Zdrowe domowe sorbety. 13 przepisów na pyszne lody z owoców, bez dodatku zwykłego cukru
Domowy sorbet arbuzowy świetnie chłodzi w upalny dzień.
Fot. 123RF

Zdrowe domowe sorbety. 13 przepisów na pyszne lody z owoców, bez dodatku zwykłego cukru

Sorbety to zamrożone, zmiksowane z wodą i cukrem owoce. Pomysł na ten lodowy deser pochodzi z Iranu. To dobry sposób na szybkie orzeźwienie, dodanie sobie energii i obniżenie temperatury ciała. Gotowe sorbety mają nieco witamin i minerałów, ale także sporo cukru. By sorbet był rzeczywiście zdrowym wartościowym deserem, najlepiej przygotować go samemu. Zainspiruj się naszymi przepisami!

Sorbet może być pysznym zdrowym deserem, idealnym na lato – jeśli przygotujemy go samemu w domu, z dużą ilością owoców i naturalnym słodzikiem zamiast cukru.

Sorbety są często mylone z lodami wodnymi, a to nie to samo! Lody wodne mają mało miąższu owocowego, a dużo cukru, zaś lody klasyczne mają dwa razy więcej kalorii i znacznie więcej tłuszczu

Kupne sorbety oprócz dużej ilości cukru i małej ilości pulpy owocowej mogą zawierać zagęstniki i stabilizatory jak karagen, guma ksantanowa czy guar i syrop glukozowo-fruktozowy, a czasami także barwniki. Warto czytać skład i zwracać uwagę na zawartość pulpy (powinno jej być co najmniej 50 proc.) oraz liczbę kalorii – wartość nie powinna przekraczać 60 kcal/100 g. 

Domowy sorbet – co do niego dodać zamiast cukru?

By sorbet domowy był zdrowszy, zamiast białego cukru dodajmy erytrol albo ksylitol. Słodziki te mają niski indeks glikemiczny. Jeśli nie lubimy słodzików, lepszym wyborem niż cukier będą syropy. Np. z agawy ma niższy indeks glikemiczny, klonowy ma mniej kalorii, a daktylowy (tak jak miód) więcej minerałów niż cukier.

Jak zrobić sorbet domowy sorbet?

Najprostszy sorbet zrobimy miksując 50 dag umytych owoców ze szklanką wody. Jeśli owoce mają pestki, przecieramy przez sitko, by się ich pozbyć. Dosładzamy do smaku i zamrażamy.

  • Jeśli robimy sorbet z zamrożonych wcześniej owoców, wystarczy po zmiksowaniu ponownie zamrozić go na 20 minut. Jeśli robimy go z owoców świeżych i nie mrożonych - mrozimy go nawet 6 godzin i mieszamy, co 30 minut. Dlatego łatwiej jest wcześniej przemrozić owoce.
  • Jeśli sorbet wyjdzie nam za słodki, przed zamrożeniem dodajemy sok z połowy cytryny.
  • Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję, możemy dodać do masy, którą zmiksowałyśmy, ubite białko.
  • Sorbety możemy robić mieszając różne owoce, dodając zioła, jadalne kwiatki np. bzu czy lawendy, przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon czy anyż, wiórki czekolady czy kokosowe, posiekane orzechy, pistacje czy płatki migdałowe.
  • Jeśli wolimy sorbety przypominające lody, można dodać mleko kokosowe, serek homogenizowany lub mascarpone albo śmietankę (przepisy poniżej).
  • Zamiast wody możemy użyć (w takich samych proporcjach) dowolnego soku czy kompotu albo mleka. A także wina czerwonego czy białego.
  • Do sorbetów by podkręcić ich smak możemy dodać 2 łyżki wódki lub białego rumu (na 50 dag owoców).

Domowe sorbety mogą być zdrowe

Jedzenie sorbetów powoduje wydzielanie się serotoniny w mózgu i poprawia nastrój. Ponadto sorbet:

  • z jagód czy z jeżyn wzmocni pamięć
  • z truskawek czy malin ma wapń i fosfor, które wzmocnią kości
  • z moreli czy brzoskwiń ma dużo błonnika, który zapobiega zaparciom
  • z arbuza pomoże obniżyć poziom cholesterolu
  • z porzeczek wspiera pracę układu krążenia
  • z czereśni czy wiśni ma dużo potasu, który obniża ciśnienie
  • ze śliwek czy aronii ma silne właściwości antyoksydacyjne.

Jednak mimo że sorbety są zdrowe, 100 g pokrywa 70 proc. dziennego zapotrzebowania na węglowodany, więc jedzmy je z umiarem. Tego dnia, gdy jemy sorbet, nie jedzmy już innych słodyczy i ograniczmy słodzenie napojów.

Domowy sorbet truskawkowo-bananowy

 -
Sorbet z truskawek, bananów i awokado to bogactwo elektrolitów
- magnezu, fosforu, potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
123RF

Ponieważ truskawki mają dużo wody, a owoce zamrażamy przed zmiksowaniem, nie musimy dodawać dużo wody.

Składniki:

  • 50 dag truskawek
  • banan
  • awokado
  • 5-6 listków mięty
  • 2-3 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Obrane banany i umyte, odszypułkowane truskawki mrozimy.
  2. Miętę bardzo drobno siekamy.
  3. Awokado obieramy.
  4. Miksujemy truskawki, banan, awokado, miętę i syrop z pół szklanki wody. Mrozimy przez 20 minut.

Domowy sorbet jagodowo-kokosowy

 -
Sorbet jagodowy zawiera dużo przeciwutleniaczy.
123RF

Składniki:

  • 50 dag jagód
  • szklanka mleka kokosowego
  • 5-6 listków bazylii
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Bazylię siekamy.
  2. Jagody zamrażamy.
  3. Miksujemy jagody z mlekiem, miodem i bazylią. Mrozimy przez 20 minut.
  4. Podajemy posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Domowy sorbet wiśniowy z czekoladą

 -
Dzięki dużej zawartości witaminy C i magnezu sorbet wiśniowo-czekoladowy wspomaga pracę serca.
123RF

Składniki:

  • 50 dag wiśni
  • sok z 1 cytryny
  • pól tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Wiśnie myjemy, drylujemy i odszypułkowujemy. Mrozimy godzinę.
  2. Wiśnie miksujemy z cynamonem, miodem, sokiem z cytryny i pół szklanki wody.
  3. Czekoladę ścieramy i mieszamy z wiśniami. Mrozimy przez 20 minut.

Domowy sorbet brzoskwiniowy

 -
Sorbet z brzoskwiń ma dużo błonnika, który przeciwdziała zaparciom.
123RF

Składniki:

  • 50 dag brzoskwiń
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru (ok. 2 cm)
  • 2-3 łyżki nasion sezamu

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie obieramy, mrozimy.
  2. Brzoskwinie miksujemy ze szklanką wody, miodem, sokiem i imbirem. Ponownie mrozimy 20 minut. Podajemy posypane uprażonymi ziarnami sezamu.

Domowy sorbet jeżynowo-jogurtowy

 -
Mają dużo manganu, który przeciwdziała osteoporozie.
123RF

Składniki:

  • 50 dag jeżyn
  • sok z 1 pomarańczy
  • mały jogurt
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • 6-7 liści szałwi

Przygotowanie:

  1. Jeżyny mrozimy, a następnie miksujemy z jogurtem, szklanką wody, sokiem i syropem.
  2. Mieszamy z posiekaną szałwią i mrozimy 20 minut.

Domowy sorbet malinowo-lawendowy

 -
Sorbet malinowy ma dużo błonnika, który reguluje trawienie.
123RF

Składniki:

  • 50 dag malin
  • 2 kwiatki lawendy
  • 2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Płatki lawendy odrywamy od łodyżki.
  2. Maliny zamrażamy.
  3. Miksujemy maliny ze szklanką wody, syropem i płatkami lawendy. Mrozimy 20 minut.

Domowy sorbet porzeczkowy

 -
Sorbet porzeczkowy poprawią pracę układu krążenia.
123RF

Składniki:

  • 50 dag porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych)
  • 30 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • łyżka ksylitolu lub erytrolu

Przygotowanie:

  1. Porzeczki mrozimy przez 4 godziny, serek wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  2. Miksujemy porzeczki z serkiem, szklanką wody i ksylitolem. Mrozimy jeszcze przez 20 minut.

Domowy sorbet arbuzowy

 -
Sorbet arbuzowy pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu.
123RF

Składniki:

  • 50 dag arbuza 
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki białego rumu 
  • 1/2 szklanki białego wina lub szampana

Przygotowanie:

  1. Z arbuza odkrawamy skórki i usuwamy pestki.
  2. Arbuz mrozimy godzinę.
  3. Miksujemy arbuz z miodem i sokiem oraz opcjonalnie - rumem i winem (zamiast wina i rumu możemy dodać tyle samo wody). Mrozimy 20 minut.

Domowy sorbet jabłkowy 

 -
Sorbet jabłkowy obniża ciśnienie.
123RF

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • banan
  • kiwi

Przygotowanie:

  1. Jabłka, kiwi i banan obieramy. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i kiwi. Mrozimy godzinę.
  2. Owoce miksujemy z syropem i szklanką wody. Wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.

Domowy sorbet gruszkowy

 -
Sorbet gruszkowy
123RF

Składniki:

  • 4 gruszki
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • sok z 2 mandarynek

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i mrozimy godzinę.
  2. Gruszki miksujemy z kardamonem, miodem, sokiem z mandarynek i 1/2 szklanki wody. Mrozimy przez 20 minut.

Domowy sorbet mango-grejpfrutowy

 -
Sorbet mango podnosi odporność i usprawnia trawienie.
123RF

Składniki:

  • mango
  • banan
  • sok z czerwonego grejpfruta
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Obieramy mango, usuwamy pestkę i mrozimy przez godzinę.
  2. Banan obieramy i także mrozimy przez godzinę.
  3. Miksujemy mango z bananem, sokiem i miodem.
  4. Orzechy siekamy. 2/3 orzechów mieszamy z mango. Mrozimy przez 20 minut. Podajemy posypane resztą orzechów.

Domowy sorbet śliwkowy

 -
Sorbet ze śliwek usprawnia perystaltykę jelit.
123RF

Składniki:

  • 50 dag śliwek
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • garść pistacji

Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, drylujemy i mrozimy przez godzinę.
  2. Śliwki miksujemy z serkiem i syropem.
  3. Pistacje siekamy i mieszamy ze śliwkami. Mrozimy 20 minut.

Domowy sorbet z aronii 

 -
Aronia ma dużo witamin z grupy B,
które wpływają pozytywnie na układ nerwowy.
123RF

Składniki:

  • 50 dag aronii
  • szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Aronię myjemy i mrozimy przez godzinę. 
  2. Aronię miksujemy z 1/2 szklanki wody i przecieramy przez sitko.
  3. Mus z aronii miksujemy z winem i miodem. Mrozimy 2 godziny, mieszając łyżką co 30 minut.

Czytaj więcej