Gruszkowe delicje nie tylko na jesień. 3 przepisy na oryginalne desery
Placek gruszkowy
Fot. 123rf.com

Gruszkowe delicje nie tylko na jesień. 3 przepisy na oryginalne desery

Jesień to idealna pora na gruszkowe desery! Jeśli klasyczna tarta gruszkowa nie jest dla ciebie wystarczająco ciekawym pomysłem, mamy aż 3 zupełnie inne, oryginalne przepisy na desery. Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynką, gruszki w cieście filo z pastą orzechową i placek gruszkowy z masą serową nie tylko wyśmienicie smakują, ale też efektownie i apetycznie wyglądają. 

Mamy wrażenie, że gruszki wciąż nie są wystarczająco doceniane w naszej kuchni, a te pyszne sezonowe polskie owoce mają ogromny potencjał deserowy. Nadają się nie tylko do tart i klasycznych ciast drożdżowych z gruszkami. Możesz z nich przygotować nietuzinkowe i efektowne słodkości, które zachwycą ciebie i twoich gości. 

Dlaczego powinnaś wypróbować te propozycje? Bo gruszki właśnie teraz są najpyszniejsze. Soczyste, słodkie, pełne aromatu... Przygotuj z nich desery według naszych przepisów, a gwarantujemy, że bez dokładki z pewnością się nie obędzie.

Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynką

krucha tarta z gruszkami i bezą 96560278_m
Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • po 1/2 szklanki orzechów laskowych (bez skórki) i włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 torebka budyniu czekoladowego (na 500 ml mleka)
  • 3-4 twarde gruszki
  • trochę masła do formy

Przygotowanie:

  1. Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszając upraż. Przesyp na talerzyk, a kiedy wystygną, grubo je posiekaj. Formę (śr. 22 cm) posmaruj masłem. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 1/2 szklanki cukru oraz masło. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka dodaj do składników w miseczce. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem. Dociśnij go do spodu i brzegu formy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz przez 10 minut
  3. Resztę jajek połącz ze śmietaną, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszkiem budyniowym. Wsyp posiekane orzechy. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki, ułóż je na podpieczonym kruchym spodzie. Zalej masą śmietanową.
  4. Piecz 30 minut w temperaturze 180ºC. Białka ubij z resztą cukru, wyłóż na tartę. Ciasto piecz jeszcze 10 minut w 180ºC.

Gruszki w cieście filo z pastą orzechową

Gruszki w cieście filo z pastą orzechową 97302868_m
Gruszki w cieście filo z pastą orzechową
fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 dojrzałe, ale dosyć twarde gruszki
  • 1/2 op. mrożonego ciasta filo (ok. 4 płaty; 30x30 cm)
  • garść orzechów włoskich
  • spora szczypta cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Ciasto rozwiń. Orzechy wrzuć do moździerza. Dosyp cynamon i cukier, rozetrzyj na gęsta pastę. Masło stop. 
  2. Gruszki umyj. Zetnij po cienkim plasterku od spodu, by owoce stabilnie stały. Delikatnie wytnij gniazda nasienne. W otworki włóż pastę orzechową.
  3. Płaty ciasta potnij na kwadraty (15x15 cm). Posmaruj je stopionym masłem i połóż po 4 - jeden na drugim. Na każdej porcji ciasta postaw gruszkę, unieś brzegi i owiń nimi owoce.
  4. Piecz przez 15 minut w temp. 200ºC. Potem zmniejsz temp. do 180ºC i piecz jeszcze 25 minut.

Placek gruszkowy z masą serową

96328074_m
Placek gruszkowy z masą serową
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • po 1/2 szklanki cukru pudru i cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 1 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • po 2 łyżki kakao i kawy rozpuszczalnej
  • 5-6 gruszek
  • 1 łyżka orzechów laskowych do posypania

Przygotowanie:

  1. Z mąki, 1/2 masła, cukru pudru, 1/3 twarogu i cukru waniliowego szybko zagnieć ciasto. Blachę (30 x 40 cm) wyłóż pergaminem.
  2. Ciasto rozwałkuj, plackiem wylep formę. Pozostały twaróg połącz z resztą masła, budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną. Czekoladę drobno zetrzyj. Kakao przesiej przez sitko wprost do masy. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wlej do masy z sera. Wrzuć czekoladę. Wymieszaj.
  3. Gruszki obierz, wydrąż, pokrój w plasterki. Masę rozsmaruj na cieście. Ułóż gruszki. Piecz 1 godz. w temp. 180ºC. Udekoruj orzechami. 

Czytaj więcej