta Barczyńska
21.07.2022 21:56
Sorbety to zamrożone, zmiksowane z wodą i cukrem owoce. Pomysł na ten lodowy deser pochodzi z Iranu. To dobry sposób na szybkie orzeźwienie, dodanie sobie energii i obniżenie temperatury ciała. Gotowe sorbety mają nieco witamin i minerałów, ale także sporo cukru. By sorbet był rzeczywiście zdrowym wartościowym deserem, najlepiej przygotować go samemu. Zainspiruj się naszymi przepisami!
Sorbet może być pysznym zdrowym deserem, idealnym na lato – jeśli przygotujemy go samemu w domu, z dużą ilością owoców i naturalnym słodzikiem zamiast cukru.
Sorbety są często mylone z lodami wodnymi, a to nie to samo! Lody wodne mają mało miąższu owocowego, a dużo cukru, zaś lody klasyczne mają dwa razy więcej kalorii i znacznie więcej tłuszczu
Kupne sorbety oprócz dużej ilości cukru i małej ilości pulpy owocowej mogą zawierać zagęstniki i stabilizatory jak karagen, guma ksantanowa czy guar i syrop glukozowo-fruktozowy, a czasami także barwniki. Warto czytać skład i zwracać uwagę na zawartość pulpy (powinno jej być co najmniej 50 proc.) oraz liczbę kalorii – wartość nie powinna przekraczać 60 kcal/100 g.
Domowy sorbet – co do niego dodać zamiast cukru?
By sorbet domowy był zdrowszy, zamiast białego cukru dodajmy erytrol albo ksylitol. Słodziki te mają niski indeks glikemiczny. Jeśli nie lubimy słodzików, lepszym wyborem niż cukier będą syropy. Np. z agawy ma niższy indeks glikemiczny, klonowy ma mniej kalorii, a daktylowy (tak jak miód) więcej minerałów niż cukier.
Jak zrobić sorbet domowy sorbet?
Najprostszy sorbet zrobimy miksując 50 dag umytych owoców ze szklanką wody. Jeśli owoce mają pestki, przecieramy przez sitko, by się ich pozbyć. Dosładzamy do smaku i zamrażamy.
Jeśli robimy sorbet z zamrożonych wcześniej owoców, wystarczy po zmiksowaniu ponownie zamrozić go na 20 minut. Jeśli robimy go z owoców świeżych i nie mrożonych - mrozimy go nawet 6 godzin i mieszamy, co 30 minut. Dlatego łatwiej jest wcześniej przemrozić owoce.
Jeśli sorbet wyjdzie nam za słodki, przed zamrożeniem dodajemy sok z połowy cytryny.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję, możemy dodać do masy, którą zmiksowałyśmy, ubite białko.
Sorbety możemy robić mieszając różne owoce, dodając zioła, jadalne kwiatki np. bzu czy lawendy, przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon czy anyż, wiórki czekolady czy kokosowe, posiekane orzechy, pistacje czy płatki migdałowe.
Jeśli wolimy sorbety przypominające lody, można dodać mleko kokosowe, serek homogenizowany lub mascarpone albo śmietankę (przepisy poniżej).
Zamiast wody możemy użyć (w takich samych proporcjach) dowolnego soku czy kompotu albo mleka. A także wina czerwonego czy białego.
Do sorbetów by podkręcić ich smak możemy dodać 2 łyżki wódki lub białego rumu (na 50 dag owoców).
Domowe sorbety mogą być zdrowe
Jedzenie sorbetów powoduje wydzielanie się serotoniny w mózgu i poprawia nastrój. Ponadto sorbet:
z jagód czy z jeżyn wzmocni pamięć
z truskawek czy malin ma wapń i fosfor, które wzmocnią kości
z moreli czy brzoskwiń ma dużo błonnika, który zapobiega zaparciom
z arbuza pomoże obniżyć poziom cholesterolu
z porzeczek wspiera pracę układu krążenia
z czereśni czy wiśni ma dużo potasu, który obniża ciśnienie
ze śliwek czy aronii ma silne właściwości antyoksydacyjne.
Jednak mimo że sorbety są zdrowe, 100 g pokrywa 70 proc. dziennego zapotrzebowania na węglowodany, więc jedzmy je z umiarem. Tego dnia, gdy jemy sorbet, nie jedzmy już innych słodyczy i ograniczmy słodzenie napojów.
Domowy sorbet truskawkowo-bananowy
Ponieważ truskawki mają dużo wody, a owoce zamrażamy przed zmiksowaniem, nie musimy dodawać dużo wody.
Składniki:
50 dag truskawek
banan
awokado
5-6 listków mięty
2-3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Obrane banany i umyte, odszypułkowane truskawki mrozimy.
Miętę bardzo drobno siekamy.
Awokado obieramy.
Miksujemy truskawki, banan, awokado, miętę i syrop z pół szklanki wody. Mrozimy przez 20 minut.
Domowy sorbet jagodowo-kokosowy
Składniki:
50 dag jagód
szklanka mleka kokosowego
5-6 listków bazylii
2 łyżki miodu
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Bazylię siekamy.
Jagody zamrażamy.
Miksujemy jagody z mlekiem, miodem i bazylią. Mrozimy przez 20 minut.
Podajemy posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Domowy sorbet wiśniowy z czekoladą
Składniki:
50 dag wiśni
sok z 1 cytryny
pól tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wiśnie myjemy, drylujemy i odszypułkowujemy. Mrozimy godzinę.
Wiśnie miksujemy z cynamonem, miodem, sokiem z cytryny i pół szklanki wody.
Czekoladę ścieramy i mieszamy z wiśniami. Mrozimy przez 20 minut.
Domowy sorbet brzoskwiniowy
Składniki:
50 dag brzoskwiń
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki startego korzenia imbiru (ok. 2 cm)
2-3 łyżki nasion sezamu
Przygotowanie:
Brzoskwinie obieramy, mrozimy.
Brzoskwinie miksujemy ze szklanką wody, miodem, sokiem i imbirem. Ponownie mrozimy 20 minut. Podajemy posypane uprażonymi ziarnami sezamu.
Domowy sorbet jeżynowo-jogurtowy
Składniki:
50 dag jeżyn
sok z 1 pomarańczy
mały jogurt
3 łyżki syropu klonowego
6-7 liści szałwi
Przygotowanie:
Jeżyny mrozimy, a następnie miksujemy z jogurtem, szklanką wody, sokiem i syropem.
Mieszamy z posiekaną szałwią i mrozimy 20 minut.
Domowy sorbet malinowo-lawendowy
Składniki:
50 dag malin
2 kwiatki lawendy
2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Płatki lawendy odrywamy od łodyżki.
Maliny zamrażamy.
Miksujemy maliny ze szklanką wody, syropem i płatkami lawendy. Mrozimy 20 minut.
Domowy sorbet porzeczkowy
Składniki:
50 dag porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych)
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
łyżka ksylitolu lub erytrolu
Przygotowanie:
Porzeczki mrozimy przez 4 godziny, serek wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Miksujemy porzeczki z serkiem, szklanką wody i ksylitolem. Mrozimy jeszcze przez 20 minut.
Domowy sorbet arbuzowy
Składniki:
50 dag arbuza
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
3 łyżki miodu
2 łyżki białego rumu
1/2 szklanki białego wina lub szampana
Przygotowanie:
Z arbuza odkrawamy skórki i usuwamy pestki.
Arbuz mrozimy godzinę.
Miksujemy arbuz z miodem i sokiem oraz opcjonalnie - rumem i winem (zamiast wina i rumu możemy dodać tyle samo wody). Mrozimy 20 minut.
Domowy sorbet jabłkowy
Składniki:
5 jabłek
3 łyżki syropu daktylowego
banan
kiwi
Przygotowanie:
Jabłka, kiwi i banan obieramy. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i kiwi. Mrozimy godzinę.
Owoce miksujemy z syropem i szklanką wody. Wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.
Domowy sorbet gruszkowy
Składniki:
4 gruszki
pół łyżeczki kardamonu
3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
sok z 2 mandarynek
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i mrozimy godzinę.
Gruszki miksujemy z kardamonem, miodem, sokiem z mandarynek i 1/2 szklanki wody. Mrozimy przez 20 minut.
Domowy sorbet mango-grejpfrutowy
Składniki:
mango
banan
sok z czerwonego grejpfruta
2 łyżki miodu
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Obieramy mango, usuwamy pestkę i mrozimy przez godzinę.
Banan obieramy i także mrozimy przez godzinę.
Miksujemy mango z bananem, sokiem i miodem.
Orzechy siekamy. 2/3 orzechów mieszamy z mango. Mrozimy przez 20 minut. Podajemy posypane resztą orzechów.
Domowy sorbet śliwkowy
Składniki:
50 dag śliwek
25 dag serka mascarpone
2 łyżki syropu klonowego
garść pistacji
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, drylujemy i mrozimy przez godzinę.
Śliwki miksujemy z serkiem i syropem.
Pistacje siekamy i mieszamy ze śliwkami. Mrozimy 20 minut.
Domowy sorbet z aronii
Składniki:
50 dag aronii
szklanka czerwonego wina
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Aronię myjemy i mrozimy przez godzinę.
Aronię miksujemy z 1/2 szklanki wody i przecieramy przez sitko.
Mus z aronii miksujemy z winem i miodem. Mrozimy 2 godziny, mieszając łyżką co 30 minut.