Chcesz jeść zdrowiej i bardziej fit? Zrezygnuj ze śmietany w sosie, zrób własną sól smakową bez dodatku chemii, jedz więcej świeżej sałaty i wzbogać smak mięsa specjalnym składnikiem. Podpowiemy, jak to zrobić.
Nic prostszego! Wystarczy do 1 porcji soli morskiej dodać 2 porcje dodatku smakowego.
Utrzyj w moździerzu sól z ususzonymi kwiatami lawendy.
Cienkie plasterki wędzonego bekonu ułóż na pergaminie, piecz przez ok. 60 minut w 120 st. Staraj się co 10 minut wycierać wytapiający się tłuszcz. Bekon zmiel, połącz z solą, dosusz w 100 st.
Zmiel suszone grzyby, utrzyj z solą. Najlepiej przygotowywać małe porcje soli, by nie zwietrzała.
Zagęszczając sos z pieczenia lub duszenia mięsa, nadajemy mu kremową konsystencję i poprawiamy jego smak używając śmietany. Oto, jak zrobić to łatwo i bez dodawania kalorii.
Ten sposób wymaga wprawdzie naszej stałej uwagi, ale jest najprostszy. Mocno podgrzewaj sos bez przykrycia, ciągle mieszając, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
Na 1 szklankę sosu użyj 1 łyżeczkę mąki. Wymieszaj ją z łyżką zimnej wody, wlej do sosu i mieszając, podgrzewaj minutę.
Dodaje się je przed końcem duszenia. Żółtko wbij do filiżanki, wymieszaj z 3-4 łyżkami gorącego sosu i dopiero wtedy wlej do garnka z potrawą. Podgrzej.
Do duszenia mięsa dodaj włoszczyznę. Na koniec ją zmiksuj i dodaj do sosu.
Sałata to świetny dodatek do potraw w wersji fit. Bardzo łatwo ją przygotować, ale warto pamiętać o kilku zasadach, by była smaczna i miała apetyczny wygląd.
Zanim posypiesz mięso bułką z dodatkami, natrzyj je świeżo startym imbirem. Przyprawa ta podkręca smak i... metabolizm!