Codziennie jedz produkty, które pomagają oczyścić jelita.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta oczyszczająca jelita. Co jeść, aby pozbyć się złogów i toksyn? Przykładowe przepisy
Izabela Byra
Anna Englisz
15.12.2021 12:30
Dieta oczyszczająca jelita ze złogów i toksyn usprawni pracę jelit, dzięki czemu cały organizm będzie wzmocniony i odporny. To dobrze przygotuje nas na czas częstych infekcji, szczególnie zimą. Zobacz jej zasady oraz co jeść, a czego unikać, aby zadbać o prawidłową pracę jelit. Wypróbuj też nasze przykładowe przepisy na dania oczyszczające jelita.
Dieta oczyszczająca jelita ułatwia usuwanie z nich złogów pokarmowych. Dodatkowo przyspiesza regenerację kosmków jelitowych i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych. Przeczytaj, jak ją stosować!
Zasady diety oczyszczającej jelita ze złogów i toksyn
Codziennie jedz przynajmniej garść produktów zawierających dużą ilość błonnika pokarmowego. Jeśli to możliwe, jedz owoce i warzywa ze skórką.
Ogranicz produkty zawierające nasycone tłuszcze: wieprzowinę, tłuste wędliny. Zrezygnuj z potraw smażonych w głębokim tłuszczu, np. kotletów panierowanych, frytek.
Pij minimum 1,8 litra płynów na dobę. W sezonie jesiennym polecane jest picie wody ciepłej, naparów ziołowych i z suszonych owoców.
Produkty zbożowe typu kasza czy makaron gotuj al dente. Warzywa i owoce jak najczęściej jedz surowe w formie surówek, sałatek i koktajli.
Minimum 3 razy w tygodniu jedz produkty dostarczające probiotyki i prebiotyki.
Produkty niewskazane na diecie oczyszczającej jelita
Kofeina – kawa, czarna herbata, napoje typu cola
Produkty o małej zawartości błonnika – biała mąka, makaron, pieczywo, biały ryż
Cukier rafinowany – cukier do kawy i herbaty, słodycze, mleczne desery, owoce kandyzowane i w syropie, słodkie napoje
Produkty mocno solone – wędzone ryby i wędliny, kostki rosołowe, sery w solance
Glutamina – jest aminokwasem, który wzmacnia funkcje bariery jelitowej i kontroluje przepływ bakterii i toksyn do organizmu. Glutamina jest również budulcem białek i chroni przed celiakią, nieswoistym zapaleniem jelit, RZS i nadwrażliwością jelit. Jej źródłem jest wołowina, jaja, pełnotłuste mleko, kukurydza, tofu. Wybrane produkty jedz 3-4 razy w tygodnie.
Przykładowe dania na diecie oczyszczającej jelita
Dania w diecie oczyszczającej jelita powinny być bogate w błonnik, zakwasy, kiszonki i sery. Nasze przepisy nie tylko zawierają składniki potrzebne do skutecznego oczyszczenia jelit, ale też są łatwe w przygotowaniu i pyszne!
Kasza jaglana z białym serem i zakwasem z buraków
Buraki i kasza jaglana oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów. Zaś zakwas dostarcza organizmowi bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Składniki:
4 łyżki suchej kaszy jaglanej, 50 g
2 buraki, 150 g
2 łyżki natki pietruszki
1/4 szklanki zakwasu z buraków
1/4 kostki chudego twarogu, 50 g
garść fasolki szparagowej, 90 g
łyżka oliwy
po szczypcie soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, majeranku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj al dente, fasolkę szparagową na parze, zaś buraki upiecz w folii w temperaturze 180 st.
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj ugotowaną kaszę, fasolkę, pokrojone w kostkę upieczone buraki i przyprawy. Wymieszaj i podsmażaj przez 5-6 minut.
Wlej zakwas i chwilę podduś. Podawaj z pokruszonym serem i natką pietruszki.
Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą
Warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który wiąże wodę i przyśpiesza przesuwanie treści jelit. Dzięki temu szybciej pozbywamy się patogennej mikroflory. Kurczak i mozzarella dostarczają białek, które są niezbędne do odbudowy kosmków jelitowych.
Składniki:
1/2 papryki, 70 g
1/2 cebuli, 50 g
2 ząbki czosnku
1/4 puszki pomidorów w zalewie, 100 ml
pierś kurczaka bez skóry, 120 g
1/2 kulki sera mozzarella, 60 g
łyżka oliwy
po szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryki
po 1/2 łyżeczki majeranku i suszonej bazylii
Przygotowanie:
Na patelni delikatnie posmarowanej oliwą podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną na cząstki paprykę. Dodaj przekrojony na pół czosnek, pomidory i zagotuj.
Mięso dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i obsmaż na patelni cienko posmarowanej oliwą.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj sosem pomidorowym, pokrojoną mozzarellą, posyp bazylią i piecz przez 25 min w temperaturze 180 st.