Tarnina – naturalny lek na wzmocnienie odporności, kłopoty z nerkami i trawieniem. Przepisy na napary, nalewkę, sok, powidła
Tarnina pomaga na wzmocnienie odporności oraz problemy z drogami moczowymi.
Fot. 123RF

Tarnina – naturalny lek na wzmocnienie odporności, kłopoty z nerkami i trawieniem. Przepisy na napary, nalewkę, sok, powidła

Na co pomaga tarnina? Cierpkie owoce tarniny o niebieskiej barwie są nie tylko pożywieniem ptaków, ale też cenionym surowcem zielarskim, który stosuje się w chorobach układu moczowego oraz dla wzmocnienia odporności organizmu. Medycyna ludowa wykorzystuje również kwiaty tarniny. Do kuracji zdrowotnych wybierz nalewkę, sok lub herbatkę, a profilaktycznie jedz raz w tygodniu powidła.

Tarnina to ciernisty krzew z gatunku śliw rosnący na obrzeżach lasów. Możemy zbierać jego niebiesko czarne, oszronione owoce. Owoce tarniny nazywane też tarkami, stosowane były już przez lekarzy w starożytnym Rzymie. Zaś św. Hildegarda pisała o tarninie: „Podobna jest do zuchwałości”. Z owoców tarniny warto robić domowe przetwory, które wpłyną korzystnie na wzmocnienie odporności i kłopoty z układem moczowym.

Właściwości zdrowotne tarniny

Owoce tarniny zawierają flawonoidy, dużą ilość witaminy C i B, beta karoten, wapń, potas, magnez, garbniki i kwasy organiczne.

Dzięki temu:

  • działają przeciwzapalnie i spowalniają osiadanie płytek miażdżycowych w naczyniach,
  • poprawiają przepływ krwi w naczyniach, przez co serce jest lepiej odżywione i dotlenione,
  • przyspieszają regenerację mięśnia sercowego.

Kiedy zbierać tarninę?

Wiosną zbierz białe kwiaty, zimą korzystaj z jej oszronionych owoców. O tej porze roku krzaki tarniny to ptasia stołówka, ale możliwe, że jeszcze uda ci się nazbierać nieco cennych jagód. A jeśli nie, zarówno owoce (ok. 3 zł/50 g), jak i kwiaty (ok. 7 zł/50 g) kupisz w aptece lub sklepie zielarskim.

Zbieraj nieuszkodzone owoce pokryte białym nalotem. Uwaga! Pestki owoców tarniny zawierają glikozydy cyjanogenne, które są trujące. Dlatego nie wolno rozgryzać większej ilości pestek ani robić przetworów z rozłupanymi pestkami. Ale bez obaw, połknięcie kilku pestek jest nieszkodliwe. Tarnina zbierana po pierwszych przymrozkach jest mniej cierpka.

93453334_m
Zbieraj nieuszkodzone owoce tarniny pokryte białym nalotem.
123RF

Kuracje z tarniny wspomagające układ odpornościowy i moczowy

Cierpki, kwaśny smak owoców tarniny to zasługa garbników, flawonoidów, antocyjanów i kwasów organicznych. Owoce zawierają też sporo witaminy C. Działanie śliwy tarniny powoduje zwiększenie ogólnej odporności organizmu. Surowcem leczniczym są też kwiaty tarniny – łagodzą stany zapalne nerek, pęcherza moczowego i cewki moczowej. Obecne w owocach i kwiatach tarniny związki (zwłaszcza antocyjany) mają udowodnione działanie redukujące rozwój miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego.

Napar z kwiatów tarniny

Przy skąpomoczu, zapaleniu nerek i dróg moczowych, kamicy moczowej.

Składniki

  • 4 łyżki kwiatów tarniny
  • 1-2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. 4 łyżki kwiatów zalej 1-2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 20 minut. Przecedź.
  2. Pij 3 do 4 razy dziennie po 150-200 ml.

Herbatka z suszonych owoców

Tarninowa herbatka pomaga też przy zapaleniu migdałków, krtani oraz bólu gardła.

Składniki

  • 1 łyżeczka owoców
  • szklanka wody

Przygotowanie

  1. 1 łyżeczkę owoców zalej szklanką wrzątku i gotuj przez 3 minuty na bardzo małym ogniu. Przykryj, odstaw na 10–15 minut.
  2. Wypijaj 1–2 szklanki dziennie podczas leczenia chorób nerek i pęcherza.

Sok z tarniny

Uzupełni składniki odżywcze i wzmocni odporność.

Składniki

  • owoce tarniny (dowolna ilość)

Przygotowanie

Przebrane i umyte owoce tarniny wyciśnij w sokowirówce. Możesz je lekko dosłodzić. Wypij od razu. Jeśli zrobisz więcej soku, przechowuj go w lodówce do 48 godzin. Kuracja powinna potrwać 5-7 dni.

Kompot z tarniny z cytryną

Gdy bolą cię nerki lub pęcherz.

Składniki

  • 1 kg owoców tarniny,
  • 750 g cukru,
  • 1 cytrynę,
  • 4-5 goździków,
  • kawałek cynamonu,
  • 1/2 l wody.

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, wsyp wypłukane owoce tarniny i gotuj chwilę. Wyjmij przyprawy, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Owoce przełóż do słoiczków i zalej zalewą, w której się gotowały. Pasteryzuj 15 minut.
  2. Wypijaj 1/2 szklanki kompotu z suszonych owoców.

Nalewka z tarniny i suszonych śliwek

Na wzmocnienie.

Składniki

  • 2 kg owoców tarniny,
  • 1,5 kg cukru,
  • 30 dag suszonych śliwek,
  • 1,5 l wódki, sok z cytryny,
  • goździki,
  • cynamon i wanilia według uznania.

Przygotowanie

  1. Owoce tarniny i śliwki ułóż warstwowo w słoju, przesypując cukrem. Odstaw. Gdy zaczną fermentować, zalej alkoholem. Jeśli nie, po 2-3 tygodniach zlej sok i dodaj do niego alkohol, ponownie odstawiając na 2 tygodnie. Również do owoców dodaj alkohol i pozostaw je na 2 tygodnie.
  2. Zlej zalewę, odcedzając owoce, i wymieszaj ją z sokiem. Dopraw goździkami, cynamonem, wanilią i sokiem z cytryny.
  3. Pij 25 ml raz dziennie na wzmocnienie po chorobie.
154907831_m
Nalewka z tarniny wzmocni organizm.
123RF

Kuracje z tarniny wspomagające żyły, naczynia krwionośne i metabolizm

Kwiaty i owoce tarniny wzmacniają naczynia krwionośne i można je dodawać do mieszanek na żylaki, hemoroidy i krążenie. Z czym je łączyć? Wspomagająco na żylaki i pękające naczynia krwionośne należy zmieszać po 50 g:

  • kwiatu tarniny,
  • owocu jarzębiny,
  • owocu głogu,
  • nasion marchwi,
  • ziela ruty,
  • nasion kopru,
  • ziela miodunki.

Przy bolących i/lub krwawiących hemoroidach mieszamy po 50 g:

  • kwiatów tarniny,
  • owoców tarniny,
  • zmielonych nasion kozieradki,
  • liści babki,
  • ziela fiołka.

1 łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku, parzyć 20 min i pić 2 razy dziennie.

Nalewka z tarniny z miodem

Polecana przy stanach zapalnych i wysokim poziomie cholesterolu.

Składniki

  • 1 kg świeżych owoców tarniny
  • 1 litr alkoholu 40 proc. 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Owoce tarniny umyj i wydrąż pestki z 2/3 ilości owoców. Do słoja wsyp całe i wydrążone owoce, wlej alko- hol, dodaj gałkę muszkatołową i ugniataj nastaw drewnianą łyżką do momentu, aż wszystkie owoce puszczą sok. Zamknij słój i odstaw na 3 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce.
  2. Co drugi dzień poruszaj naczyniem. Po tym czasie przecedź nastaw, dodaj miód, przelej do butelek, zamknij i odstaw na tydzień. Trzymaj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
  3. 1 łyżkę nalewki pij 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.

Sok św. Hildegardy

Dość pracochłonny, ale zachowuje dużo leczniczych właściwości.

Składniki

  • 2 kg owoców tarniny
  • 3 szklanki cukru
  • 3 litry wody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (10 g/2,40 zł)

Przygotowanie

  1. Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na 8 godz. Odcedź sok, zagotuj, ponownie zalej owoce i odstaw na 8 godzin. Cały zabieg powtórz jeszcze 2 razy (w sumie 4 razy zalewaj owoce gorącym sokiem). Do odcedzonego soku dodaj cukier, cynamon i gotuj przez 10 min. Gorący sok rozlej do słoików, zamknij. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.
  2. Pij 2 łyżki soku dziennie przez 2 tygodnie.

Pikantne powidła z tarniny

W takiej wersji dodatkowo rozgrzewają i poprawiają trawienie.

Składniki

  • 1,5 kg świeżych owoców tarniny 
  • 10 łyżek cukru 
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków (10 g/2,60 zł) 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne

Przygotowanie

  1. Owoce tarniny wydryluj, dodaj cukier, goździki i gotuj 20 minut. Dodaj pieprz czarny i cayenne, wymieszaj i gotuj 2 min. Gorące powidła przełóż do słoików i zamknij. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.
  2. Dodawaj do potrawy 2 łyżki powideł 1-2 razy w tygodniu.
115093327_m
Powidła z tarniny rozgrzewają i poprawiają trawienie.
123RF

Kuracje z tarniny na dolegliwości żołądkowe

Owoce tarniny, podobnie jak owoce borówki czernicy (czarnej jagody) działają przeciwbiegunkowo. A to wszystko dzięki zawartym w nich garbnikom. Po zetknięciu się z błoną śluzową jelit tworzą nieprzepuszczalną błonkę, chroniącą przed substancjami wywołującymi biegunki. Owoce tarniny zawierają też flawonoidy – przeciwutleniacze hamujące starzenie się komórek, a także witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez.

Owoce tarniny (wysuszone i zmielone) są zalecane w zaburzeniach trawienia, biegunce, nieżycie jelit i żołądka. Zawierają garbniki, które po zetknięciu się z błoną śluzową jelit tworzą nieprzepuszczalną błonkę, chroniącą jelita przed substancjami wywołującymi biegunki, spowalniają ruchy robaczkowe jelit oraz wykazują działanie przeciwzapalne.

Odwar z tarniny

Przeciw dolegliwościom jelitowym, wzdęciom, biegunce.

Składniki

  • 2 łyżki owoców tarniny
  • szklanka wody

Przygotowanie

  1. 2 łyżki owoców tarniny zalej szklanką wody, gotuj przez 5 minut. Odstaw na kwadrans i przecedź.
  2. Pij 3–4 razy dziennie (w ostrych stanach co 4 godziny) po 100 ml przez 2 tyg.

Konfitura z tarniny

Przeciw biegunce. Poprawia trawienie.

Składniki

  • 1 kg owoców tarniny
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie

  1. Kilogram owoców tarniny umyj i gotuj przez 10 minut. Gdy pestki się oddzielą – wyjmij je. Dosyp 1/2 kg cukru. Mieszając, gotuj na małym ogniu pół godziny. Przełóż do słoiczków.
  2. Jedz po łyżce 3-4 razy dziennie.

Herbatka z tarniny

Łagodna herbatka przeczyszczająca. Nie zawiera cukru, dlatego najlepsza jest dla chorych na cukrzycę.

Składniki

  • 1 łyżka suszonych owoców tarniny
  • szklanka wody

Przygotowanie

  1. 1 łyżkę suszonych owoców tarniny zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przecedź.
  2. Pij po 1 szklance ciepłego naparu 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.
48076624_m
Łagodna herbatka przeczyszczająca jest odpowiednia dla cukrzyków.
123RF

Kuracje z tarniny na „wyregulowanie” żołądka i stres

Syrop z kwiatów tarniny

Składniki

  • 1/3 odwaru z kwiatów 
  • 2/3 syropu z cukru

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w proporcjach 1/3 odwaru z kwiatów z 2/3 syropu z cukru, zagotuj.
  2. Pij kilka razy dziennie po łyżce syropu.

Napar z kwiatów tarniny

Na wyczerpanie nerwowe, lęki, okres przekwitania i przeziębienie.

Składniki

  • 4 łyżki kwiatów tarniny
  • 1-2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. 4 łyżki kwiatów tarniny zalej 1-2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 20 minut i przecedź.
  2. Pij 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.

Czytaj więcej