Domowe lody bez maszynki – jak je zrobić, by były miękkie i pyszne
Lody z owoców leśnych
Fot. 123RF

Domowe lody bez maszynki – jak je zrobić, by były miękkie i pyszne

Latem lody smakują najlepiej, szczególnie te domowej roboty. A jeśli znudził Ci się ich klasyczny smak, proponujemy małą odmianę. Mamy przepis na lody z owoców leśnych i lodowe babeczki w czekoladzie z wiśniami. Podpowiadamy, jak samemu je przygotować, by były puszyste i pyszne.

Zrobienie domowych lodów bez specjalnej maszynki jest możliwe, chociaż nieco pracochłonne. Chodzi bowiem o to, by nie dopuścić do tworzenia się kryształów lodu, które sprawiają, że lody są zamarznięte i twarde zamiast puszyste i miękkie. 

Jak zrobić miękkie lody bez maszynki?

Sekret miękkich lodów bez maszynki tkwi w odpowiednim przygotowaniu zrobionej w domu masy lodowej. Potrzebujemy do tego jedynie ręcznego blendera i... cierpliwości. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do zamrażalnika na ok. pół godziny, a następnie wyjmujemy i ponownie blendujemy tak, by rozbić tworzące się kryształy. Czynność zmrażania, a następnie ponownego miksowania najlepiej powtórzyć kilka razy. Wtedy lody będą miękkie i puszyste.

Domowe lody z owoców leśnych

55342536_l
Lody z owoców leśnych.
123RF

Składniki

  • 4 żółtka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 450 ml śmietanki 36 proc.
  • ekstrakt z wanilii
  • 250 g owoców leśnych

Przygotowanie

  1. Żółtka ubij na puszystą masę ze 100 g cukru. Śmietankę wlej do rondla, dodaj odrobinę ekstraktu z wanilii. Ogrzewaj, aż śmietanka będzie gorąca. Zdejmij z ognia. Stopniowo wlewaj do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Ostudź.
  2. Masę wlej do metalowej miski, wstaw do zamrażalnika na ok. pół godziny. Owoce leśne oczyść, posyp w rondelku resztą cukru. Dodaj 2-3 łyżki wody, gotuj 5 min. Zblenduj na sos, ostudź. Dodaj do zmrożonej masy, zmiksuj. Ponownie wstaw do zamrażalnika na ok. pół godziny, po czym wyjmij i jeszcze raz zmiksuj. Zrób tak kilka razy. Po ostatnim blendowaniu zostaw lody w zamraźarce na klka godzin. Po tym czasie będą gotowe.

Lodowe babeczki w czekoladzie

45001769_m
Lodowe babeczki w czekoladzie.
123RF

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju
  • garść wydrylowanych wiśni

Przygotowanie

  1. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj szpatułką.
  2. Aby lodowa masa była bardziej miękka i puszysta, przed rozłożeniem jej do silikonowych foremek włóż ją w misce do zamrażalnika na pół godziny, a następnie ponownie zmiksuj. Lekkie zamrażanie i miksowanie powtórz kilka razy.
  3. Zmrożoną i zblendowaną masą napełnij silikonowe foremki, do środka włóż po 2-3 wiśnie. Zamrażaj minimum 4 godziny.
  4. Czekoladę polej, rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. Odstaw do ostudzenia. Lody wyjmij z foremek, ułóż na tacce. Polej zimną, ale wciąż płynną czekoladą (polewa będzie bardzo szybko zastygać). Ponownie odstaw do zamrażalnika na ok. 30 min. Podawaj udekorowane resztą wiśni. 

 

Czytaj więcej