Jabłecznik w cieście francuskim. Przepis na szybszą wersję klasycznej szarlotki
Jabłecznik w cieście francuskim to łatwa i szybka do zrobienia wersja szarlotki
Fot. 123RF

Jabłecznik w cieście francuskim. Przepis na szybszą wersję klasycznej szarlotki

Jabłecznik w cieście francuskim to idealne ciasto dla zapracowanych i oryginalna, a zarazem efektowna wersja klasycznej szarlotki. Przygotujesz je szybko, a ponadto ma zachwycający wygląd i smak. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka jabłek i dodatków i deser do kawy gotowy!

Szarlotka to ciasto, które nigdy się nie nudzi. Ale warto wypróbowywać jej nową, łatwiejszą wersję. Sprawdź, jak zrobić w prosty i szybki sposób pyszny jabłecznik w cieście francuskim. To idealny deser do popołudniowej kawy!

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka mają wiele właściwości zdrowotnych dzięki witaminom, solom mineralnym i innych składnikom w nich zawartym. To, co najcenniejsze w jabłkach znajduje się także w ich skórce, dlatego najlepiej nie obierać owoców, które użyjemy do tej wersji szarlotki.

Najwartościowsze w jabłkach są pektyny – oczyszczają organizm, zapobiegają zaparciom, regulują poziom złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą i zawałem. W jabłku ważna jest też witamina C, czyli źródło naszej odporności.

Jabłecznik w cieście francuskim

107532023_m
Jabłecznik w cieście francuskim.
123RF

Czas: 35 minut
Koszt: 1,2 zł/porcja
Liczba kalorii: 310 kcal/porcja
Liczba porcji: 8

Składniki

  • 4 jabłka 
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • naturalny płynny miód
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Jabłka opłucz, osusz, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Ponacinaj ostrym nożem, tworząc wachlarzyki. 
  2. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto pokrój na 8 kwadratów. Ułóż je na blasze.
  3. Środek każdego kwadratu posmaruj miodem, posyp uprażonymi orzechami i szczyptą cynamonu.
  4. Ułóż połówki jabłek (skórką do góry). Piecz w piekarniku 25 minut w 190°C. Posyp cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej