Efektowny tort z bitą śmietaną i truskawkami. Idealny na wykwintne przyjęcie
Tort z truskawkami i bitą śmietaną
Fot. 123rf.com

Efektowny tort z bitą śmietaną i truskawkami. Idealny na wykwintne przyjęcie

Pyszny i przyciągający oko tort to ukoronowanie każdego wykwintnego przyjęcia. Twoich gości z pewnością zachwyci nasz przepis na tort z truskawkami i bitą śmietaną na kakaowym cieście. Nie jest trudny do wykonania, a jego smak zrekompensuje poświęcony na przygotowanie czas. 

Tort z truskawkami i bitą śmietaną

29632237_l
Tort z truskawkami i bitą śmietaną
123RF

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 l kremówki 36 proc.
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 op. śmietan-fiksu
  • cukier puder, sól

Sposób przygotowania:

  1. Spód tortownicy (25 cm) wyłóż papierem. Nie smaruj obręczy.  Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej razem z naturalnym kakao.
  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Miksuj ok. 7 min, aż piana będzie błyszcząca. Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj 4 min. Na koniec, w 3 turach, dodaj mąkę z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz 40 min. Wyjmij z piekarnika. Upuść z wysokości 50 cm.
  3. Kremówkę ubij ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem do smaku. Oczyść truskawki, połowę pokrój. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Skrój boki, pokrusz ciasto. Blaty przełóż pokrojonymi owocami i bitą śmietaną. Posmaruj boki i wierzch tortu. Boki ozdób okruszkami ciasta, wierzch resztą bitej śmietany i owoców.

Czytaj więcej