Gruszkowe delicje nie tylko na jesień. 3 przepisy na oryginalne desery
31.10.2023 10:24
Jesień to idealna pora na gruszkowe desery! Jeśli klasyczna tarta gruszkowa nie jest dla ciebie wystarczająco ciekawym pomysłem, mamy aż 3 zupełnie inne, oryginalne przepisy na desery. Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynką, gruszki w cieście filo z pastą orzechową i placek gruszkowy z masą serową nie tylko wyśmienicie smakują, ale też efektownie i apetycznie wyglądają.
Mamy wrażenie, że gruszki wciąż nie są wystarczająco doceniane w naszej kuchni, a te pyszne sezonowe polskie owoce mają ogromny potencjał deserowy. Nadają się nie tylko do tart i klasycznych ciast drożdżowych z gruszkami. Możesz z nich przygotować nietuzinkowe i efektowne słodkości, które zachwycą ciebie i twoich gości.
Dlaczego powinnaś wypróbować te propozycje? Bo gruszki właśnie teraz są najpyszniejsze. Soczyste, słodkie, pełne aromatu... Przygotuj z nich desery według naszych przepisów, a gwarantujemy, że bez dokładki z pewnością się nie obędzie.
Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynką
Składniki:
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1 kostka (20 dag) masła
po 1/2 szklanki orzechów laskowych (bez skórki) i włoskich
1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki ciemnego kakao
1 torebka budyniu czekoladowego (na 500 ml mleka)
3-4 twarde gruszki
trochę masła do formy
Przygotowanie:
Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszając upraż. Przesyp na talerzyk, a kiedy wystygną, grubo je posiekaj. Formę (śr. 22 cm) posmaruj masłem. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 1/2 szklanki cukru oraz masło. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka dodaj do składników w miseczce. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem. Dociśnij go do spodu i brzegu formy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz przez 10 minut
Resztę jajek połącz ze śmietaną, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszkiem budyniowym. Wsyp posiekane orzechy. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki, ułóż je na podpieczonym kruchym spodzie. Zalej masą śmietanową.
Piecz 30 minut w temperaturze 180ºC. Białka ubij z resztą cukru, wyłóż na tartę. Ciasto piecz jeszcze 10 minut w 180ºC.
Gruszki w cieście filo z pastą orzechową
Składniki:
4 dojrzałe, ale dosyć twarde gruszki
1/2 op. mrożonego ciasta filo (ok. 4 płaty; 30x30 cm)
garść orzechów włoskich
spora szczypta cynamonu
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto rozwiń. Orzechy wrzuć do moździerza. Dosyp cynamon i cukier, rozetrzyj na gęsta pastę. Masło stop.
Gruszki umyj. Zetnij po cienkim plasterku od spodu, by owoce stabilnie stały. Delikatnie wytnij gniazda nasienne. W otworki włóż pastę orzechową.
Płaty ciasta potnij na kwadraty (15x15 cm). Posmaruj je stopionym masłem i połóż po 4 - jeden na drugim. Na każdej porcji ciasta postaw gruszkę, unieś brzegi i owiń nimi owoce.
Piecz przez 15 minut w temp. 200ºC. Potem zmniejsz temp. do 180ºC i piecz jeszcze 25 minut.
Placek gruszkowy z masą serową
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
po 1/2 szklanki cukru pudru i cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
20 dag masła
1 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
1 budyń waniliowy
1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
po 2 łyżki kakao i kawy rozpuszczalnej
5-6 gruszek
1 łyżka orzechów laskowych do posypania
Przygotowanie:
Z mąki, 1/2 masła, cukru pudru, 1/3 twarogu i cukru waniliowego szybko zagnieć ciasto. Blachę (30 x 40 cm) wyłóż pergaminem.
Ciasto rozwałkuj, plackiem wylep formę. Pozostały twaróg połącz z resztą masła, budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną. Czekoladę drobno zetrzyj. Kakao przesiej przez sitko wprost do masy. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wlej do masy z sera. Wrzuć czekoladę. Wymieszaj.
Gruszki obierz, wydrąż, pokrój w plasterki. Masę rozsmaruj na cieście. Ułóż gruszki. Piecz 1 godz. w temp. 180ºC. Udekoruj orzechami.