Drożdżowa chałka z malinami. Przepis na pyszne ciasto z nutką cytryny
28.10.2021 13:25
Chałka z nadzieniem malinowo-biszkoptowym z nutką cytryny oblana lukrem. Pyszna, delikatna, owoce dodają jej lekkości i orzeźwienia. Spróbuj koniecznie!
Pyszna chałka z malinami. Doskonała na śniadanie, ale także do herbaty czy mleka jako deser. Polej ją lukrem lub sosem waniliowym. Będzie przepyszna. Zobacz przepis!
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło?
Pamiętaj o tym, by pozwolić ciastu drożdżowemu solidnie wyrosnąć, nim włożysz je do piekarnika. Dodatkowy kwadrans lub dwa naprawdę wyjdą mu na dobre!
Czasami, szczególnie w zimie, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszysz ten proces, jeśli zastosujesz nasz prosty sposób. Umieść ciasto na górnej półce piekarnika i włącz światło. Nie nagrzewaj piekarnika. Żarówka da wystarczająco dużo ciepła, a ciasto będzie miało idealne warunki do wyrastania.
Drożdżowa chałka z malinami
Liczba porcji: 10 porcji Czas przygotowania: 25 minut + wyrastanie ok. 25 minut Kaloryczność: 165 kcal
Składniki
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
2 łyżki masła
60 dag malin mrożonych
5 okrągłych biszkoptów
1 op. gotowego lukru
Przygotowanie
Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mleka. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut. Pozostałą mąkę i 1 łyżkę cukru wsyp do miseczki.
Dodaj skórkę z cytryny, miękkie masło i jajko. Wlej wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę.
Maliny rozmroź, osącz, rozgnieć z resztą cukru. Biszkopty pokrusz, wsyp do malin, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na placek 45 x35 cm. Krótsze boki ponacinaj co 2-3 cm na głębokość 15 cm.
Na środku rozsmaruj nadzienie. Paski z boków zawiń do środka, zakładając je na przemian. Piecz 25 minut w 200ºC. Wystudź. Oblej lukrem.