Filety z kurczaka w 4 odsłonach. Pyszne, proste i tanie pomysły na obiad
Medaliony z kurczaka w kukurydzianej panierce.
Fot. 123RF

Filety z kurczaka w 4 odsłonach. Pyszne, proste i tanie pomysły na obiad

Medaliony kukurydziane z kurczaka, łagodne kąski w jogurcie, kurczak z czipsami z boczku, filety z kurczaka z papryką – to nasze propozycje na pyszny obiad. Który dziś wybierzesz? Wszystkie są przepyszne!

Medaliony kukurydziane z kurczaka

medaliony
Medaliony kukurydziane z kurczaka.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta suszonego mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Pomidory z zalewą przełóż do garnuszka, wsyp oregano, ostrą paprykę, czosnek
    i cukier. Wlej ocet, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.
  2. Mięso umyj i osusz. Każdą pierś przekrój wzdłuż na pół. W jednej szerokiej i dość
    płaskiej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą (możesz ją zastąpić mielonymi płatkami kukurydzianymi), słodką paprykę, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu. W drugiej misce roztrzep widelcem jajko, ewentualnie dodając 1-2 łyżki zimnej wody.
  3. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżeczką oleju. Mięso zanurz z obu stron w jajku, a następnie obtocz je w mące z przyprawami. Smaż na rumiano, po 2–3 minuty z każdej strony. Sos mocno podgrzej, ew. dopraw go solą i pieprzem. Mięso zdejmij z patelni, polej sosem.

Łagodne kąski w jogurcie

kąski
 Łagodne kąski w jogurcie.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 łyżki rodzynek
  • 8 śliwek suszonych
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • po szczypcie rozmarynu i granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos:

  • 1/2 l bulionu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • sok z 1/2 cytryny
  • po szczypcie suszonego lubczyku i cukru

Przygotowanie:

  1. Każdą pierś przekrój na pół, umyj, oczyść z błonek i rozbij na kotlet. Natrzyj
    szczyptą soli i pieprzu. Rodzynki, śliwki i żurawinę podlej łyżką wody, dodaj masło,
    duś 5 minut. Dodaj ocet, rozmaryn i czosnek. Zmiksuj na gładką masę. Rozsmaruj na każdym kotlecie.
  2. Mięso zawiń w ciasne roladki i obwiąż nitką. Gotuj na parze przez kilkanaście minut. Osusz i włóż na rozgrzany olej. Podsmaż do delikatnego zrumienienia. Zdejmij niteczki
    i przełóż roladki do żaroodpornego naczynia. Przykryj folią aluminiową i włóż do
    nagrzanego piekarnika.
  3. Bulion podgrzej. Żółtko rozmieszaj z jogurtem. Wlewaj wąską strużką do
    ciepłego bulionu. Wlej sok z cytryny, wsyp lubczyk. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, ok. 5 minut. Zraziki pokrój na plastry i podawaj polane sosem. Serwuj np. z sałatą w sosie winegret.

Kurczak z czipsami

kurczak z czipsami
Kurczak z czipsami z boczku.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paseczki
  • 1/4 cytryny
  • 1 łyżka przyprawy „suszone pomidory”
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • mielony pieprz
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu;

Czipsy:

  • 4 cieniutkie plasterki chudego wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta suszonej papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na plastry. Każdy przykryj kawałkiem folii spożywczej i lekko rozbij. Przyprawę „suszone pomidory” wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim, kminkiem, odrobiną soli i pieprzu. Mieszankę przypraw rozmieszaj z sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami oleju (lub oliwy). Marynatą posmaruj mięso i schowaj do lodówki na 30 minut
  2. Przygotuj czipsy: marchewki wyszoruj ostrą ściereczką pod bieżącą wodą. Obieraczką do warzyw potnij je wzdłuż na cienkie plasterki. Plasterki boczku poprzekrawaj na 3–4 kawałki. Wymieszaj z marchewką, przyprawami i oliwą. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Marchewki i boczek rozłóż w jednej warstwie na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 20 minut, mieszając kilka razy. Trzymaj w wyłączonym piekarniku.
  4. Mięso usmaż na patelni, np. grillowej, nie dodając tłuszczu. Podlej bulionem,
    dołóż pomidory suszone i duś ok. 5 minut. Podaj z czipsami z marchewki oraz boczku.

Filety z kurczaka z papryką

filety z papryka
Filety z kurczaka z papryką.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 8 kotlecików z piersi kurczaka
  • po 2 czerwone i żółte papryki
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i czosnku granulowanego
  • po szczypcie oregano i kurkumy
  • 3 łyżki paprykowo-pomidorowej pasty ajwar lub pasty pomidorowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • olej

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na długie paseczki. Szczypior umyj, odłóż 4 najdłuższe gałązki. Mięso delikatnie rozbij (najlepiej przez kawałek folii spożywczej). Bułkę wymieszaj z papryką, czosnkiem, oregano i kurkumą. Posyp kotleciki. Na każdym ułóż po kilka pasków papryki, posyp pokrojonym szczypiorem, zawiń i zepnij wykałaczkami. Zraziki podsmaż na łyżce oleju, by się delikatnie zrumieniły.
  2. Ajwar lub pastę pomidorową rozmieszaj z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Dolej szklankę wody i zalej zraziki. Wrzuć resztę papryki, listki i ziele, duś na patelni pod przykryciem ok. 30 minut.
  3. Zraziki wyjmij i zawiąż na każdym kokardkę z połowy gałązki szczypioru. Sos wymieszaj z jogurtem. Polej mięso. Podawaj z ryżem na sypko lub z razową bułką.

 

Czytaj więcej