Jabłka w karmelu – jesienny deser z trzech składników
Jabłka zanurzamy w karmelu.
Fot. 123RF

Jabłka w karmelu – jesienny deser z trzech składników

Jabłka w karmelu to szybki i smaczny deser. By go przygotować, wystarczą tylko trzy składniki. Wystarczy zrobić domowy karmel, zanurzyć w nim jabłka i gotowe!

Jabłka w karmelu to deser, który wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Są pyszne w zwykłej formie, ale można je też fantazyjnie udekorować. Ten smaczny szybki deser posmakuje i dzieciom, i dorosłym. A oryginalnie udekorowany, skradnie ich serca. To również ciekawa propozycja, np. na Halloween. Dzieci będą zachwycone!

Jak zrobić jabłka w karmelu

 

 

Składniki

  • kwaśne jabłka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj karmel. Wsyp cukier do rondelka i zalej go wodą. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą. Karmel gotuj na średnim ogniu i nie mieszaj w trakcie gotowania.
  2. Ćwiartki jabłek nabij na długie a patyczki, np. do szaszłyków albo do lodów. Maczaj je w karmelu. Odstaw do wystudzenia.
  3. Z gotowych jabłek możesz zrobić dekorację na imprezę, np. nabijając je w połówkę jabłka.

Jabłka w karmelu z stylu Halloween

108770196_m
Jabłka w karmelu na Halloween.
123RF

Obowiązkowe motywy podczas Halloween to duchy, zombie, wampiry, czarownice, trupie czaszki, nietoperze, czarne koty i pajęczyny i wszelkie obrzydliwości. Jak je zastosować w tym deserze?

Jabłka możesz ułożyć na półmisku i włożyć w każde „robaka” w postaci kupionych w sklepie żelek. Zastygnięty karmel na jabłkach możesz ozdobić za pomocą lukru w pisaku dowolnymi obrazkami ze starszym motywem. Możesz też zrobić pajęczynę z cukrowych nitek. W tym celu możesz wykorzystać przygotowany karmel. Trzepaczkę o równomiernie rozmieszczonych drucikach zanurzaj w gorącym płynie w regularnych odstępach czasu. Wkładając ją i wykładając, wyciągaj cieniutkie, cukrowe nitki, które uformuj w pajęczynę.

Efektowne tarty jabłkowe krok po kroku. Zachwycą wyglądem i smakiem!

 

Czytaj więcej