Latem w każdym menu deserowym muszą znaleźć się oczywiście lody. Na rodzinnym przyjęciu najlepiej wyglądają te podane w pucharkach z dodatkami jak z eleganckiej kawiarni. Aby urozmaicić smak takich lodów warto dodać do nich masę fistaszkową. Jest słodka, o intensywnym smaku orzeszków ziemnych i podawana na ciepło, bez mrożenia, dzięki czemu świetnie komponuje się z zimnym deserem. Ponadto taką masę możesz wykorzystać również do innych słodkości, np. jako nadzienie do muffinek.
Masa fistaszkowa będzie się świetnie komponować przed wszystkim z lodami śmietankowymi, czekoladowymi, waniliowymi i orzechowymi.
Lody podawane w pucharkach najczęściej uzupełniamy sosami, bitą śmietaną, czekoladą i bakaliami. Wciąż mało popularne są masy smakowe, które w konsystencji przypominają lody, ale są dodawane do nich "na ciepło", niezmrożone. Masy te świetnie uzupełniają desery lodowe, szczególnie te o neutralnym smaku. Masa fistaszkowa sama w sobie jest dość słodka, gdyż składa się głównie z masła orzechowego i masy krówkowej, więc dodana do bardzo słodkich smaków może to wrażenie jeszcze spotęgować. Masę fistaszkową można łączyć np. z bitą śmietaną, orzechami, kawałkami czekolady (najlepiej gorzkiej) oraz sosem czekoladowym.
Masa fistaszkowa nadaje się nie tylko do lodów - można ją wykorzystać do nadziewania lub dekorowania innych deserów, np. muffinek.
Sposób przygotowania:
Masło orzechowe i masę krówkową przełóż do garnka i podgrzej. Dodaj śmietanę, cały czas mieszając masę, aby się nie przypaliła. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij garnek z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia. Podawaj z lodami, do dekoracji posyp orzechami.