Dieta oczyszczająca jelita. Co jeść, aby pozbyć się złogów i toksyn? Przykładowe przepisy
Codziennie jedz produkty, które pomagają oczyścić jelita.
Fot. 123RF

Dieta oczyszczająca jelita. Co jeść, aby pozbyć się złogów i toksyn? Przykładowe przepisy

Dieta oczyszczająca jelita ze złogów i toksyn usprawni pracę jelit, dzięki czemu cały organizm będzie wzmocniony i odporny. To dobrze przygotuje nas na czas częstych infekcji, szczególnie zimą. Zobacz jej zasady oraz co jeść, a czego unikać, aby zadbać o prawidłową pracę jelit. Wypróbuj też nasze przykładowe przepisy na dania oczyszczające jelita. 

Dieta oczyszczająca jelita ułatwia usuwanie z nich złogów pokarmowych. Dodatkowo przyspiesza regenerację kosmków jelitowych i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych. Przeczytaj, jak ją stosować!

Zasady diety oczyszczającej jelita ze złogów i toksyn

  1. Codziennie jedz przynajmniej garść produktów zawierających dużą ilość błonnika pokarmowego. Jeśli to możliwe, jedz owoce i warzywa ze skórką. 
  2. Ogranicz produkty zawierające nasycone tłuszcze: wieprzowinę, tłuste wędliny. Zrezygnuj z potraw smażonych w głębokim tłuszczu, np. kotletów panierowanych, frytek.
  3. Pij minimum 1,8 litra płynów na dobę. W sezonie jesiennym polecane jest picie wody ciepłej, naparów ziołowych i z suszonych owoców. 
  4. Produkty zbożowe typu kasza czy makaron gotuj al dente. Warzywa i owoce jak najczęściej jedz surowe w formie surówek, sałatek i koktajli.
  5. Minimum 3 razy w tygodniu jedz produkty dostarczające probiotyki i prebiotyki.
  6. Probiotyki jedz na surowo lub krótko gotowane.

Co jeść, aby oczyścić jelita? Produkty zalecane

  • Błonnik pokarmowy – brązowy ryż, grube kasze, otręby, pełnoziarniste pieczywo, owoce zawierające małe pestki: maliny, truskawki, borówki, porzeczki, orzechy, siemię lniane, jabłka, pomidory, buraki, groch
  • Woda – woda, napary ziołowe i z suszy owocowych, naturalne soki, ogórek, melon, arbuz
  • Probiotyki – kiszone warzywa i ich zakwas, jogurt, kefir, napoje probiotyczne, sery żółte 
  • Prebiotyki – czosnek, cebula, cykoria, topinambur, pomidory, miód, len, owies, kimchi, por, banany 
  • Tłuszcze nienasycone – oliwa, olej lniany, z pestek winogron, ryby morskie, awokado, orzechy, nasiona produkty

Produkty niewskazane na diecie oczyszczającej jelita

  • Kofeina – kawa, czarna herbata, napoje typu cola 
  • Produkty o małej zawartości błonnika – biała mąka, makaron, pieczywo, biały ryż 
  • Cukier rafinowany – cukier do kawy i herbaty, słodycze, mleczne desery, owoce kandyzowane i w syropie, słodkie napoje 
  • Produkty mocno solone – wędzone ryby i wędliny, kostki rosołowe, sery w solance
  • Glutamina – jest aminokwasem, który wzmacnia funkcje bariery jelitowej i kontroluje przepływ bakterii i toksyn do organizmu. Glutamina jest również budulcem białek i chroni przed celiakią, nieswoistym zapaleniem jelit, RZS i nadwrażliwością jelit. Jej źródłem jest wołowina, jaja, pełnotłuste mleko, kukurydza, tofu. Wybrane produkty jedz 3-4 razy w tygodnie.

Przykładowe dania na diecie oczyszczającej jelita

Dania w diecie oczyszczającej jelita powinny być bogate w błonnik, zakwasy, kiszonki i sery. Nasze przepisy nie tylko zawierają składniki potrzebne do skutecznego oczyszczenia jelit, ale też są łatwe w przygotowaniu i pyszne!

Kasza jaglana z białym serem i zakwasem z buraków

133496338_m

Kasza jaglana z białym serem i zakwasem z buraków na diecie oczyszczającej jelita. 

123RF

Buraki i kasza jaglana oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów. Zaś zakwas dostarcza organizmowi bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.

Składniki:

  •  4 łyżki suchej kaszy jaglanej, 50 g
  • 2 buraki, 150 g 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 1/4 szklanki zakwasu z buraków 
  • 1/4 kostki chudego twarogu, 50 g 
  • garść fasolki szparagowej, 90 g 
  • łyżka oliwy 
  • po szczypcie soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, majeranku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj al dente, fasolkę szparagową na parze, zaś buraki upiecz w folii w temperaturze 180 st. 
  2. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj ugotowaną kaszę, fasolkę, pokrojone w kostkę upieczone buraki i przyprawy. Wymieszaj i podsmażaj przez 5-6 minut.
  3. Wlej zakwas i chwilę podduś. Podawaj z pokruszonym serem i natką pietruszki.

Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

79952504_m
Kurczaka zapiekanego z warzywami i mozzarellą możesz jeść, jeśli chcesz oczyścić jelita.
123RF

Warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który wiąże wodę i przyśpiesza przesuwanie treści jelit. Dzięki temu szybciej pozbywamy się patogennej mikroflory. Kurczak i mozzarella dostarczają białek, które są niezbędne do odbudowy kosmków jelitowych.

Składniki:

  • 1/2 papryki, 70 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/4 puszki pomidorów w zalewie, 100 ml
  • pierś kurczaka bez skóry, 120 g 
  • 1/2 kulki sera mozzarella, 60 g 
  • łyżka oliwy 
  • po szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryki 
  • po 1/2 łyżeczki majeranku i suszonej bazylii

Przygotowanie:

  1. Na patelni delikatnie posmarowanej oliwą podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną na cząstki paprykę. Dodaj przekrojony na pół czosnek, pomidory i zagotuj.
  2. Mięso dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i obsmaż na patelni cienko posmarowanej oliwą. 
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj sosem pomidorowym, pokrojoną mozzarellą, posyp bazylią i piecz przez 25 min w temperaturze 180 st.

 

Czytaj więcej