Jak dbać o „centrum” odporności – jelita? Co jeść na śniadanie, obiad i kolację, by wzmocnić odporność
Rosół doskonale wzmacnia odporność! Warto go jeść nawet co 3 dni
Fot. 123rf.com

Jak dbać o „centrum” odporności – jelita? Co jeść na śniadanie, obiad i kolację, by wzmocnić odporność

Jelita to jedna z kluczowych części układu immunologicznego. Kiedy są zdrowe, przepuszczają do krwi pochodzące z jedzenia korzystne składniki, a zatrzymują szkodliwe. Dzięki temu mamy silniejszą odporność na infekcje. Jak ją wzmocnić? Odpowiednią dietą! Sprawdź, co jeść na śniadanie, obiad i kolację, by wzmocnić odporność.

Jelita są zasiedlone przez pożyteczne mikroby (tzw. dobre bakterie). Gdy ich ubywa, jelita przypominają sitko, a do krwi trafiają groźne patogeny. Dobre bakterie niszczy m.in. łykanie antybiotyków (bez probiotyków) i stres. Oraz zła dieta – nadmiar cukrów prostych (z pieczywa, słodyczy) i złych tłuszczów (smażone mięsa, garmażerka) – są pożywką dla zarazków. Dlatego dieta jest tak ważna.

Co jeść na śniadanie, by wspomóc jelita i wzmocnić odporność?

 Jedz choćby skromne, bo pomaga budować odporność. Zjedzenie go do 30 min po wstaniu pomaga obniżyć poziom hormonów stresu (szkodzą odporności). Ponadto trawienie i wyzwalająca się energia ułatwiają utrzymanie dobrej temp. ciała (za niska sprzyja chorobom).

Rano dobre tłuszcze i witaminy lepiej się wchłaniają – zjedz np. owsiankę lub jajecznicę z pomidorem i razowy chleb.

Co jeść na obiad, by wspomóc jelita i wzmocnić odporność?

Do dań w ciągu dnia dodawaj czosnek i miód. Rosół staraj się jeść co 3 dni, a czosnek i miód codziennie, przez całą zimę. Bulion zawiera związki przeciwzapalne, rozgrzewa i poprawia nastrój – ważny dla sił obronnych. Są w nim też cenne sole mineralne, które przeszły z warzyw.

Czosnek jedz na surowo: zmiażdż i odczekaj 2-3 min, by aktywne składniki połączyły się, tworząc allicynę. Nie podgrzewaj miodu, bo w ten sposób zniszczysz składniki wzmacniające odporność, pracę serca i krążenie krwi.

Białko na kolację wspomaga jelita i wzmacnia odporność

Białko to najlepszy budulec dla wszystkich komórek (odpornościowych też). Zjedz np. pastę rybną, plaster pieczonego lub gotowanego indyka, twarożek ze szczypiorkiem. Solidna porcja chudego białka pomoże dobrze spać (białko poprawia rytm snu i czuwania, a mocny sen jest niezbędny do walki z zarazkami). Uwaga! Unikaj kolacji na słodko, bo daje ona ciału porcję energii (rozbudza).

 

 

Czytaj więcej