Jak szybko schłodzić wino? Wystarczy jedynie 10 minut! [WIDEO]
Zalecana temperatura serwowania zależy od rodzaju wina.
Fot. 123RF

Jak szybko schłodzić wino? Wystarczy jedynie 10 minut! [WIDEO]

Zaraz zjawią się goście, a butelka białego wina nadal stoi na stole, zamiast chłodzić się w lodówce? Dzięki temu sprytnemu trikowi schłodzisz wino w błyskawicznym czasie!

Jeśli chcemy mieć idealnie schłodzone wino, najlepiej włożyć je do lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Ale jeśli o tym zapomnimy, to nie koniec świata. Dzięki naszemu sposobowi w mgnieniu okna wino będzie idealnie schłodzone.

W jakiej temperaturze serwować wino?

Wina białe, różowe i musujące podajemy mocno schłodzone. Wina czerwone zyskują na delikatnym schłodzeniu. W lecie wino w butelce i w kieliszku ogrzewa się szybciej, dlatego potrzebuje mocniejszego chłodzenia.

Zalecana temperatura serwowania zależy od rodzaju i cech, stylu wina.

  • Wina musujące i lekkie wina białe: Lodowato zimne 3-7°C
  • Wina różowe i mocne wina białe: Chłód lodówki 7-12°C
  • Wina czerwone lekkie i średnie: Chłodne 12-15°C
  • Mocne czerwone wina: Lekko schłodzone 15-20°C

Niektórzy producenci umieszczają taką informację na etykiecie butelki. Nie jest to jednak zbyt częste.

Szybki sposób na schłodzenie wina

 

Owiń butelkę mokrą ściereczką i włóż do lodówki na około 10 minut. Czas możesz dopasowywać do tego, jak bardzo wino ma być schłodzone.

Czytaj więcej